Vasakronan flyttar sitt HK till Klara Zenit

Moderna flyttar in vid Norrtull och hyr även i Västra Hamnen. I slutet av 2012 flyttar Vasakronan sitt huvudkontor till Klara Zenit på Mäster Samuelsgatan 56 (vid korsningen med Drottninggatan). Det nuvarande kontoret på Sveavägen 167 vid Norrtull har redan hyrts ut till Moderna Försäkringar.

Så snart Vasakronan flyttat ut från sina nuvarande lokaler på Sveavägen flyttar Moderna Försäkringar in på 3.700 kvm. Parallellt med uthyrningen i Stockholm har Vasakronan också hyrt ut drygt 1.300 kvm kontor till Moderna Försäkringar i Västra Hamnen i Malmö.

Vasakronan har under de senaste åren gått från 700 till knappt 350 medarbetare. Arbetssätten har förändrats och lokalbehovet blivit något helt annat än det var för drygt tre år sedan när två bolag skulle bli ett. Klara Zenit köptes av Vasakronan för ett år sedan och nu blir en lämplig lokal ledig.

När Sveriges största fastighetsbolag ska se över sin egen kontorslösning blir det förstås inget vanligt kontor. Britt Lindqvist är utvecklingschef på Vasakronan och projektledare för flytten:

– Vi har verkligen jobbat igenom ramverket för hur vårt nya kontor ska se ut för att på bästa sätt stödja vårt arbetssätt och vårt uppdrag. Engagemanget från kollegorna är jättestort och vi har alla förutsättningar att göra något som kan inspirera andra, både när det gäller sättet vi jobbat fram kontorslösningen på, men förstås också genom slutresultatet.

Lokalerna i Klara Zenit blir vakanta till sommaren och några månader senare går Vasakronans egen flytt, så tidplanen är snäv i alla led.

– Eftersom vi är både kund och leverantör på samma gång ser vi det här som ett perfekt tillfälle att dels utveckla vår försäljningsprocess och dels skapa ett kontor i framkant. Vi gör precis på samma sätt som vi gör när vi hjälper våra kunder och den här gången har vi en riktigt utmanande kund, säger Fredrik Wirdenius, VD på Vasakronan.

Att valet föll på Klara Zenit har flera orsaker. Det goda kommunikationsläget är ett viktigt skäl eftersom det möter Vasakronans höga ambitioner inom hållbarhetsområdet.

– På Vasakronan har vi minskat våra koldioxidutsläpp med 96 procent sedan 2007. De kvarvarande fyra procentenheterna består till stor del av transporter och resor. Med flytten beräknas andelen biltransporter minska väsentligt och inom en nära framtid kommer även alla våra servicebilar att vara elbilar, avslutar Fredrik Wirdenius.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-13

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Genova köper efter att Oscar inte gick i mål

Nybyggd 08-fastighet om 4.200 kvm.

Westfield nummer två

Följer i Mall of Scandinavias fotspår. Döps om.

Flyttar till AL:s nya – bantat från 14.000 till 1.200 kvm

FV berättar om vem som tappar hyresgäst och anledningen till lokalminskningen.

Köper i Södertälje

Läs om bolagets totala bestånd.

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas. Se före/efter-bilder.

Tillbaka till förstasidan