Bild: Skanska/Nordanö

Vasakronan förvärvar Juvelen av Skanska för 563 miljoner

Skanska säljer den nya kontorsfastigheten Juvelen i Uppsala till Vasakronan. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 563 mkr, motsvarande 65.000 kr/kvm.

Nordanö var rådgivare till säljaren.

Affären gäller fastigheten Fålhagen 1:39. Priset motsvarar hela 65.000 kr/kvm, vilket enligt Fastighetsvärldens bedömning är riktigt högt för att vara Uppsala – men så är det även en nyutvecklad produkt i ett centralt läge, vilket sällan är till salu på marknaden.

Enligt vad Fastighetsvärlden tidigare uppgett är topphyrorna i Juvelen runt 3.200 kr/kvm, vilket är en rekordnivå som endast delas med ytterligare en annan fastighet nära resecentrum. Det finns fortfarande vissa vakanser i Juvelen och i affären finns det hyresgarantier för dessa ytor. Skanska ligger i slutförhandlingar med några intressenter för resterade ytor. Juvelen färdigställs under 2019.

Fastigheten Juvelen är belägen på Stationsgatan i bästa pendlarläge med omedelbar närhet till Uppsala Resecentrum och bara ett stenkast från Vasakronans egen fastighet Magasin X som ligger på andra sidan spårområdet. Området runt Resecentrum har på båda sidor av järnvägsspåren på senare år utvecklats till ett av Uppsalas främsta kontorslägen.

– Den positiva utvecklingen av området fortsätter och läget förstärks ytterligare med bland annat bygget av vår egen fastighet Magasin X och förädlingen av kvarteret Hugin. Det är ett läge som är attraktivt redan idag och kommer att upplevas som ännu mer attraktivt framöver, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Den uthyrbara arean i Juvelen uppgår till drygt 8.600 kvadratmeter varav knappt 7 800 kvadratmeter utgörs av kontor och cirka 800 kvadratmeter av butik och restaurang. I huset finns även cykelparkering samt dusch- och omklädningsrum.

– Vasakronans uthyrningsgrad i region Uppsala ligger på 98 procent och hyresutvecklingen är stabilt uppåtgående. Förvärvet av Juvelen är ett starkt tillskott till vår portfölj, säger Fredrik Wirdenius.

Juvelen är miljöcertifierad enligt LEED Platina. Fastigheten är ritad av Utopia Arkitekter. Baltazar har haft uthyrningsuppdraget.

Priset 65.000 kr/kvm kan jämföras med nästan 55.000 kr/kvm som Bonnier Fastigheter i maj 2018 betalade för Uppsala Entré som ligger direkt vid resecentrum, läs mer här. För Vasakronan, som annars legat lågt på transaktionsmarknaden och istället investerat i projektutveckling, handlar det om andra förvärvet i Uppsala på ett år. I juni 2018 förvärvades en fastighet i bästa butiks- och kontorsläge på Svartbäcksgatan för motsvarande 55.000 kr/kvm, läs mer här.

Fastigheten som Vasakronan utvecklar på andra sidan spårområdet, Magasin X, rymmer 11.500 kvm lokaler, varav 65 procent är uthyrt, läs mer här. Vasakronan smider även, enligt Fastighetsvärldens källor, projektplaner för en fastighet som ligger direkt söder om den ny förvärvade Juvelen.

Juvelen är snart färdigställd.
Byggnaden Juvelen är ritad av Utopia Arkitekter. Bild: Fastighetsvärlden.
Projektet Magasin X. Illustration: Vasakronan/White
Söder om Juvelen har Vasakronan projektplaner för den här fastigheten. Planerna för Främre Boländerna ligger dock en bit fram i tiden. Bild: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Tillbaka till förstasidan