Den stora fastigheten vid Sergels torg ska, enligt förslaget, få ett delvis nytt innehåll och öppnas upp för allmänheten. Illustration: Equator.

Vasakronan vill bygga om stort vid Sergels torg

Öppen terrass, bostäder och mer kontor. Fastighetsvärlden kan avslöja att Vasakronan har stora planer för ett av Stockholms mest centrala lägen. Bolagets fastighet Hästskon 12 vid Sergels torg, ska enligt planen få ett annat utseende. Delar av fastigheten ska bli bostäder och 15.000 kvm kontorslokaler ska tillkomma.

Sedan en tid har bolaget arbetat fram ett förslag till utveckling av fastigheten och redan före sommaren räknar bolaget att komma igång med planarbetet.

– Vi vill utveckla fastigheten vid Sergels torg och bland annat återskapa den publika Stockholmsterrassen som tidigare fanns en halv trappa upp från Malmskillnadsgatan. Därifrån ska man kunna blicka ut över Sergels torg. Vi vill alltså ta bort den glasade inbyggnaden som gjordes under 90-talet, både längs Sveavägen och vid Sergels torg, säger Per Thiberg, chef fastighetsutveckling vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

Fastigheten innehåller idag hela 53.000 kvadratmeter och består av tre huskroppar. SEB är den dominerande hyresgästen. Banken har långt gångna flyttplaner till Värtan men inga beslut är tagna (se relaterade länkar till höger) och Thiberg konstaterar att Vasakronan gärna ser att SEB stannar och att man då kommer att inleda ett nära samarbete med banken.

I hörnet av Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan planerar Vasakronan för cirka 5.000 kvm bostäder i ytor som idag är kontor. Någon större rivning planeras inte utan stommen ska behållas.

Vasakronan planerar för en tillbyggnation av 15.000 kvm kontor på fastigheten, både på höjden och även på bredden, samtliga byggnader inom fastigheten berörs.

Per Thiberg.
Per Thiberg.

– Vi vill öka fastighetens attraktivitet och göra Malmskillnadsgatan till en levande gata för Stockholmarna. Det gör vi bland annat genom att locka upp folk från Sergels torg upp till terrassen. Malmskillnadsgatan har blivit en parkeringsplats för bussar, men nu händer mycket framöver. Stockholms stad har intressanta planer för Brunkebergstorg och AMF Fastigheter för Gallerian med bland annat ett större hotell (läs mer och se bilder här), säger Thiberg.

Bolaget vill även bättre utnyttja de mörka ytor som finns under Malmskillnadsgatan (som skär igenom fastigheten) och skissar på att dessa skulle kunna avvändas för andra typer av verksamheter till exempel media, restauranger och handel.

Hästskon 12 uppfördes 1962–70 som huvudkontor för Skandinaviska banken. Renoveringar har ägt rum vid flera tillfällen och Vasakronan planerar nu för en uppgradering av hela fastigheten i en miljardinvestering.

Fastighetsvärlden Idag       2012-04-22

Vasakronan och arkitektbyrån Equator har tillsammans med Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Vasakronan har tillsammans med arkitektfirman Equator och Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Tillbaka till förstasidan