Bild: Skanska/Nordanö

Vasakronan förvärvar Juvelen av Skanska för 563 miljoner

Skanska säljer den nya kontorsfastigheten Juvelen i Uppsala till Vasakronan. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 563 mkr, motsvarande 65.000 kr/kvm.

Nordanö var rådgivare till säljaren.

Affären gäller fastigheten Fålhagen 1:39. Priset motsvarar hela 65.000 kr/kvm, vilket enligt Fastighetsvärldens bedömning är riktigt högt för att vara Uppsala – men så är det även en nyutvecklad produkt i ett centralt läge, vilket sällan är till salu på marknaden.

Enligt vad Fastighetsvärlden tidigare uppgett är topphyrorna i Juvelen runt 3.200 kr/kvm, vilket är en rekordnivå som endast delas med ytterligare en annan fastighet nära resecentrum. Det finns fortfarande vissa vakanser i Juvelen och i affären finns det hyresgarantier för dessa ytor. Skanska ligger i slutförhandlingar med några intressenter för resterade ytor. Juvelen färdigställs under 2019.

Fastigheten Juvelen är belägen på Stationsgatan i bästa pendlarläge med omedelbar närhet till Uppsala Resecentrum och bara ett stenkast från Vasakronans egen fastighet Magasin X som ligger på andra sidan spårområdet. Området runt Resecentrum har på båda sidor av järnvägsspåren på senare år utvecklats till ett av Uppsalas främsta kontorslägen.

– Den positiva utvecklingen av området fortsätter och läget förstärks ytterligare med bland annat bygget av vår egen fastighet Magasin X och förädlingen av kvarteret Hugin. Det är ett läge som är attraktivt redan idag och kommer att upplevas som ännu mer attraktivt framöver, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Den uthyrbara arean i Juvelen uppgår till drygt 8.600 kvadratmeter varav knappt 7 800 kvadratmeter utgörs av kontor och cirka 800 kvadratmeter av butik och restaurang. I huset finns även cykelparkering samt dusch- och omklädningsrum.

– Vasakronans uthyrningsgrad i region Uppsala ligger på 98 procent och hyresutvecklingen är stabilt uppåtgående. Förvärvet av Juvelen är ett starkt tillskott till vår portfölj, säger Fredrik Wirdenius.

Juvelen är miljöcertifierad enligt LEED Platina. Fastigheten är ritad av Utopia Arkitekter. Baltazar har haft uthyrningsuppdraget.

Priset 65.000 kr/kvm kan jämföras med nästan 55.000 kr/kvm som Bonnier Fastigheter i maj 2018 betalade för Uppsala Entré som ligger direkt vid resecentrum, läs mer här. För Vasakronan, som annars legat lågt på transaktionsmarknaden och istället investerat i projektutveckling, handlar det om andra förvärvet i Uppsala på ett år. I juni 2018 förvärvades en fastighet i bästa butiks- och kontorsläge på Svartbäcksgatan för motsvarande 55.000 kr/kvm, läs mer här.

Fastigheten som Vasakronan utvecklar på andra sidan spårområdet, Magasin X, rymmer 11.500 kvm lokaler, varav 65 procent är uthyrt, läs mer här. Vasakronan smider även, enligt Fastighetsvärldens källor, projektplaner för en fastighet som ligger direkt söder om den ny förvärvade Juvelen.

Juvelen är snart färdigställd.
Byggnaden Juvelen är ritad av Utopia Arkitekter. Bild: Fastighetsvärlden.
Projektet Magasin X. Illustration: Vasakronan/White
Söder om Juvelen har Vasakronan projektplaner för den här fastigheten. Planerna för Främre Boländerna ligger dock en bit fram i tiden. Bild: Fastighetsvärlden.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

Tillbaka till förstasidan