Samhällsfastigheter

Så här ska den nya tingsrätt se ut. Illustration: Illustration: ON Arkitekter/Doubleaction

Vacse besegrade sju i kamp om ny domstol i Borås

Det blev Vacse som vann kampen om den nya domstolsbyggnaden i Borås. Totalt inkom åtta bud. FV kan berätta att Vacses bud innebär en årshyra som är 30 procent lägre än det dyraste alternativet.

Förhyrningen är på 5.100 kvm i den nya domstolsbyggnad som ska uppföras och stå klar 2025.

Årshyran är 11,85 miljoner kronor, motsvarande drygt 2.300 kvm.

Ett stort steg har tagits mot en ny domstolsbyggnad i Borås. Domstolsverket har genomfört en upphandling av nya domstolslokaler för Borås tingsrätt. Efter anbudsutvärdering har Domstolsverket nu lämnat tilldelningsbeslut. Den vinnande anbudsgivaren är Vacse. Upphandlingen förutsätter regeringens godkännande.

Den nya domstolsbyggnaden blir centralt belägen intill riksväg 40, spårområdet och Boråshallen. Den nya byggnaden ska innehålla cirka 70 arbetsplatser och 13 förhandlingssalar, varav 2 säkerhetssalar.

Domstolsverket har idag en förhyrning i en fastighet som ägs av Borås stad, i det gamla rådhuset – som inte varit helt ändamålsenliga lokaler för tingsrätten. FV har tidigare berättat om flyttplanerna. Borås stad avser att flytta egen verksamhet till rådhuset.

– Med den nya domstolsbyggnaden i Borås kommer vi att kunna erbjuda väl anpassade och moderna lokaler för tingsrätten. Det vinnande förslaget är värdigt, lugnt och lågmält men ändå en byggnad med stark egen karaktär. Byggnaden kommer följa den lokala traditionen i Borås och uppförs därför i rött tegel, men med ett samtida uttryck. Planlösningen är funktionell med goda möjligheter till utbyggnad. Arkitekturpolicyn för Sveriges Domstolar har på ett förtjänstfullt sätt inarbetats i såväl plan som gestaltning, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

Tingsrättens chef, lagmannen Peter Broberg, konstaterar att jämfört med dagens förhållanden komnmer den nya byggnaden ge domstolen helt andra förutsättningar att bedriva bra, effektiv och säker verksamhet som svarar mot dagens krav.

– Äntligen har vi tagit ett stort och betydelsefullt steg framåt i processen mot en ny domstolsbyggnad för Borås tingsrätt. Såväl parter som andra aktörer i målen och besökande allmänhet kommer att mötas av en ny tingsrätt med hög grad av tillgänglighet och säkerhet, säger Peter Broberg.

–  Den kommer att vara placerad strategiskt med närhet till resecentrum och de planerade polis- och häktesbyggnaderna. Till detta kommer de moderna, effektiva och trivsamma kontorsmiljöerna för personalen. Mina medarbetare och jag ser verkligen fram emot att kunna flytta in i den nya byggnaden om tre år, fortsätter han.

Vacse äger 19 fastigheter i mellersta och södra Sverige. Det totala fastighetsvärdet uppgick vid årsskiftet till 8,9 miljarder kronor med en total area om 189.000kvm. Genomsnittlig återstående kontraktstid uppgick till 9,9 år. Bolaget äger bland annat fastigheten Färgskrapan i centrala Sollentuna med Domstolsverket som hyresgäst. I Malmö har Vacse Hovrätten som hyresgäst.

Fler Nyheter från förstasidan

Arnhult har sålt stor aktiepost i Sagax

Läs även om Arnhults övriga fastighetsplaceringar.

Ligger bakom köpet av stor arena

15.000 åskådarplatser.

Stora PDL United hotas av konkurs

Har flera av landets största padelanläggningar.

Andreas Eneskjöld ny vd

Bolagsgruppen gör flera förändringar.

Hyr 3.000 kvm på Vasagatan

Utmanare inom coworking når 20.000 nära centralstationen.

Babybjörn ut efter cybersatsning

Lämnar Solna för flytt västerut. Hyr 1.400 kvm i projektfastighet.

Så blir nya bostadsbolaget

Läs om beståndet, styrelsen och ledningsgruppen.

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Tillbaka till förstasidan