Samhällsfastigheter

Så här ska den nya tingsrätt se ut. Illustration: Illustration: ON Arkitekter/Doubleaction

Vacse besegrade sju i kamp om ny domstol i Borås

Det blev Vacse som vann kampen om den nya domstolsbyggnaden i Borås. Totalt inkom åtta bud. FV kan berätta att Vacses bud innebär en årshyra som är 30 procent lägre än det dyraste alternativet.

Förhyrningen är på 5.100 kvm i den nya domstolsbyggnad som ska uppföras och stå klar 2025.

Årshyran är 11,85 miljoner kronor, motsvarande drygt 2.300 kvm.

Ett stort steg har tagits mot en ny domstolsbyggnad i Borås. Domstolsverket har genomfört en upphandling av nya domstolslokaler för Borås tingsrätt. Efter anbudsutvärdering har Domstolsverket nu lämnat tilldelningsbeslut. Den vinnande anbudsgivaren är Vacse. Upphandlingen förutsätter regeringens godkännande.

Den nya domstolsbyggnaden blir centralt belägen intill riksväg 40, spårområdet och Boråshallen. Den nya byggnaden ska innehålla cirka 70 arbetsplatser och 13 förhandlingssalar, varav 2 säkerhetssalar.

Domstolsverket har idag en förhyrning i en fastighet som ägs av Borås stad, i det gamla rådhuset – som inte varit helt ändamålsenliga lokaler för tingsrätten. FV har tidigare berättat om flyttplanerna. Borås stad avser att flytta egen verksamhet till rådhuset.

– Med den nya domstolsbyggnaden i Borås kommer vi att kunna erbjuda väl anpassade och moderna lokaler för tingsrätten. Det vinnande förslaget är värdigt, lugnt och lågmält men ändå en byggnad med stark egen karaktär. Byggnaden kommer följa den lokala traditionen i Borås och uppförs därför i rött tegel, men med ett samtida uttryck. Planlösningen är funktionell med goda möjligheter till utbyggnad. Arkitekturpolicyn för Sveriges Domstolar har på ett förtjänstfullt sätt inarbetats i såväl plan som gestaltning, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

Tingsrättens chef, lagmannen Peter Broberg, konstaterar att jämfört med dagens förhållanden komnmer den nya byggnaden ge domstolen helt andra förutsättningar att bedriva bra, effektiv och säker verksamhet som svarar mot dagens krav.

– Äntligen har vi tagit ett stort och betydelsefullt steg framåt i processen mot en ny domstolsbyggnad för Borås tingsrätt. Såväl parter som andra aktörer i målen och besökande allmänhet kommer att mötas av en ny tingsrätt med hög grad av tillgänglighet och säkerhet, säger Peter Broberg.

–  Den kommer att vara placerad strategiskt med närhet till resecentrum och de planerade polis- och häktesbyggnaderna. Till detta kommer de moderna, effektiva och trivsamma kontorsmiljöerna för personalen. Mina medarbetare och jag ser verkligen fram emot att kunna flytta in i den nya byggnaden om tre år, fortsätter han.

Vacse äger 19 fastigheter i mellersta och södra Sverige. Det totala fastighetsvärdet uppgick vid årsskiftet till 8,9 miljarder kronor med en total area om 189.000kvm. Genomsnittlig återstående kontraktstid uppgick till 9,9 år. Bolaget äger bland annat fastigheten Färgskrapan i centrala Sollentuna med Domstolsverket som hyresgäst. I Malmö har Vacse Hovrätten som hyresgäst.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan