Vasakronan klyver teknikenhet och fördjupar med Coor

Den tekniska utvecklingen går fort och tekniken i fastigheterna blir alltmer integrerad med IT. För att ta vara på möjligheterna skapas nu Vasakronan en ny teknikorganisation byggd för att hantera förändring och utveckling på ett bättre sätt.

I den nya organisationen ersätts nuvarande roller av två helt nya och med en helt annan kompetensprofil än tidigare. En Fastighetsansvarig teknik med fullt tekniskt ansvar för fastigheterna och en Fastighetsutvecklare teknik med uppgiften att implementera ny teknik. Samtidigt skapas en ny central funktion för teknikutveckling med uppdraget att hitta, utveckla och testa ny teknik. Förändringen innebär att bolaget tydliggör ansvarsfördelningen för drift respektive utveckling och ökar resurserna för teknikutveckling.

– Solceller, batterilagring, likströmsnät och elektroniska passagesystem. Listan över tekniska lösningar som Vasakronan redan jobbar med är lång. Med den nya organisationen skapar vi ännu bättre förutsättningar att både drifta och utveckla våra fastigheter, säger Nicklas Walldan, chef teknik, service & utveckling.

Samtidigt fördjupas det strategiska samarbetet bolaget redan har med Coor i syfte att vidareutveckla serviceerbjudandet till kunderna.

– Vi har sedan länge ett mycket gott samarbete med Coor om leverans av fastighetsanknutna servicetjänster. Nu fördjupar vi det samarbetet genom att lägga ytterligare delar av ansvaret hos Coor. Ambitionen är att tillsammans kunna utveckla leveransen ännu en nivå, säger Nicklas Walldan.

Vasakronans egen teknikorganisation kommer efter förändringen bestå av cirka 100 högkvalificerade tekniker med fokus på drift och utveckling av fastigheterna. Ca 30 av Vasakronans nuvarande drifttekniker kommer att gå över till Coor för att säkra kvaliteten och delta i utvecklingen av hela den tekniska serviceleveransen.

Den nya organisationen träder i kraft den 1 februari 2018 och målet är att totalt sett höja kvaliteten och servicen i leveransen till Vasakronans kunder ytterligare.

Mikael Stöhr, VD och koncernchef på Coor:

– Genom det utökade förtroendet från Vasakronan stärks vårt strategiska samarbete och vi ser fram emot att vidareutveckla vårt serviceerbjudande till Vasakronans kunder. Vasakronan och Coor har samma syn på hur innovation och teknikutveckling påverkar framtidens service, vilket skapar ett kreativt och utvecklande partnerskap.

Coor förlänger och utökar sitt integrerade FM-avtal (IFM) med Vasakronan. Avtalet omsätter ca 130 miljoner kronor i abonnemangsvolym på årsbasis och innebär att Coors uppdrag växer med ca 30 miljoner kronor i årsvolym med möjlighet till tillkommande projektvolymer.

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi ska lösa det här”

Well Fastigheters ägare Christofer Carlson kommenterar för Fastighetsvärlden.

Tvingas ge upp – HD stoppar kontorsbygge om 50.000 kvm

FV avslöjar. Slutligt beslut i Högsta domstolen stoppar ett av de största kontorsprojekten inom tullarna i Stockholm.

Pausar affär om 600 miljoner

Ett 30-tal fastigheter är tänkta att ingå i transaktionen. Nu inväntas att ”banksystemet återgår till normalläge”.

Neptunia värvar Jan Eriksson

Läs även om personerna bakom Slättö Förvaltnings majoritetsägare.

C&W: Rekordstarkt Q1 – men bankerna nu mer selektiva

Coronakrisen kommer påverka siffrorna för andra kvartalet. Bankerna har börjat bli mer selektiva med såväl motpart som objekt, konstaterar C&W.

Expansivt Eastnine bidrar i slaget mot corona

Vd:n berättar för FV om insatser och framtidsplanerna.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

De köper mer i centralt läge

”Vi känner stor lycka av att vi funnit fyra så välbelägna hus”.

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Tillbaka till förstasidan