Vasakronan säljer Lidingö C till brittiska Rockspring

Köpare är brittiska fastighetsfonden Rockspring. För ett underliggande fastighetsvärde om 771 miljoner kronor säljer Vasakronan Lidingö centrum. Centrumet har varit i Vasakronans ägo sedan 2001 och omfattar totalt 27.000 kvadratmeter handel, kontor och bostäder.

– Vasakronans strategi är att främst äga kontor och cityhandel. Lidingö centrum faller utanför den inriktningen. Det finns omfattande utvecklingsplaner för Lidingö centrum och Vasakronan kommer att fokusera sina projektinvesteringar till andra delar av regionen där vi redan har ett stort samlat fastighetsbestånd, till exempel Kista, Frösunda och Stockholms city, säger Fredrik Wirdenius, VD på Vasakronan.

Fastigheten innehåller 83 lägenheter om totalt 6.200 kvm, 11.600 kvm butikslokaler och 4.400 kvm kontorslokaler samt 3.000 kvm övrigt, bland annat bibliotek. Kontorslokalerna är främst uthyrda till polisen som det finns även en vårdcentral. Lokalerna är i det närmaste fullt uthyrda.

Köpare är brittiska Rockspring som har Vencom Property Partners som ”operating partner”. Att det är Rockspring som är köpare är egentligen hemligt, men flera hyresgäster vid Lidingö Centrum berättar för Fastighetsvärlden att det är Rockspring som är den nya ägaren.
– Lidingö Centrum är en stabil fastighetstillgång som står inför en spännande utveckling under de kommande åren. Det är ett intressant skede nu och det börjar hända saker. Vi ser fram emot att ta en aktiv roll i detta utvecklingsarbete, säger Johan A. Gustafsson, ordförande i Vencom.
Han konstaterar att det finns möjlighet till förtätningar på fastigheten, som egentligen består av tre fastigheter, och kanske möjlighet till förvärv av mark från Lidingö kommun.

– Vi vill gärna ta ett större grepp om fastigheten utan att på något sätt bygga ett nytt Täby Centrum. Kommunen värnar om småstadskaraktären och det tycker vi är viktigt också. Vi ser möjligheter att föra en dialog med kommunen båda när det gäller att tillföra bostäder och ytterliga ytor för handel som området skulle må bra av, säger Gustafsson till Fastighetsvärlden.

Vasakronan har inte haft någon rådgivare. Jones Lang LaSalle, Mannheimer Swartling och PwC fungerade som köparnas rådgivare i transaktionen.

Rockspring förvärvade för ett år sedan hela Redevcos svenska bestånd för en köpeskilling ungefär som för som den på Lidingö. Läs mer om den transaktionen och övriga som Rockspring gjort i Sverige i ”relaterade länkar” ovan till höger.

För Vasakronan handlar det om en fortsatt försäljning av fastigheter som bolaget inte ser som sin kärnverksamhet eller som ligger i udda geografiska lägen. Tidigare har bolaget till exempel sålt en handelsfastighet i Sollentuna och även avyttrat beståndet i Nacka Strand.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-17

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en nyemission – Nivika fyller på

Befintliga ägare späds ut med 25 procent när bolaget tar in 750 mkr via en riktad nyemission.

Exklusiv föråkare på bostadsmarknaden

Test för investerarmarknaden. Bostadsfastighet i Lärkstaden till salu

Skanska vinner kamp om kommunhus – säljer till Vacse

C.F. Møller Architects har ritat huset. 5.300 kvm BTA.

Utses till ny region-vd för Castellum Väst

Efterträder Mariette Hilmersson. Blir ansvarig för 30 miljarder.

Brunswick hyr 1.600 kvm av Humlegården

Lämnar The View. Tar över lokaler efter Stockholms Handelskammare.

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Tillbaka till förstasidan