Utredning: Bromma ska kunna stängas 2035

Bromma flygplats ska bli en fossilfri flygplats från och med 2030 och fem år senare ska flygplatsen stängas. Det föreslås i Arlandautredningen. Det öppnar upp möjligheter för ett stort stadsutveckligsprojekt. 185 hektar platt mark erbjuds.

Regeringens Arlandautredning rekommenderar samtidigt att processen för att starta bygget med en ny start- och landningsbana vid Arlanda startar nu för att kunna stå färdig om tidigast 10 år.

En väldigt stor bostadsutveckling kan väntas om Bromma flygplats stängs ner. Det berörda området upptar 185 hektar mark (varav 142 hektar gäller arrendet och drygt 40 hektar avser bullerrestriktioner i närheten), där merparten kan vara aktuellt för bostäder.

Den ekonomiska kalkylen för bostäder ser bra ut, området är platt och ligger ganska nära centrala Stockholm och även granne med Bromma Blocks och närhet till natur.

– Är det något projekt som är ekonomiskt realistiskt och lönsamt så är det att bygga bostäder på Bromma, har Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, sagt till SvD.

– Staten har betalt löjligt lågt för arrendet av det väldiga markområdet, bara 3–4 miljoner kronor per år. Enbart tomträttsavgälderna till nya flerbostadshus skulle ge flera 100 miljoner kronor om året. Det här blir en unik möjlighet att stadsplanera ett stort markområde som är okomplicerat i jämförelse med exempelvis Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden, sa Hans Lind i den intervjun.

I diverse utredningar har uppgifter om I den uppgav tjänstemännen i Stockholms stad att det går att bygga 30.000–38.000 nya bostäder på den aktuella marken bedömts som möjligt. Andra har talat om 20.000–25.000 bostäder. Den tidigare utredaren Anders Sundström nämnde 30.000 bostäder.

Det händer mycket i närområdet redan idag. NCC är i full fart med att slutföra det nya projektet Hangar 5, CBRE IM vill bygga ut Bromma Blocks med anat än handel, den stora Prippstomten ska utvecklas och Fastpartner, Skanska och Sagax och några andra bolag har stora planer för området Riksby som ligger bredvid flygplatsen. Balder har stora bostadsplaner vid Solvallastaden som ligger nära.

Om flygplatsen i Bromma läggs ner påverkar det byggplaner även i andra delar av Stockholmsområdet, exempelvis på Kungsholmen där flera projekt stoppats på grund av närheten till flygplatsen och inflygningen dit.

Missa inte! Logistik & Fastigheter 2023

Den 8 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Logistik & Fastigheter 2023. Det äger rum på Elite Stadshotellet, Eskilstuna + Webbsänt.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Juryn: Årets bästa uthyrning

Läs juryns val när de tre bästa uthyrningarna 2022 koras.

Vd lämnar börsbolag omedelbart

Nyligen tvingats till stora förändringar.

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Tillbaka till förstasidan