Vasakronan ska sälja bostäder för 5 mdr

Vasakronan beslutade i ett styrelsemöte förra veckan att starta en försäljningsprocess av bolagets bostadsbestånd.Fastighetsvärlden bedömer värdet av beståndet till över 5 miljarder kronor. – Vi vill fokusera på kontors- och butiksfastigheter i Vasakronan, och genom den här affären signalerar vi också att vi åter avser att bli offensiva med förvärv av kommersiella fastigheter säger VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.

Säljer hela Bostads AB Dombron under våren 2010. Vid ett styrelsemöte i förra veckan fattades det avgörande beslutet för att genomföra nästa utvecklingssteg av Vasakronan. Bolaget ska nu renodlas på kontors- och butiksfastigheter och en försäljningsprocess för bolagets bostadsbestånd rullas igång. Vasakronan avser att sälja beståndet i bolagsform under namnet Bostadsaktiebolaget Dombron. I går informerades berörd personal, cirka 65-75 personer, och idag påbörjas förberedande arbete med intern due diligence med mera.

– Vi vill fokusera på kontors- och butiksfastigheter i Vasakronan, och genom den här affären signalerar vi också att vi åter avser att bli offensiva med förvärv av kommersiella fastigheter säger VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.

Leimdörfer har utsetts till rådgivare i försäljningsprocessen av Dombron, som innehåller ett sjuttiotal fastigheter i Uppsala, Stockholm och Göteborg. Totalt är det 480000 kvadratmeter bostadsarea fördelat på 8000 lägenheter. Närmare 75 procent finns i Uppsala, cirka 20 procent i Stockholm med förorter och knappt 5 procent i Göteborg. Fastighetsvärlden bedömer värdet på beståndet till 5,2-5,8 miljarder.

– Det här är en fantastisk möjlighet för en investerare att komma över ett bolag med ett stort attraktivt bostadsbestånd och en mycket kompetent personal, säger Wirdenius och framhåller att även bostadsverksamheten mår bäst av en renodling.

VD i Dombron blir John Forselius, idag chef för region bostäder inom Vasakronan. Även efter den förestående affären kommer Vasakronan äga en del bostäder. Det är 1500 lägenheter insprängda i det kommersiella beståndet där det inte kännts naturligt med en uppdelning. Därför behålls bostäderna i Nacka Strand och studenbostäderna vid Telefonplan och i Skrapan på Södermalm.
Fastighetsvärlden Idag 2009-11-17

Fler Nyheter från förstasidan

Arnhult har sålt stor aktiepost i Sagax

Läs även om Arnhults övriga fastighetsplaceringar.

Ligger bakom köpet av stor arena

15.000 åskådarplatser.

Stora PDL United hotas av konkurs

Har flera av landets största padelanläggningar.

Andreas Eneskjöld ny vd

Bolagsgruppen gör flera förändringar.

Hyr 3.000 kvm på Vasagatan

Utmanare inom coworking når 20.000 nära centralstationen.

Babybjörn ut efter cybersatsning

Lämnar Solna för flytt västerut. Hyr 1.400 kvm i projektfastighet.

Så blir nya bostadsbolaget

Läs om beståndet, styrelsen och ledningsgruppen.

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Tillbaka till förstasidan