Västerås centralstation. Jernhusen.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västerås stad och Jernhusen har kommit överens om att staden blir ny helägare av fastigheten Stationen 1, Västerås befintliga stationshus. Marken ska användas för att bygga stadens nya resecentrum med tillhörande busstorg, en attraktiv knutpunkt med bättre kopplingar för resenärer och invånare.

Annons

– Vi är glada över att vi är överens med Jernhusen, och ser fram emot att byggande av nya resecentrum kan börja, säger Helene Öhrling, stadsdirektör, Västerås stad.

Fastigheten med stationshuset, som stod klart 1997, förvaltas och ägs i dag av VCAB – ett bolag som ägs till 49 procent av Västerås stad och till 51 procent av Jernhusen. Som ny helägare av VCAB får staden möjlighet att börja bygga nya resecentrum.

Resecentrum, som är designat av danska arkitekterna BIG, är ett unikt och komplext byggprojekt och genomförandet förenklas när staden får rådighet över marken.

– Vi är så glada över att vi är i mål med vårt avtal. Vi jobbar gemensamt hårt för Västerås utveckling, och är nu ett stort steg närmare bygget, säger Sanna Edling, projektchef.

I en gemensam avsiktsförklaring ges Jernhusen möjlighet att köpa tillbaka den norra stationsbyggnaden av nya resecentrum när den är färdigbyggd för att åter bedriva stationsverksamheten i Västerås.

Nya resecentrum är ett komplext projekt som spänner över flera olika fastighetsägare och över bangården genom staden. Det är bra med så få aktörer som möjligt i byggskedet för att förenkla och optimera genomförandet, varför Jernhusen tillfälligtvis kliver av VCAB med avsikten att köpa åter den norra delen av nya resecentrum efter färdigställande.

Resecentrum Västerås

– Västerås är en strategisk ort för Jernhusen, och vi ser fram emot att åter få äga och förvalta stationen i Västerås när det nya resecentrumet står färdigt, säger Åsa Dahl, Affärsområdeschef, Jernhusen.

Avtalet är nu påskrivet och staden blir ny helägare av bolaget preliminärt från den 1 oktober 2024.

– Det är ett viktigt steg att vi nu är överens med Jernhusen för att skapa bästa möjliga förutsättningar för stadens och regionens tillväxt. Det här är ett bevis på den handlingskraft vi har i Västerås, där vi tänker nytt och i samverkan med andra för en bra helhet, säger Helene Öhrling, stadsdirektör, Västerås stad.

– Det här är en viktig milstolpe i Västerås och resecentrums utveckling. Det är avgörande för stadens och regionens kompetensförsörjning och för näringslivets tillväxt att vi kommer vidare med bygget av nya resecentrum, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förvärvet av befintligt stationshus möjliggör för Västerås stad att bygga nya resecentrum, men också den nya stadsdelen Mälarporten, som ska ge plats för 7 000 nya bostäder, 15 000 nya kontor, nya parker, skolor och service i Mälarnära läge. Nya resecentrum blir också en viktig nod för det framtida snabbstråket där tågresan mellan Oslo och Stockholm beräknas ta mindre än tre timmar.

Västerås nya resecentrum.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan