Den stora fastigheten vid Sergels torg ska, enligt förslaget, få ett delvis nytt innehåll och öppnas upp för allmänheten. Illustration: Equator.

Vasakronan vill bygga om stort vid Sergels torg

Öppen terrass, bostäder och mer kontor. Fastighetsvärlden kan avslöja att Vasakronan har stora planer för ett av Stockholms mest centrala lägen. Bolagets fastighet Hästskon 12 vid Sergels torg, ska enligt planen få ett annat utseende. Delar av fastigheten ska bli bostäder och 15.000 kvm kontorslokaler ska tillkomma.

Sedan en tid har bolaget arbetat fram ett förslag till utveckling av fastigheten och redan före sommaren räknar bolaget att komma igång med planarbetet.

– Vi vill utveckla fastigheten vid Sergels torg och bland annat återskapa den publika Stockholmsterrassen som tidigare fanns en halv trappa upp från Malmskillnadsgatan. Därifrån ska man kunna blicka ut över Sergels torg. Vi vill alltså ta bort den glasade inbyggnaden som gjordes under 90-talet, både längs Sveavägen och vid Sergels torg, säger Per Thiberg, chef fastighetsutveckling vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

Fastigheten innehåller idag hela 53.000 kvadratmeter och består av tre huskroppar. SEB är den dominerande hyresgästen. Banken har långt gångna flyttplaner till Värtan men inga beslut är tagna (se relaterade länkar till höger) och Thiberg konstaterar att Vasakronan gärna ser att SEB stannar och att man då kommer att inleda ett nära samarbete med banken.

I hörnet av Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan planerar Vasakronan för cirka 5.000 kvm bostäder i ytor som idag är kontor. Någon större rivning planeras inte utan stommen ska behållas.

Vasakronan planerar för en tillbyggnation av 15.000 kvm kontor på fastigheten, både på höjden och även på bredden, samtliga byggnader inom fastigheten berörs.

Per Thiberg.
Per Thiberg.

– Vi vill öka fastighetens attraktivitet och göra Malmskillnadsgatan till en levande gata för Stockholmarna. Det gör vi bland annat genom att locka upp folk från Sergels torg upp till terrassen. Malmskillnadsgatan har blivit en parkeringsplats för bussar, men nu händer mycket framöver. Stockholms stad har intressanta planer för Brunkebergstorg och AMF Fastigheter för Gallerian med bland annat ett större hotell (läs mer och se bilder här), säger Thiberg.

Bolaget vill även bättre utnyttja de mörka ytor som finns under Malmskillnadsgatan (som skär igenom fastigheten) och skissar på att dessa skulle kunna avvändas för andra typer av verksamheter till exempel media, restauranger och handel.

Hästskon 12 uppfördes 1962–70 som huvudkontor för Skandinaviska banken. Renoveringar har ägt rum vid flera tillfällen och Vasakronan planerar nu för en uppgradering av hela fastigheten i en miljardinvestering.

Fastighetsvärlden Idag       2012-04-22

Vasakronan och arkitektbyrån Equator har tillsammans med Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Vasakronan har tillsammans med arkitektfirman Equator och Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.

Fler Nyheter från förstasidan

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Tillbaka till förstasidan