Lumi Södra city Uppsala. Illustrationer: Vasakronan/Walk The Room

Vasakronan hyr ut 10.900 kvm i Uppsala

Det är medicinteknikbolaget Gyros Protein Technologies och Försäkringskassan som hyr 4.200 respektive 6.700 kvm i Vasakronans projektfastighet Lumi på Dragarbrunnsgatan 75 i centrala Uppsala.

Fastighetsvärlden berättade i juli att Vasakronan tecknat två stora hyresavtal. Nu är det alltså officiellt vilka som är motpart.

Enligt Fastighetsvärldens statistik rör det sig om årets hittills 5:e respektive 15:e största kontorsuthyrningar. Läs hela den exklusiva topplistan här.

Lumi omfattar totalt 15.500 kvadratmeter uthyrningsbar area fördelat på sju våningar, varav merparten är kontor och laboratorium. Resterande delar utgörs av butiker och restauranger i gatuplan. Med förhyrningarna når Lumi en uthyrningsgrad om cirka 70 procent före projektstart. Projektinvesteringen motsvarar 740 mkr och innebär att Vasakronan tar nästa steg i stadsutvecklingsprojektet Södra city. Projektet är beläget i kvarteret Hugins östra del.

Försäkringskassan är redan idag hyresgäst hos Vasakronan, i i fastigheten Sleipner. 2018 berättade FV att F-kassan förlängt avtalet där. Då om cirka 4.000 kvm lokaler.

Gyros Protein Technologies har idag lokaler i Uppsala Science Park som ägs av Vasakronan. Gyros har varit en hyresgäst där i 22 år. Bolaget har successivt expanderat ytorna efter att man gjorde min första och inledande lilla förhyrning. Idag finns man i tre lokaler, i de båda BioMed-husen samt i byggnaden som kallas Stallet. Vasakronan har nästan fullt uthyrt i Uppsala Science Park och uppges ha många förfrågningar om lokaler – så med den vakans som uppstår efter Gyros uppstår möjligheten att möta efterfrågan.

Så det handlar alltså om två hyresgäster som stannar och flyttar inom det stora fastighetsbolagets bestånd.

Södra city omfattar totalt cirka 70.000 kvadratmeter projektmöjligheter i form av bland annat kontor, bostäder, hotell och förskola. Detaljplanen omfattar flera kvarter samt ett grönstråk och området utvecklas i nära samarbete med Uppsala Kommun. När hela Södra city står klart kommer området att länka samman Resecentrum i öst med Fyrisån i väst, och centrala Uppsala med Kungsängens bostadsområde i nord-sydlig riktning.

– Uppsala är en attraktiv stad att verka och leva i och den växer i snabb takt. I Södra city jobbar vi för att skapa förutsättningar för stadens fortsatta utveckling. Ambitionen är att skapa en livfull och spännande stadsdel där både företag och människor vill vara och vi märker redan nu ett intresse för detta. Tillsammans med stadens planer för bland annat grönstråket, å-rummet vid Hamnplan och expansionen av Uppsala C har Södra city alla förutsättningar att spela en central roll i staden, säger Bo de Besche, regionchef Uppsala.

Byggstarten av Lumi sker hösten 2022 och huset beräknas stå klart för inflyttning under första kvartalet 2024. Projektet har ett tydligt fokus på återbruk och cirkularitet. Bland annat behålls den befintliga betongstommen och grundläggningen. Gipsväggar demonteras och återbrukas i nya väggar och installationsprodukter såsom till exempel ventilationsdon, VVS-produkter och sanitetsporslin återanvänds.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2022

Den 5 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2022. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan