Vectura ankarbyggaktör i nya Brunnshög

Det blir Vectura som ska kroka arm med Lunds kommun för att tillsammans utveckla den nya stadsdelen , Brunnshög. Det står klart efter att kommunstyrelsen i Lund beslutat att välja Vectura för rollen som ankarbyggaktör. Det handlar om ungefär 10.000 kvm lokaler.

Vectura har sedan tidigare bland annat stora projekt i Hagastaden i Stockholm, i Mölndal (som delägare i GoCo) och projektplaner i Uppsala och Huddinge. I Lund är bolaget aktivt sedan tidigare efter en affär med Skanska, när bolaget i början av 2022 förvärvade kontorsprojektet The Loop för 570 miljoner kronor.

Digitaliseringen och människors möjlighet att arbeta från olika platser har gjort att arbetsmarknaden står inför en förändring. En förändring som accelererade under pandemin. För att utforska och utveckla hur framtidens arbetsplatsområde kommer att se ut bjöd Brunnshögsprojektet i Lunds kommun in till Brunnshög Works. Totalt lämnades sex intresseanmälningar om att bli en samarbetsaktör – så kallad ankarbyggaktör – med Lunds kommun. Valet föll slutligen på Vectura Fastigheter.

– Nu tar vi ett viktigt steg för att ytterligare stärka Brunnshögs attraktivitet som platsen för framtidens företag. Tillsammans med Vectura ska vi nu utveckla hur framtidens arbetsplatsområde ska bli. Detta är ett nytt sätt för oss att arbeta och det blir spännande att se vad vi kommer att kunna skapa tillsammans, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

Det har varit en grundlig juryprocess för att komma fram till den man anser vara bäst lämpad som samarbetsaktör. Juryn bedömer att Vectura Fastigheter genom sitt nätverk och nuvarande engagemang på olika platser visar upp nytänkande och innovation: bolaget har tidigare utvecklat labs för barn och ungdomar, innovationskluster och kulturbyggande områden.

– I vår utvärderingsprocess har Vectura visat att de har stor kunskap när det gäller morgondagens arbetsplats. Vi ser fram emot att samverka med en aktör som kan konsten att skapa destinationer och mötesplatser och har ett upparbetat nätverk med näringsliv, forskning och utveckling, Det kommer att komma till stor nytta i den kommande utvecklingen av Brunnshög, säger Eva Dalman, projektchef för Brunnshögsprojektet.

I Brunnshög WORKS efterfrågade Lunds kommun en samarbetsaktör med fokus på samskapande. Därför har man inte efterfrågat ett färdigt koncept. Nästa steg blir för den nyligen formade projektgruppen att på en gemensam kunskapsresa ta fram ett helhetskoncept för kontor och verksamheter i centrala Brunnshög. I och med att Vectura Fastigheter blivit vald till ankarbyggaktör garanteras företaget minst en byggrätt om max 10.000 kvm byggyta i området.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan