
Varvsstaden i Malmö vinner Planpriset
Skånska Varvsstaden är ett pionjärprojekt inom återbruk. Området är också årets bästa samhällsplanering enligt juryn för Sveriges Arkitekters Planpris. På Arkitekturgalan fick Malmö stad ta emot Planpriset.
Varvsstaden är ett före detta industriområde i Malmö hamn, med karaktäristiska Kockumskranar, verkstäder och tegelhallar från tiden kring 1900. Det omdanas nu till en stadsdel med bostäder, arbetsplatser och offentliga platser. Att ta tillvara befintliga byggnader och byggmaterial har varit viktigt i omvandlingen.
Juryn motiverar sitt val så här:
”Genom att konsekvent börja med frågan ´vad finns här?´ har projektet banat väg för återbruksplanering, där material, platser och byggnader bevaras i stället för att forslas bort. Den stegvisa transformationen av ett övergivet industriområde till en karaktärsfull och vacker stadsmiljö har fått en tydlig riktning tack vare nytänkande planerings- och policydokument. Vinnaren visar att nyfikenhet på det förflutna – på platsen och människorna som vistats där – är nyckeln till ett hållbarare sätt att planera staden.”
– Vinnaren Varvsstaden är en förebild vad gäller politiskt mod och ledarskap, liksom förmågan att tänka om och nytt. De ansvariga har också på ett fantastiskt sätt jobbat med de offentliga platsernas kvalitet. Det kan, på ett kommunalt plan, likställas med det politiska arbetet med Gestaltad livsmiljö, som är viktigt och måste fortgå, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Monica von Schmalensee.

Sveriges Arkitekter delar ut Planpriset sedan 1992 för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Priset är en bronsplakett.
De övriga nominerade till årets pris var:
- Drottninghög, ett miljonprogramsområde i Helsingborg som blir tätare och mer varierad med hjälp av medborgardialog.
- Det tidigare fabriksområdet Fixfabriken i Göteborg som nu är befolkat och bebyggt med bostäder;
- Ett planprogram för Tynnered, som ska vända utvecklingen i ett utsatt område i Göteborg.
Förutom Monica von Schmalensee består juryn av planeringsarkitekt FPR/MSA Emma Larsson, civilingenjör Namo Marouf och arkitekt SAR/MSA Christian Wilke.