Bild: Skanska/Nordanö

Vasakronan förvärvar Juvelen av Skanska för 563 miljoner

Skanska säljer den nya kontorsfastigheten Juvelen i Uppsala till Vasakronan. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 563 mkr, motsvarande 65.000 kr/kvm.

Nordanö var rådgivare till säljaren.

Affären gäller fastigheten Fålhagen 1:39. Priset motsvarar hela 65.000 kr/kvm, vilket enligt Fastighetsvärldens bedömning är riktigt högt för att vara Uppsala – men så är det även en nyutvecklad produkt i ett centralt läge, vilket sällan är till salu på marknaden.

Enligt vad Fastighetsvärlden tidigare uppgett är topphyrorna i Juvelen runt 3.200 kr/kvm, vilket är en rekordnivå som endast delas med ytterligare en annan fastighet nära resecentrum. Det finns fortfarande vissa vakanser i Juvelen och i affären finns det hyresgarantier för dessa ytor. Skanska ligger i slutförhandlingar med några intressenter för resterade ytor. Juvelen färdigställs under 2019.

Fastigheten Juvelen är belägen på Stationsgatan i bästa pendlarläge med omedelbar närhet till Uppsala Resecentrum och bara ett stenkast från Vasakronans egen fastighet Magasin X som ligger på andra sidan spårområdet. Området runt Resecentrum har på båda sidor av järnvägsspåren på senare år utvecklats till ett av Uppsalas främsta kontorslägen.

– Den positiva utvecklingen av området fortsätter och läget förstärks ytterligare med bland annat bygget av vår egen fastighet Magasin X och förädlingen av kvarteret Hugin. Det är ett läge som är attraktivt redan idag och kommer att upplevas som ännu mer attraktivt framöver, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Den uthyrbara arean i Juvelen uppgår till drygt 8.600 kvadratmeter varav knappt 7 800 kvadratmeter utgörs av kontor och cirka 800 kvadratmeter av butik och restaurang. I huset finns även cykelparkering samt dusch- och omklädningsrum.

– Vasakronans uthyrningsgrad i region Uppsala ligger på 98 procent och hyresutvecklingen är stabilt uppåtgående. Förvärvet av Juvelen är ett starkt tillskott till vår portfölj, säger Fredrik Wirdenius.

Juvelen är miljöcertifierad enligt LEED Platina. Fastigheten är ritad av Utopia Arkitekter. Baltazar har haft uthyrningsuppdraget.

Priset 65.000 kr/kvm kan jämföras med nästan 55.000 kr/kvm som Bonnier Fastigheter i maj 2018 betalade för Uppsala Entré som ligger direkt vid resecentrum, läs mer här. För Vasakronan, som annars legat lågt på transaktionsmarknaden och istället investerat i projektutveckling, handlar det om andra förvärvet i Uppsala på ett år. I juni 2018 förvärvades en fastighet i bästa butiks- och kontorsläge på Svartbäcksgatan för motsvarande 55.000 kr/kvm, läs mer här.

Fastigheten som Vasakronan utvecklar på andra sidan spårområdet, Magasin X, rymmer 11.500 kvm lokaler, varav 65 procent är uthyrt, läs mer här. Vasakronan smider även, enligt Fastighetsvärldens källor, projektplaner för en fastighet som ligger direkt söder om den ny förvärvade Juvelen.

Juvelen är snart färdigställd.
Byggnaden Juvelen är ritad av Utopia Arkitekter. Bild: Fastighetsvärlden.
Projektet Magasin X. Illustration: Vasakronan/White
Söder om Juvelen har Vasakronan projektplaner för den här fastigheten. Planerna för Främre Boländerna ligger dock en bit fram i tiden. Bild: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer i lyxläge – hej då macken!

Fastighetsvärlden kan avslöja att en av innerstadens fyra bensinstationer snart sannolikt är historia. Se även historiska bilder på gamla bensinstationer inom tullarna!

Wirdenius till stort börsbolag

Ännu en fastighetsprofil tar plats i bolagets styrelse.

De gjorde Årets bästa affärer 2019

Årets försäljning gjordes på Kungsholmen. Årets köp var ett stort bolagsförvärv.

Hufvudstaden lanserar eget coworking-koncept

Bolaget motiverar satsningen och berättar i vilken fastighet den första enheten öppnar.

Hembla och VP värvar tungt från Akelius

Läs även om vem som efterträder på Akelius.

Skanska bygger 14.000 kvm kontor på spekulation

Siktar på netto-noll klimatpåverkan med nytt terrasskontor. Se bilder.

Experterna: Bästa köpet 2020

Sju segment rangordnas i stor C&W-undersökning.

Storfrämmande klar för Mipim

Den förre president kommer till Cannes och invigningstalar.

Offensiv: Här satsar Mathem på 32.000 kvm nytt

Lämnar stor förhyrning nära Bromma flygplats.

Tema Handel

Slaget om butiks­hyrorna

Diskussionen om hyror är alltid aktuell – men har sällan ställts på sin spets som nu. ”Jag tror inte att fastighetsägarna har förstått allvaret i vad som kan komma att hända”, säger Intersports vd i FV:s reportage.

Vill göra boutiquehotell av före detta kyrka på Kungsholmen

Har lämnat in ansökan om att ändra detaljplanen.

Säljer postens spöklika HK för 1,5 miljarder

Smått spöklik och stor fastighet får ny ägare.

De förvärvar stort sjukhus i Stockholm

Investor-bolag vann dragkampen när Region Stockholm sålde. Nu renoveras och utvecklas huset för att erbjuda en ny vård och mötesplats.

Han tar över på Nordier

Bolaget fortsätter att satsa och förnya. ”Jag känner mig hedrad”.

Tillbaka till förstasidan