Vasakronan säljer Lidingö C till brittiska Rockspring

Köpare är brittiska fastighetsfonden Rockspring. För ett underliggande fastighetsvärde om 771 miljoner kronor säljer Vasakronan Lidingö centrum. Centrumet har varit i Vasakronans ägo sedan 2001 och omfattar totalt 27.000 kvadratmeter handel, kontor och bostäder.

– Vasakronans strategi är att främst äga kontor och cityhandel. Lidingö centrum faller utanför den inriktningen. Det finns omfattande utvecklingsplaner för Lidingö centrum och Vasakronan kommer att fokusera sina projektinvesteringar till andra delar av regionen där vi redan har ett stort samlat fastighetsbestånd, till exempel Kista, Frösunda och Stockholms city, säger Fredrik Wirdenius, VD på Vasakronan.

Fastigheten innehåller 83 lägenheter om totalt 6.200 kvm, 11.600 kvm butikslokaler och 4.400 kvm kontorslokaler samt 3.000 kvm övrigt, bland annat bibliotek. Kontorslokalerna är främst uthyrda till polisen som det finns även en vårdcentral. Lokalerna är i det närmaste fullt uthyrda.

Köpare är brittiska Rockspring som har Vencom Property Partners som ”operating partner”. Att det är Rockspring som är köpare är egentligen hemligt, men flera hyresgäster vid Lidingö Centrum berättar för Fastighetsvärlden att det är Rockspring som är den nya ägaren.
– Lidingö Centrum är en stabil fastighetstillgång som står inför en spännande utveckling under de kommande åren. Det är ett intressant skede nu och det börjar hända saker. Vi ser fram emot att ta en aktiv roll i detta utvecklingsarbete, säger Johan A. Gustafsson, ordförande i Vencom.
Han konstaterar att det finns möjlighet till förtätningar på fastigheten, som egentligen består av tre fastigheter, och kanske möjlighet till förvärv av mark från Lidingö kommun.

– Vi vill gärna ta ett större grepp om fastigheten utan att på något sätt bygga ett nytt Täby Centrum. Kommunen värnar om småstadskaraktären och det tycker vi är viktigt också. Vi ser möjligheter att föra en dialog med kommunen båda när det gäller att tillföra bostäder och ytterliga ytor för handel som området skulle må bra av, säger Gustafsson till Fastighetsvärlden.

Vasakronan har inte haft någon rådgivare. Jones Lang LaSalle, Mannheimer Swartling och PwC fungerade som köparnas rådgivare i transaktionen.

Rockspring förvärvade för ett år sedan hela Redevcos svenska bestånd för en köpeskilling ungefär som för som den på Lidingö. Läs mer om den transaktionen och övriga som Rockspring gjort i Sverige i ”relaterade länkar” ovan till höger.

För Vasakronan handlar det om en fortsatt försäljning av fastigheter som bolaget inte ser som sin kärnverksamhet eller som ligger i udda geografiska lägen. Tidigare har bolaget till exempel sålt en handelsfastighet i Sollentuna och även avyttrat beståndet i Nacka Strand.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-17

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan