Vasakronan hyr ut 19000 kvm och byggstartar i Kista

12-årigt hyresavtal med Ericsson i Kista Terrass. Vasakronan har tecknat ett 12-årigt hyresavtal med hyresgäst i Kista. Det blir startskottet för bygget av en ny kontorsfastighet om 19.000 kvadratmeter i Kista Terrass. I och med att avtal har tecknats är fastigheten fullt uthyrd. Byggnaden omfattar 19.000 kvadratmeter uthyrningsbar area samt garage och investeringen uppgår till cirka 480 miljoner kronor.

Stor hyresgäst hos Vasakronan i Kista sedan tidigare är Ericsson. Vem som hyresgäst i det kontrakt som nu tecknats är inte offentligt, men enligt källa till FV är det Ericsson. Vasakronans existerande hyreskontrakt med Ericsson har en lång löptid så det är inte Vasakronan som ”förlorar” uthyrda ytor.

Vasakronan är en av de största fastighetsägarna i Kista och äger sedan tidigare bland annat profilfastigheterna Kista Science Tower, Kista Entré och Modemet. Utöver dessa har man också cirka 200.000 kvadratmeter befintliga och blivande byggrätter. Nu byggs ytterligare ett hus, hus 9, vilket kan komma att kompletteras med ytterligare ett då även ett samverkansavtal mellan parterna finns på plats. ”Hus 9” är grannfastighet till den stora kontorsfastighet som Vasakronan tidigare byggt till Ericsson och som formgivits av Wingårdhs och som är känt för den stora ”sprickan” i fasaden.

Per Thiberg är chef för fastighetsutveckling och uthyrning på Vasakronan:

– Vi tror starkt på Kista och områdets fortsatta utveckling. Vår vision för Kista Terrass är att skapa ett attraktivt område med främst moderna verksamhetsstödjande kontorsfastigheter för både stora och små företag. Summan av våra befintliga och blivande byggrätter gör det möjligt för oss att realisera den visionen och bygget av hus 9 är ett steg på vägen.

I likhet med de två andra nybyggnadsprojekten i Stockholm som Vasakronan driver, Svea Artilleri och Frösunda, blir även hus 9 i Kista en fastighet med hög teknisk standard och flexibilitet. Lokalerna ska klara kundens högt ställda krav men hus 9 är även förberett för en framtida multitenant-lösning för mindre företag.

– Den totala investeringen för våra pågående projekt i Stockholm är ca 1,2 miljarder och den totala uthyrningsbara kontorsarean cirka 43.000 kvadratmeter. Det är ett starkt tillskott av toppmoderna lokaler till Vasakronans redan högkvalitativa fastighetsinnehav. Uthyrningsgraden i projekten är idag 92 procent, säger Per Thiberg.

Zengun har upphandlats som totalentreprenör för att uppföra hus 9 som ska stå klart för inflyttning under första kvartalet 2015.

Målsättningen är att byggnaden ska miljöklassas enligt LEED Gold och parterna kommer att teckna ett grönt hyresavtal.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-19

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan