Den stora fastigheten vid Sergels torg ska, enligt förslaget, få ett delvis nytt innehåll och öppnas upp för allmänheten. Illustration: Equator.

Vasakronan vill bygga om stort vid Sergels torg

Öppen terrass, bostäder och mer kontor. Fastighetsvärlden kan avslöja att Vasakronan har stora planer för ett av Stockholms mest centrala lägen. Bolagets fastighet Hästskon 12 vid Sergels torg, ska enligt planen få ett annat utseende. Delar av fastigheten ska bli bostäder och 15.000 kvm kontorslokaler ska tillkomma.

Sedan en tid har bolaget arbetat fram ett förslag till utveckling av fastigheten och redan före sommaren räknar bolaget att komma igång med planarbetet.

– Vi vill utveckla fastigheten vid Sergels torg och bland annat återskapa den publika Stockholmsterrassen som tidigare fanns en halv trappa upp från Malmskillnadsgatan. Därifrån ska man kunna blicka ut över Sergels torg. Vi vill alltså ta bort den glasade inbyggnaden som gjordes under 90-talet, både längs Sveavägen och vid Sergels torg, säger Per Thiberg, chef fastighetsutveckling vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

Fastigheten innehåller idag hela 53.000 kvadratmeter och består av tre huskroppar. SEB är den dominerande hyresgästen. Banken har långt gångna flyttplaner till Värtan men inga beslut är tagna (se relaterade länkar till höger) och Thiberg konstaterar att Vasakronan gärna ser att SEB stannar och att man då kommer att inleda ett nära samarbete med banken.

I hörnet av Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan planerar Vasakronan för cirka 5.000 kvm bostäder i ytor som idag är kontor. Någon större rivning planeras inte utan stommen ska behållas.

Vasakronan planerar för en tillbyggnation av 15.000 kvm kontor på fastigheten, både på höjden och även på bredden, samtliga byggnader inom fastigheten berörs.

Per Thiberg.
Per Thiberg.

– Vi vill öka fastighetens attraktivitet och göra Malmskillnadsgatan till en levande gata för Stockholmarna. Det gör vi bland annat genom att locka upp folk från Sergels torg upp till terrassen. Malmskillnadsgatan har blivit en parkeringsplats för bussar, men nu händer mycket framöver. Stockholms stad har intressanta planer för Brunkebergstorg och AMF Fastigheter för Gallerian med bland annat ett större hotell (läs mer och se bilder här), säger Thiberg.

Bolaget vill även bättre utnyttja de mörka ytor som finns under Malmskillnadsgatan (som skär igenom fastigheten) och skissar på att dessa skulle kunna avvändas för andra typer av verksamheter till exempel media, restauranger och handel.

Hästskon 12 uppfördes 1962–70 som huvudkontor för Skandinaviska banken. Renoveringar har ägt rum vid flera tillfällen och Vasakronan planerar nu för en uppgradering av hela fastigheten i en miljardinvestering.

Fastighetsvärlden Idag       2012-04-22

Vasakronan och arkitektbyrån Equator har tillsammans med Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Vasakronan har tillsammans med arkitektfirman Equator och Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Lilla bolaget hyr ut till Zlatan

Öppnar sjätte padelenheten i landet. Blir största satsningen hittills.

Bakslag för stort CBD-projekt

FV berättar det senaste kring projektet som innehåller mer än 25.000 kvm lokaler.

Negativt beslut mot ett Oscar Properties i nöd

Hundratals miljoner på spel. Fastighetsvärlden avslöjar om det senaste kring det pressade bolaget. OP ändrar nu strategi.

Trio kan få bygga polishus om 25.000 kvm i Göteborg

Besegrat förslaget från jätten Vasakronan.

Genesta bygger ut och hyr ut

Går igång med stort projekt om 13.000 kvm i CBD-nära läge.

Efter misslyckad satsning – nu tar succékedja över

Tecknat kontrakt nära Stureplan efter att tidigare satsning inte lyft.

Arnhult om läget: ”Det lär få stora negativa effekter”

Blandad oro och optimism från vd:n och den tidigare stjärnanalytikern.

Värvar Monica Fallenius

Lämnar Atrium Ljungberg.

”Olika nyanser av nattsvart”

Nya siffror från Stockholms Handelskammare och SCB. Se listor.

65 procent av det beviljade hyresstödet går till NK

Lista över vilka fastighetsägare och hyresgäster som fått stöd hittills.

Svenska bröder säljer för 400 mkr i Hamburg

38 procent över värderingen från årsskiftet. Köpt i en portföljaffär 2017. Läs om hur beståndet ser ut idag.

Uppgift: Björkegren mördades och dumpades i Nynäshamn

Investerade tungt i fastigheter och hade en förmögenhet på 2,5 miljarder kronor.

Ånäs om att kunderna hittat åter – och om en ny satsning

Atrium Ljungbergs vd om ett händelserikt första halvår.

10 experter om hoten och möjligheterna med Amazon

FV summerar vad ett antal experter tror.

Tillbaka till förstasidan