Vasakronan ska sälja bostäder för 5 mdr

Vasakronan beslutade i ett styrelsemöte förra veckan att starta en försäljningsprocess av bolagets bostadsbestånd.Fastighetsvärlden bedömer värdet av beståndet till över 5 miljarder kronor. – Vi vill fokusera på kontors- och butiksfastigheter i Vasakronan, och genom den här affären signalerar vi också att vi åter avser att bli offensiva med förvärv av kommersiella fastigheter säger VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.

Säljer hela Bostads AB Dombron under våren 2010. Vid ett styrelsemöte i förra veckan fattades det avgörande beslutet för att genomföra nästa utvecklingssteg av Vasakronan. Bolaget ska nu renodlas på kontors- och butiksfastigheter och en försäljningsprocess för bolagets bostadsbestånd rullas igång. Vasakronan avser att sälja beståndet i bolagsform under namnet Bostadsaktiebolaget Dombron. I går informerades berörd personal, cirka 65-75 personer, och idag påbörjas förberedande arbete med intern due diligence med mera.

– Vi vill fokusera på kontors- och butiksfastigheter i Vasakronan, och genom den här affären signalerar vi också att vi åter avser att bli offensiva med förvärv av kommersiella fastigheter säger VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.

Leimdörfer har utsetts till rådgivare i försäljningsprocessen av Dombron, som innehåller ett sjuttiotal fastigheter i Uppsala, Stockholm och Göteborg. Totalt är det 480000 kvadratmeter bostadsarea fördelat på 8000 lägenheter. Närmare 75 procent finns i Uppsala, cirka 20 procent i Stockholm med förorter och knappt 5 procent i Göteborg. Fastighetsvärlden bedömer värdet på beståndet till 5,2-5,8 miljarder.

– Det här är en fantastisk möjlighet för en investerare att komma över ett bolag med ett stort attraktivt bostadsbestånd och en mycket kompetent personal, säger Wirdenius och framhåller att även bostadsverksamheten mår bäst av en renodling.

VD i Dombron blir John Forselius, idag chef för region bostäder inom Vasakronan. Även efter den förestående affären kommer Vasakronan äga en del bostäder. Det är 1500 lägenheter insprängda i det kommersiella beståndet där det inte kännts naturligt med en uppdelning. Därför behålls bostäderna i Nacka Strand och studenbostäderna vid Telefonplan och i Skrapan på Södermalm.
Fastighetsvärlden Idag 2009-11-17

Fler Nyheter från förstasidan

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Tillbaka till förstasidan