Skärholmen centrum. Bilder: Fastighetsvärlden

Väljer att behålla stora Skärholmen centrum

I snart ett halvår har det bedrivits en försäljningsprocess för Skärholmens centrum i Stockholm. Fastigheten innehåller hela 100.000 kvm lokaler. Nu har ägarna, brittiska Grosvenor, finska försäkringsbolaget Varma och sydkoreanska National Pension Service (NPS), beslutat sig för att behålla den stora fastigheten.

Annons

– Buden har inte nått tillräckligt höga nivåer, så ägarna har valt att fortsätta äga, säger Christian Bouvier, asset manager vid Areim som sedan sommaren 2023 tagit över Grosvenors organisation i Sverige, till Fastighetsvärlden.

Han berättar att försäljningsprocessen inte är helt stoppad utan att en affärsdiskussion skulle återstartas om någon intressent hör av sig med ett intressant bud. Många fastighetsaffärer har varit utdragna de senaste åren, inte minst när det gäller de med handelsfastigheter. Förra veckan berättade exempelvis Fastighetsvärlden att stora Bromma Blocks såldes efter att varit till salu i två år.

Christian Bouvier berättar att det nu är lättare att göra investeringar när ägarna har beslutat sig för att satsa framåt, initialt under en treårsperiod.

– Det råder stor efterfrågan på verksamhetslokaler, där är det fullt. Det har stundtals varit svårare när det gäller butikslokaler men nu finns många nya butiker.

Det finns flera butiksvakanser, även i gatuplanet.

Det finns butiksvakanser vid flera av ingångarna. En större vakans mitt i kommer att försvinna när Åhléns öppnar sitt nya varuhus om 2.500 kvm.

– Det finns även en stor vakans om 14.000 kvm i källaren, på olika ställen, som inte längre lämpar sig för handel. Men det skulle kunna vara utmärkta ytor för exempelvis studios och last mile-verksamheter, säger Christian Bouvier.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att ägarna gärna skulle vilja se en biograf i fastigheten. Bouvier har även att annat önskemål.

– En stor gymnasieskola skulle vara riktigt bra för de boende, att få nära till en sådan. Vi har inte plats för en sådan idag men vi skulle kunna skapa utrymmen om vi flyttar runt några hyresgäster.

Grosvenor förvärvade stora Skärholmen centrum, en av Sveriges största gallerior, i början av 2015 från Royal Bank of Scotland för 3,5 miljarder kronor, som tidigare tagit över från ekonomiskt pressade Boultbee som 2007 köpt centrumet och nio andra från kommunala Centrumkompaniet.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan