Bild: Skanska/Nordanö

Vasakronan förvärvar Juvelen av Skanska för 563 miljoner

Skanska säljer den nya kontorsfastigheten Juvelen i Uppsala till Vasakronan. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 563 mkr, motsvarande 65.000 kr/kvm.

Nordanö var rådgivare till säljaren.

Affären gäller fastigheten Fålhagen 1:39. Priset motsvarar hela 65.000 kr/kvm, vilket enligt Fastighetsvärldens bedömning är riktigt högt för att vara Uppsala – men så är det även en nyutvecklad produkt i ett centralt läge, vilket sällan är till salu på marknaden.

Enligt vad Fastighetsvärlden tidigare uppgett är topphyrorna i Juvelen runt 3.200 kr/kvm, vilket är en rekordnivå som endast delas med ytterligare en annan fastighet nära resecentrum. Det finns fortfarande vissa vakanser i Juvelen och i affären finns det hyresgarantier för dessa ytor. Skanska ligger i slutförhandlingar med några intressenter för resterade ytor. Juvelen färdigställs under 2019.

Fastigheten Juvelen är belägen på Stationsgatan i bästa pendlarläge med omedelbar närhet till Uppsala Resecentrum och bara ett stenkast från Vasakronans egen fastighet Magasin X som ligger på andra sidan spårområdet. Området runt Resecentrum har på båda sidor av järnvägsspåren på senare år utvecklats till ett av Uppsalas främsta kontorslägen.

– Den positiva utvecklingen av området fortsätter och läget förstärks ytterligare med bland annat bygget av vår egen fastighet Magasin X och förädlingen av kvarteret Hugin. Det är ett läge som är attraktivt redan idag och kommer att upplevas som ännu mer attraktivt framöver, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Den uthyrbara arean i Juvelen uppgår till drygt 8.600 kvadratmeter varav knappt 7 800 kvadratmeter utgörs av kontor och cirka 800 kvadratmeter av butik och restaurang. I huset finns även cykelparkering samt dusch- och omklädningsrum.

– Vasakronans uthyrningsgrad i region Uppsala ligger på 98 procent och hyresutvecklingen är stabilt uppåtgående. Förvärvet av Juvelen är ett starkt tillskott till vår portfölj, säger Fredrik Wirdenius.

Juvelen är miljöcertifierad enligt LEED Platina. Fastigheten är ritad av Utopia Arkitekter. Baltazar har haft uthyrningsuppdraget.

Priset 65.000 kr/kvm kan jämföras med nästan 55.000 kr/kvm som Bonnier Fastigheter i maj 2018 betalade för Uppsala Entré som ligger direkt vid resecentrum, läs mer här. För Vasakronan, som annars legat lågt på transaktionsmarknaden och istället investerat i projektutveckling, handlar det om andra förvärvet i Uppsala på ett år. I juni 2018 förvärvades en fastighet i bästa butiks- och kontorsläge på Svartbäcksgatan för motsvarande 55.000 kr/kvm, läs mer här.

Fastigheten som Vasakronan utvecklar på andra sidan spårområdet, Magasin X, rymmer 11.500 kvm lokaler, varav 65 procent är uthyrt, läs mer här. Vasakronan smider även, enligt Fastighetsvärldens källor, projektplaner för en fastighet som ligger direkt söder om den ny förvärvade Juvelen.

Juvelen är snart färdigställd.
Byggnaden Juvelen är ritad av Utopia Arkitekter. Bild: Fastighetsvärlden.
Projektet Magasin X. Illustration: Vasakronan/White
Söder om Juvelen har Vasakronan projektplaner för den här fastigheten. Planerna för Främre Boländerna ligger dock en bit fram i tiden. Bild: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Lennerhov och Stordalen i gemensam satsning

14 våningar högt hotell med havsutsikt. Egentligen hade norrmannen förlorat den matchen…

Förvärvar för 274 miljoner i Mariestad

Myndighet och kommun är stora hyresgäster.

Regio utökar efter storköpet

Har totalt gjort tre affärer på orten. Äger främst centrala kontorslokaler.

Balder köper för 800 miljoner

Säljaren har byggt upp beståndet under många år.

Här är bolagen som kan vinna Hugin & Munin 2019

Fastighetsvärldens redaktion har synat 35 bolags informationsarbete.

Hyr ut 3.350 kvm och startar centralt kontorsbygge

Nytt kontorshus uppförs på Skeppsbron.

Pausar bostadsbygge – måste få ner kostnaderna

Byggjätten behöver kapa kostnader för projektet i södra Stockholm.

Konsultbolaget värvar från konkurrent

Utökar teamet med två nya efter ökad efterfrågan.

Skanska säljer för 1,4 miljarder

Huvudkontor för europeisk myndighet i Helsingfors byter ägare.

Storsatsar på mikrobostäder

JV:t planerar att bygga 5.000 yteffektiva lägenheter de närmsta åren.

Serneke och Sandell två av årets sommarpratare

Till FV: ”Nu jäklar ska jag berätta!” Två datum att lägga in i almanackan.

Redo att köpa för 10 miljarder

Säkrar 3,6 miljarder kronor i första stängningen av nya fonden.

Kritiken mot fastighetsägare växer: "Vi är förundrade"

Kedjan uppmanar fastighetsägare att reflektera över marknadssituationen.

Genova köper för 650 mkr

Sju fastigheter belägna i Stockholm, Uppsala och Norrtälje.

Tillbaka till förstasidan