Vasakronan i stort köp från Skanska i Malmö

Förvärvar på Bassängkajen för 652 miljoner. Vasakronan växlar upp i Malmö och köper kontorsfastigheten Bassängkajen av Skanska för 652 miljoner kronor. Fastigheten är belägen på Universitetsholmen nära Centralstationen och uppfördes 2011/2012. Byggnaden omfattar 16.700 kvadratmeter uthyrningsbar area och bland hyresgästerna märks bland andra Malmö Högskola, Visma och Awapatent. Setterwalls var rådgivare till Skanska vid transaktionen och Kilpatrick Stockton till Vasakronan.

Efter att tidigare inte ägt några fastigheter alls i Västra Hamnen köpte Vasakronan under 2011 fastigheterna Jungmannen 1 och Koggen 2  för 382 miljoner kronor. Nu växlar alltså bolaget upp och köper Bassängkajen på Universitetsholmen, ett expansivt område beläget mellan Västra Hamnen och centrala Malmö. Skanska har har ett flertal projekt på Universitetsholmen som summerar tiotusentals kvadratheter.

Med gångavstånd till både Malmö Centralstation och den nya Citytunneln är Universitetsholmen ett av Malmös mest strategiskt belägna kontorslägen.

Vasakronans VD, Fredrik Wirdenius, kommenterar affären:

– Härom veckan sålde vi fyra mindre fastigheter i centrala Malmö för sammanlagt 183 miljoner kronor. Försäljningen av dem och köpet av Bassängkajen ger både en föryngring av Vasakronans bestånd och en tydligare närvaro i en attraktiv stadsdel som vi bedömer kommer att ha en mycket stark utveckling framöver.

Bassängkajen ligger på Universitetsholmen i Malmö. Kontorsfastigheten består av sju plan med garage i källarvåningen. Fastigheten håller högsta standard på alla tänkbara sätt. Det är en modern, effektiv och klimatsmart fastighet som blev en av de första i Norden att pre-certifieras på högsta nivå enligt LEED, Platina.

– Vasakronans mål är att ha ett miljöcertifierat bestånd, det är viktigt ur flera perspektiv. Dels ser vi att det finns ett starkt samband mellan kvalitet och miljöklassning, dels väger miljö- och klimataspekter allt tyngre när kunder gör sina lokalval. Vi fortsätter därför att sätta ribban högt och målet för 2012 är att 30 procent av vårt fastighetsbestånd ska vara miljöcertifierat, säger Fredrik Wirdenius.

Vasakronan tillträder fastigheten den 28 september 2012.

Även Skanska gjorde  en transaktion i Malmö nyligen, även den på Universitetsholmen, när projektet för hotell- och kongressfastigheten vid Malmö Kongress, Konsert och Hotell (KKH) avyttrades, se ”relaterad länk” ovan till höger. För två år sedan sålde Skanska bolagets första projekt på Universitetsholmen, Hjälmarekajen. Då förvärvade Executive Property för 400 miljoner kronor. Tidigare har bolaget sålt Citykajen till Aberdeen.

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-29

Fler Nyheter från förstasidan

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

Tillbaka till förstasidan