Utredning: Bromma ska kunna stängas 2035

Bromma flygplats ska bli en fossilfri flygplats från och med 2030 och fem år senare ska flygplatsen stängas. Det föreslås i Arlandautredningen. Det öppnar upp möjligheter för ett stort stadsutveckligsprojekt. 185 hektar platt mark erbjuds.

Annons

Regeringens Arlandautredning rekommenderar samtidigt att processen för att starta bygget med en ny start- och landningsbana vid Arlanda startar nu för att kunna stå färdig om tidigast 10 år.

En väldigt stor bostadsutveckling kan väntas om Bromma flygplats stängs ner. Det berörda området upptar 185 hektar mark (varav 142 hektar gäller arrendet och drygt 40 hektar avser bullerrestriktioner i närheten), där merparten kan vara aktuellt för bostäder.

Den ekonomiska kalkylen för bostäder ser bra ut, området är platt och ligger ganska nära centrala Stockholm och även granne med Bromma Blocks och närhet till natur.

– Är det något projekt som är ekonomiskt realistiskt och lönsamt så är det att bygga bostäder på Bromma, har Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, sagt till SvD.

– Staten har betalt löjligt lågt för arrendet av det väldiga markområdet, bara 3–4 miljoner kronor per år. Enbart tomträttsavgälderna till nya flerbostadshus skulle ge flera 100 miljoner kronor om året. Det här blir en unik möjlighet att stadsplanera ett stort markområde som är okomplicerat i jämförelse med exempelvis Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden, sa Hans Lind i den intervjun.

I diverse utredningar har uppgifter om I den uppgav tjänstemännen i Stockholms stad att det går att bygga 30.000–38.000 nya bostäder på den aktuella marken bedömts som möjligt. Andra har talat om 20.000–25.000 bostäder. Den tidigare utredaren Anders Sundström nämnde 30.000 bostäder.

Det händer mycket i närområdet redan idag. NCC är i full fart med att slutföra det nya projektet Hangar 5, CBRE IM vill bygga ut Bromma Blocks med anat än handel, den stora Prippstomten ska utvecklas och Fastpartner, Skanska och Sagax och några andra bolag har stora planer för området Riksby som ligger bredvid flygplatsen. Balder har stora bostadsplaner vid Solvallastaden som ligger nära.

Om flygplatsen i Bromma läggs ner påverkar det byggplaner även i andra delar av Stockholmsområdet, exempelvis på Kungsholmen där flera projekt stoppats på grund av närheten till flygplatsen och inflygningen dit.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan