Den stora fastigheten vid Sergels torg ska, enligt förslaget, få ett delvis nytt innehåll och öppnas upp för allmänheten. Illustration: Equator.

Vasakronan vill bygga om stort vid Sergels torg

Öppen terrass, bostäder och mer kontor. Fastighetsvärlden kan avslöja att Vasakronan har stora planer för ett av Stockholms mest centrala lägen. Bolagets fastighet Hästskon 12 vid Sergels torg, ska enligt planen få ett annat utseende. Delar av fastigheten ska bli bostäder och 15.000 kvm kontorslokaler ska tillkomma.

Sedan en tid har bolaget arbetat fram ett förslag till utveckling av fastigheten och redan före sommaren räknar bolaget att komma igång med planarbetet.

– Vi vill utveckla fastigheten vid Sergels torg och bland annat återskapa den publika Stockholmsterrassen som tidigare fanns en halv trappa upp från Malmskillnadsgatan. Därifrån ska man kunna blicka ut över Sergels torg. Vi vill alltså ta bort den glasade inbyggnaden som gjordes under 90-talet, både längs Sveavägen och vid Sergels torg, säger Per Thiberg, chef fastighetsutveckling vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

Fastigheten innehåller idag hela 53.000 kvadratmeter och består av tre huskroppar. SEB är den dominerande hyresgästen. Banken har långt gångna flyttplaner till Värtan men inga beslut är tagna (se relaterade länkar till höger) och Thiberg konstaterar att Vasakronan gärna ser att SEB stannar och att man då kommer att inleda ett nära samarbete med banken.

I hörnet av Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan planerar Vasakronan för cirka 5.000 kvm bostäder i ytor som idag är kontor. Någon större rivning planeras inte utan stommen ska behållas.

Vasakronan planerar för en tillbyggnation av 15.000 kvm kontor på fastigheten, både på höjden och även på bredden, samtliga byggnader inom fastigheten berörs.

Per Thiberg.
Per Thiberg.

– Vi vill öka fastighetens attraktivitet och göra Malmskillnadsgatan till en levande gata för Stockholmarna. Det gör vi bland annat genom att locka upp folk från Sergels torg upp till terrassen. Malmskillnadsgatan har blivit en parkeringsplats för bussar, men nu händer mycket framöver. Stockholms stad har intressanta planer för Brunkebergstorg och AMF Fastigheter för Gallerian med bland annat ett större hotell (läs mer och se bilder här), säger Thiberg.

Bolaget vill även bättre utnyttja de mörka ytor som finns under Malmskillnadsgatan (som skär igenom fastigheten) och skissar på att dessa skulle kunna avvändas för andra typer av verksamheter till exempel media, restauranger och handel.

Hästskon 12 uppfördes 1962–70 som huvudkontor för Skandinaviska banken. Renoveringar har ägt rum vid flera tillfällen och Vasakronan planerar nu för en uppgradering av hela fastigheten i en miljardinvestering.

Fastighetsvärlden Idag       2012-04-22

Vasakronan och arkitektbyrån Equator har tillsammans med Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Vasakronan har tillsammans med arkitektfirman Equator och Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.

Fler Nyheter från förstasidan

Historiskt: Hon vinner Ruter Dam

För första gången vinner en kvinna från fastighetsbranschen det prestigefulla priset. Vinnaren ger sina bästa karriärråd.

Fullkomlig slakt på börsen

Tappade mer än 10 procent. Storstryk för Erik Selins och Rutger Arnhults bolag under onsdagen.

Nu endast en kvar ur storköpet – jättarnas gigant

Uthyrningsgraden är uppe i 85 procent. FV summerar även några av de största försäljningarna.

Förvärvar 19.000 kvm från AMF-bolag

Kontorshus i sju våningar. Alldeles bredvid ny station.

”Det finns ingen chans att jag inte vänder skutan”

Åhléns nya ägare Ayad Al–Saffar om taktiken för framtiden.

Hyr högst upp i Katarinahuset

Atrium Ljungberg har tecknat två nya avtal vid Slussen.

Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

Obligationsmarknaden är ett fortsatt gungfly för fastighetsmarknaden

Årets finalister i Sweden Green Building Awards

Redan nu står det klart att ett fastighetsbolag vinner en klass.

Niam köper jättefastighet – nytt rekordpris

Köper i strategiskt läge i centrala Göteborg. Läs FV:s prisbedömning – och om andra stora styckeaffärer.

Ingvor Sundbom och Erik Selin i ny satsning

Lanserar fastighetsbolaget Covitum.

Investerar 400 miljoner mitt i Stocholm

15.000 kvm lokaler når marknaden.

Stor myndighet söker nya lokaler

Kan bli en av de allra sista att flytta ut från CBD. FV berättar om prioriteringarna.

Säljer portfölj om 11.200 kvm

Sex samhällsfastigheter byter ägare.

Vasakronan säljer för 410 mkr – FV avslöjar köparen

Avyttrar en av bolagets mer udda tillgångar.

Tillbaka till förstasidan