Vasakronan säljer Lidingö C till brittiska Rockspring

Köpare är brittiska fastighetsfonden Rockspring. För ett underliggande fastighetsvärde om 771 miljoner kronor säljer Vasakronan Lidingö centrum. Centrumet har varit i Vasakronans ägo sedan 2001 och omfattar totalt 27.000 kvadratmeter handel, kontor och bostäder.

– Vasakronans strategi är att främst äga kontor och cityhandel. Lidingö centrum faller utanför den inriktningen. Det finns omfattande utvecklingsplaner för Lidingö centrum och Vasakronan kommer att fokusera sina projektinvesteringar till andra delar av regionen där vi redan har ett stort samlat fastighetsbestånd, till exempel Kista, Frösunda och Stockholms city, säger Fredrik Wirdenius, VD på Vasakronan.

Fastigheten innehåller 83 lägenheter om totalt 6.200 kvm, 11.600 kvm butikslokaler och 4.400 kvm kontorslokaler samt 3.000 kvm övrigt, bland annat bibliotek. Kontorslokalerna är främst uthyrda till polisen som det finns även en vårdcentral. Lokalerna är i det närmaste fullt uthyrda.

Köpare är brittiska Rockspring som har Vencom Property Partners som ”operating partner”. Att det är Rockspring som är köpare är egentligen hemligt, men flera hyresgäster vid Lidingö Centrum berättar för Fastighetsvärlden att det är Rockspring som är den nya ägaren.
– Lidingö Centrum är en stabil fastighetstillgång som står inför en spännande utveckling under de kommande åren. Det är ett intressant skede nu och det börjar hända saker. Vi ser fram emot att ta en aktiv roll i detta utvecklingsarbete, säger Johan A. Gustafsson, ordförande i Vencom.
Han konstaterar att det finns möjlighet till förtätningar på fastigheten, som egentligen består av tre fastigheter, och kanske möjlighet till förvärv av mark från Lidingö kommun.

– Vi vill gärna ta ett större grepp om fastigheten utan att på något sätt bygga ett nytt Täby Centrum. Kommunen värnar om småstadskaraktären och det tycker vi är viktigt också. Vi ser möjligheter att föra en dialog med kommunen båda när det gäller att tillföra bostäder och ytterliga ytor för handel som området skulle må bra av, säger Gustafsson till Fastighetsvärlden.

Vasakronan har inte haft någon rådgivare. Jones Lang LaSalle, Mannheimer Swartling och PwC fungerade som köparnas rådgivare i transaktionen.

Rockspring förvärvade för ett år sedan hela Redevcos svenska bestånd för en köpeskilling ungefär som för som den på Lidingö. Läs mer om den transaktionen och övriga som Rockspring gjort i Sverige i ”relaterade länkar” ovan till höger.

För Vasakronan handlar det om en fortsatt försäljning av fastigheter som bolaget inte ser som sin kärnverksamhet eller som ligger i udda geografiska lägen. Tidigare har bolaget till exempel sålt en handelsfastighet i Sollentuna och även avyttrat beståndet i Nacka Strand.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-17

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun tvingas sälja nästan halva beståndet

Attraktivt område. Vd:n till FV: ”Det finns inget magiskt knep att ta till”.

Ännu ett försäkringsbolag slår samman kontor

Castellum förlorar hyresgäst som samlar regioverksamheten i en stad.

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busigt kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Skanska hyr ut 2.300 kvm

Höjer den ganska låga uthyrningsgraden. Sex nya kontrakt.

Myndighet bantar rejält

Minskar ytorna med över hälften när Nyfosa tappar stor hyresgäst.

Ny norsk rallyförare trycker plattan i botten i Sverige

Först kom Ivar Tollefsen … Nu utmanas han av en landsman när det gäller svenska fastigheter. FV berättar om alla affärer.

Kungsleden med stor uthyrning i norra Stockholm

Regionchefen: ”Nu ser vakansgraden rätt så angenäm ut.”

Hon får toppjobb av Arehult

Bakgrund på Hemfosa, Hemsö och Kungsleden.

Känd trio lanserar nytt bolag och siktar på 5 mdr

Gjort första förvärven. Läs om tillväxtmålet.

Myndighet förlänger i CBD

Går emot strömmen och stannar i Stockholm city. Kontrakt på hela 7.000 kvm. FV berättar om nya avtalet.

Bilder: 80% redan uthyrt i Wingårdhsritat kontorshus

Stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i regionstaden.

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Tillbaka till förstasidan