Mipim 2022

Mipim igång: Väntar ridå eller revansch?

Välkommen till Mipim 2022! Äntligen dags att träffas vid havets brus – mingla, göra affärer och sippa på champagne. Men hur många är egentligen på plats i år? Om årets mässa blir den stora återkomst som arrangören hoppas på återstår att se.

Den 17 februari var endast 182 svenskar anmälda till årets mässa. Den 14 mars, dagen innan mässan inleddes, var det dubbelt så många, 375 svenskar.

Blygsamma siffror, både när vi jämför med de drygt 400 som var anmälda när 2020 års mässa till slut ställdes in och de ungefär 900 personer som brukade vara anmälda ett normalt år före pandemin. Men siffran är svårtolkad. Ett stort antal åker även till Cannes utan att registrera sig för mässan.

Vägen till årets mässa – med underrubriken “Driving Urban Change” – har varit minst sagt snårig. In i det sista försökte arrangören Reed Midem att genomföra mässan som planerat i mars 2020, men fick till slut kasta in handduken. Så sent som den 29:e februari kom beskedet att mässan skulle skjutas fram till juni. Dagen innan hade man annonserat att den skulle genomföras som vanligt i mars. Det slutade med ett höstevent i Paris som blev betydligt mindre än den ordinarie mässan. Endast en handfull svenskar deltog i ”höst-Mipim”.

2021 började med hopp om att kunna genomföra mässan i mars, men ännu en gång kom covid-19 i vägen. Återigen blev mässan framflyttad till hösten, men denna gång valde man att genomföra i Cannes. Dock i rejält bantad form under två dagar istället för de traditionella tre–fyra.

Nu är tanken att mässan åter ska bli den gigantiska mötesplats som den varit känd för under decennier. Smittotalen och dödstalen är stabila i Frankrike, men till skillnad från i Sverige har man ännu inte lyft restriktionerna. Till exempel krävs fortfarande munskydd för besök i matbutiker, och covidpass krävs för att komma in på bland annat restauranger. Hälsominister Olivier Véran har dock öppnat för att lätta på kraven så fort sjukvården fungerar normalt, vilket bedöms ske senast i juli.

När FV ringer runt till branschen inför årets mässa är mönstret tydligt: många åker med ett mindre gäng men med färre deltagare än vanligt. Detta eftersom beslutet på grund av osäkerhet kring pandemin tas betydligt senare än vanligt.

Denna osäkerhet har också gjort att de flesta svenska aktiviteter är inställda, tyvärr inkluderar det även Fastighetsvärldens eget Nordic Party som brukar vara ett uppskattat inslag för svenskar under mässan.

Ett bolag som halverar styrkan är Niam.

– Vi bestämde oss för två månader sedan att åka. Normalt börjar planeringen ett år i förväg, så det blir annorlunda och “last minute”. Men för oss med internationella investerare är det viktigt att finnas på plats. Vi reser dessutom två nya fonder, säger Jennifer Andersson, managing partner på Niam som har åtta personer anmälda.

Vasakronan, som hade sex personer anmälda 2020, åker inte alls i år men är partner i Stockholmsmontern.

Några som alltså fortsatt satsar är Stockholm Business Region som åker med med upp emot 100 personer. Detta ska dock förstås i skenet av att man har ett år kvar på kontraktet som utställare.

– Vi håller på och planerar för fullt tillsammans med kommunerna inom Stockholm Business Alliance. Både stads- byggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och oppositionsborgarrådet Jan Vale­skog (S) kommer att finnas på plats, vilket är väldigt kul. Det känns väldigt viktigt att vara på plats för den här återstarten, säger Staffan Ingvarsson, vd vid Stockholm Business Region.

Om Stockholm fortsatt ser Mipim som viktigt så är synen hos de andra två stora kommunerna den motsatta. Göteborg och deras Business Region valde inför mässan 2020 att pausa sitt engagemang, eftersom det saknas en politisk vilja att skicka en delegation. Eftersom mässan då ställdes in står det beslutet fast inför 2022.

– Det blir inget deltagande från oss, inte på något sätt. Det är andra mötesplatser som prioriteras inför framtiden. Sedan är det val till hösten och saker kan förändras till nästa år, säger Andreas Göthberg på Göteborg Business Region.

Malmö har inte deltagit sedan 2017 och planerar inte att återuppta sitt engagemang.

– Vi får se vad som sker i framtiden men just nu finns ingen politisk vilja att åka dit, säger Louise Svensson, affärsutvecklare på Malmö stad.

Läs här om vilka svenska bolag som registrerat flest deltagare.

Fler MIPIM

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Boverket: Bostadsbyggandet bromsar in

Samtidigt skrivs behovet av nya bostäder upp. Ny rapport.

Anställer för fortsatt tillväxt

Fyra nyrekryteringar på plats.

Jättenotering skjuts fram

Satt på paus. Skulle blivit största noteringen sedan 2015.

Sammanslagning skapar bolag för miljard i norr

Två bolag går samman och bildar en gemensam fastighetskoncern.

Tillbaka till förstasidan