Lumi Södra city Uppsala. Illustrationer: Vasakronan/Walk The Room

Vasakronan hyr ut 10.900 kvm i Uppsala

Det är medicinteknikbolaget Gyros Protein Technologies och Försäkringskassan som hyr 4.200 respektive 6.700 kvm i Vasakronans projektfastighet Lumi på Dragarbrunnsgatan 75 i centrala Uppsala.

Fastighetsvärlden berättade i juli att Vasakronan tecknat två stora hyresavtal. Nu är det alltså officiellt vilka som är motpart.

Enligt Fastighetsvärldens statistik rör det sig om årets hittills 5:e respektive 15:e största kontorsuthyrningar. Läs hela den exklusiva topplistan här.

Lumi omfattar totalt 15.500 kvadratmeter uthyrningsbar area fördelat på sju våningar, varav merparten är kontor och laboratorium. Resterande delar utgörs av butiker och restauranger i gatuplan. Med förhyrningarna når Lumi en uthyrningsgrad om cirka 70 procent före projektstart. Projektinvesteringen motsvarar 740 mkr och innebär att Vasakronan tar nästa steg i stadsutvecklingsprojektet Södra city. Projektet är beläget i kvarteret Hugins östra del.

Försäkringskassan är redan idag hyresgäst hos Vasakronan, i i fastigheten Sleipner. 2018 berättade FV att F-kassan förlängt avtalet där. Då om cirka 4.000 kvm lokaler.

Gyros Protein Technologies har idag lokaler i Uppsala Science Park som ägs av Vasakronan. Gyros har varit en hyresgäst där i 22 år. Bolaget har successivt expanderat ytorna efter att man gjorde min första och inledande lilla förhyrning. Idag finns man i tre lokaler, i de båda BioMed-husen samt i byggnaden som kallas Stallet. Vasakronan har nästan fullt uthyrt i Uppsala Science Park och uppges ha många förfrågningar om lokaler – så med den vakans som uppstår efter Gyros uppstår möjligheten att möta efterfrågan.

Så det handlar alltså om två hyresgäster som stannar och flyttar inom det stora fastighetsbolagets bestånd.

Södra city omfattar totalt cirka 70.000 kvadratmeter projektmöjligheter i form av bland annat kontor, bostäder, hotell och förskola. Detaljplanen omfattar flera kvarter samt ett grönstråk och området utvecklas i nära samarbete med Uppsala Kommun. När hela Södra city står klart kommer området att länka samman Resecentrum i öst med Fyrisån i väst, och centrala Uppsala med Kungsängens bostadsområde i nord-sydlig riktning.

– Uppsala är en attraktiv stad att verka och leva i och den växer i snabb takt. I Södra city jobbar vi för att skapa förutsättningar för stadens fortsatta utveckling. Ambitionen är att skapa en livfull och spännande stadsdel där både företag och människor vill vara och vi märker redan nu ett intresse för detta. Tillsammans med stadens planer för bland annat grönstråket, å-rummet vid Hamnplan och expansionen av Uppsala C har Södra city alla förutsättningar att spela en central roll i staden, säger Bo de Besche, regionchef Uppsala.

Byggstarten av Lumi sker hösten 2022 och huset beräknas stå klart för inflyttning under första kvartalet 2024. Projektet har ett tydligt fokus på återbruk och cirkularitet. Bland annat behålls den befintliga betongstommen och grundläggningen. Gipsväggar demonteras och återbrukas i nya väggar och installationsprodukter såsom till exempel ventilationsdon, VVS-produkter och sanitetsporslin återanvänds.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Glädjerus på börsen – men en åker ner i källaren

Ett bolag fallit hela 16 procent. Åtta bolag upp mer än 7 procent.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Zlatan Ibrahimovic köper på Östermalm igen

FV berättar detaljerna. Hela 55 procents värdeuppgång på tre år. Snabb affär.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Tillbaka till förstasidan