Lumi Södra city Uppsala. Illustrationer: Vasakronan/Walk The Room

Vasakronan hyr ut 10.900 kvm i Uppsala

Det är medicinteknikbolaget Gyros Protein Technologies och Försäkringskassan som hyr 4.200 respektive 6.700 kvm i Vasakronans projektfastighet Lumi på Dragarbrunnsgatan 75 i centrala Uppsala.

Fastighetsvärlden berättade i juli att Vasakronan tecknat två stora hyresavtal. Nu är det alltså officiellt vilka som är motpart.

Enligt Fastighetsvärldens statistik rör det sig om årets hittills 5:e respektive 15:e största kontorsuthyrningar. Läs hela den exklusiva topplistan här.

Lumi omfattar totalt 15.500 kvadratmeter uthyrningsbar area fördelat på sju våningar, varav merparten är kontor och laboratorium. Resterande delar utgörs av butiker och restauranger i gatuplan. Med förhyrningarna når Lumi en uthyrningsgrad om cirka 70 procent före projektstart. Projektinvesteringen motsvarar 740 mkr och innebär att Vasakronan tar nästa steg i stadsutvecklingsprojektet Södra city. Projektet är beläget i kvarteret Hugins östra del.

Försäkringskassan är redan idag hyresgäst hos Vasakronan, i i fastigheten Sleipner. 2018 berättade FV att F-kassan förlängt avtalet där. Då om cirka 4.000 kvm lokaler.

Gyros Protein Technologies har idag lokaler i Uppsala Science Park som ägs av Vasakronan. Gyros har varit en hyresgäst där i 22 år. Bolaget har successivt expanderat ytorna efter att man gjorde min första och inledande lilla förhyrning. Idag finns man i tre lokaler, i de båda BioMed-husen samt i byggnaden som kallas Stallet. Vasakronan har nästan fullt uthyrt i Uppsala Science Park och uppges ha många förfrågningar om lokaler – så med den vakans som uppstår efter Gyros uppstår möjligheten att möta efterfrågan.

Så det handlar alltså om två hyresgäster som stannar och flyttar inom det stora fastighetsbolagets bestånd.

Södra city omfattar totalt cirka 70.000 kvadratmeter projektmöjligheter i form av bland annat kontor, bostäder, hotell och förskola. Detaljplanen omfattar flera kvarter samt ett grönstråk och området utvecklas i nära samarbete med Uppsala Kommun. När hela Södra city står klart kommer området att länka samman Resecentrum i öst med Fyrisån i väst, och centrala Uppsala med Kungsängens bostadsområde i nord-sydlig riktning.

– Uppsala är en attraktiv stad att verka och leva i och den växer i snabb takt. I Södra city jobbar vi för att skapa förutsättningar för stadens fortsatta utveckling. Ambitionen är att skapa en livfull och spännande stadsdel där både företag och människor vill vara och vi märker redan nu ett intresse för detta. Tillsammans med stadens planer för bland annat grönstråket, å-rummet vid Hamnplan och expansionen av Uppsala C har Södra city alla förutsättningar att spela en central roll i staden, säger Bo de Besche, regionchef Uppsala.

Byggstarten av Lumi sker hösten 2022 och huset beräknas stå klart för inflyttning under första kvartalet 2024. Projektet har ett tydligt fokus på återbruk och cirkularitet. Bland annat behålls den befintliga betongstommen och grundläggningen. Gipsväggar demonteras och återbrukas i nya väggar och installationsprodukter såsom till exempel ventilationsdon, VVS-produkter och sanitetsporslin återanvänds.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Tillbaka till förstasidan