Så här ska den nya tingsrätt se ut. Illustration: Illustration: ON Arkitekter/Doubleaction

Vacse besegrade sju i kamp om ny domstol i Borås

Det blev Vacse som vann kampen om den nya domstolsbyggnaden i Borås. Totalt inkom åtta bud. FV kan berätta att Vacses bud innebär en årshyra som är 30 procent lägre än det dyraste alternativet.

Annons

Förhyrningen är på 5.100 kvm i den nya domstolsbyggnad som ska uppföras och stå klar 2025.

Årshyran är 11,85 miljoner kronor, motsvarande drygt 2.300 kvm.

Ett stort steg har tagits mot en ny domstolsbyggnad i Borås. Domstolsverket har genomfört en upphandling av nya domstolslokaler för Borås tingsrätt. Efter anbudsutvärdering har Domstolsverket nu lämnat tilldelningsbeslut. Den vinnande anbudsgivaren är Vacse. Upphandlingen förutsätter regeringens godkännande.

Den nya domstolsbyggnaden blir centralt belägen intill riksväg 40, spårområdet och Boråshallen. Den nya byggnaden ska innehålla cirka 70 arbetsplatser och 13 förhandlingssalar, varav 2 säkerhetssalar.

Domstolsverket har idag en förhyrning i en fastighet som ägs av Borås stad, i det gamla rådhuset – som inte varit helt ändamålsenliga lokaler för tingsrätten. FV har tidigare berättat om flyttplanerna. Borås stad avser att flytta egen verksamhet till rådhuset.

– Med den nya domstolsbyggnaden i Borås kommer vi att kunna erbjuda väl anpassade och moderna lokaler för tingsrätten. Det vinnande förslaget är värdigt, lugnt och lågmält men ändå en byggnad med stark egen karaktär. Byggnaden kommer följa den lokala traditionen i Borås och uppförs därför i rött tegel, men med ett samtida uttryck. Planlösningen är funktionell med goda möjligheter till utbyggnad. Arkitekturpolicyn för Sveriges Domstolar har på ett förtjänstfullt sätt inarbetats i såväl plan som gestaltning, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

Tingsrättens chef, lagmannen Peter Broberg, konstaterar att jämfört med dagens förhållanden komnmer den nya byggnaden ge domstolen helt andra förutsättningar att bedriva bra, effektiv och säker verksamhet som svarar mot dagens krav.

– Äntligen har vi tagit ett stort och betydelsefullt steg framåt i processen mot en ny domstolsbyggnad för Borås tingsrätt. Såväl parter som andra aktörer i målen och besökande allmänhet kommer att mötas av en ny tingsrätt med hög grad av tillgänglighet och säkerhet, säger Peter Broberg.

–  Den kommer att vara placerad strategiskt med närhet till resecentrum och de planerade polis- och häktesbyggnaderna. Till detta kommer de moderna, effektiva och trivsamma kontorsmiljöerna för personalen. Mina medarbetare och jag ser verkligen fram emot att kunna flytta in i den nya byggnaden om tre år, fortsätter han.

Vacse äger 19 fastigheter i mellersta och södra Sverige. Det totala fastighetsvärdet uppgick vid årsskiftet till 8,9 miljarder kronor med en total area om 189.000kvm. Genomsnittlig återstående kontraktstid uppgick till 9,9 år. Bolaget äger bland annat fastigheten Färgskrapan i centrala Sollentuna med Domstolsverket som hyresgäst. I Malmö har Vacse Hovrätten som hyresgäst.

Fler Nyheter från förstasidan

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

De mest aktiva kommunerna kring markanvisning

Mindre och hårdsatsande kommun intar andraplatsen.

Corem dumpar ett stort projekt på segt Manhattan

”Kanske den sämsta affären i mitt liv”. FV visar karta över projekten. Ett stort huvudbry om 33.000 kvm återstår.

Innovation Properties och Barings byggstartat 264

Duo byggstartar stort bostadsprojekt söder om Stockholm. Se flera bilder.

Tillbaka till förstasidan