Den stora fastigheten vid Sergels torg ska, enligt förslaget, få ett delvis nytt innehåll och öppnas upp för allmänheten. Illustration: Equator.

Vasakronan vill bygga om stort vid Sergels torg

Öppen terrass, bostäder och mer kontor. Fastighetsvärlden kan avslöja att Vasakronan har stora planer för ett av Stockholms mest centrala lägen. Bolagets fastighet Hästskon 12 vid Sergels torg, ska enligt planen få ett annat utseende. Delar av fastigheten ska bli bostäder och 15.000 kvm kontorslokaler ska tillkomma.

Sedan en tid har bolaget arbetat fram ett förslag till utveckling av fastigheten och redan före sommaren räknar bolaget att komma igång med planarbetet.

– Vi vill utveckla fastigheten vid Sergels torg och bland annat återskapa den publika Stockholmsterrassen som tidigare fanns en halv trappa upp från Malmskillnadsgatan. Därifrån ska man kunna blicka ut över Sergels torg. Vi vill alltså ta bort den glasade inbyggnaden som gjordes under 90-talet, både längs Sveavägen och vid Sergels torg, säger Per Thiberg, chef fastighetsutveckling vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

Fastigheten innehåller idag hela 53.000 kvadratmeter och består av tre huskroppar. SEB är den dominerande hyresgästen. Banken har långt gångna flyttplaner till Värtan men inga beslut är tagna (se relaterade länkar till höger) och Thiberg konstaterar att Vasakronan gärna ser att SEB stannar och att man då kommer att inleda ett nära samarbete med banken.

I hörnet av Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan planerar Vasakronan för cirka 5.000 kvm bostäder i ytor som idag är kontor. Någon större rivning planeras inte utan stommen ska behållas.

Vasakronan planerar för en tillbyggnation av 15.000 kvm kontor på fastigheten, både på höjden och även på bredden, samtliga byggnader inom fastigheten berörs.

Per Thiberg.
Per Thiberg.

– Vi vill öka fastighetens attraktivitet och göra Malmskillnadsgatan till en levande gata för Stockholmarna. Det gör vi bland annat genom att locka upp folk från Sergels torg upp till terrassen. Malmskillnadsgatan har blivit en parkeringsplats för bussar, men nu händer mycket framöver. Stockholms stad har intressanta planer för Brunkebergstorg och AMF Fastigheter för Gallerian med bland annat ett större hotell (läs mer och se bilder här), säger Thiberg.

Bolaget vill även bättre utnyttja de mörka ytor som finns under Malmskillnadsgatan (som skär igenom fastigheten) och skissar på att dessa skulle kunna avvändas för andra typer av verksamheter till exempel media, restauranger och handel.

Hästskon 12 uppfördes 1962–70 som huvudkontor för Skandinaviska banken. Renoveringar har ägt rum vid flera tillfällen och Vasakronan planerar nu för en uppgradering av hela fastigheten i en miljardinvestering.

Fastighetsvärlden Idag       2012-04-22

Vasakronan och arkitektbyrån Equator har tillsammans med Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Vasakronan har tillsammans med arkitektfirman Equator och Stockholms stad arbetat hårt med frågan hur Sergels torg på ett bättre sätt kan bidra till att öppna upp för flöden upp till Malmskillnadsgatan.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Den inglasning som på 90-talet ersatte terrassen som fanns två våningar upp längs Sveavägen ska rivas och öppnas för allmänheten igen. Även den utbyggnad med glasfasad direkt vid Sergels torg ska rivas, enligt förslaget.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Fastigheten Hästskon som den ser ut idag – med inglasning.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.
Vasakronan och Stockholms stad vill skapa fler bostäder i centrala Stockholm. I hörnet Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan ska det bli ”urbana bostäder”.

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Tillbaka till förstasidan