Utredning: Bromma ska kunna stängas 2035

Bromma flygplats ska bli en fossilfri flygplats från och med 2030 och fem år senare ska flygplatsen stängas. Det föreslås i Arlandautredningen. Det öppnar upp möjligheter för ett stort stadsutveckligsprojekt. 185 hektar platt mark erbjuds.

Regeringens Arlandautredning rekommenderar samtidigt att processen för att starta bygget med en ny start- och landningsbana vid Arlanda startar nu för att kunna stå färdig om tidigast 10 år.

En väldigt stor bostadsutveckling kan väntas om Bromma flygplats stängs ner. Det berörda området upptar 185 hektar mark (varav 142 hektar gäller arrendet och drygt 40 hektar avser bullerrestriktioner i närheten), där merparten kan vara aktuellt för bostäder.

Den ekonomiska kalkylen för bostäder ser bra ut, området är platt och ligger ganska nära centrala Stockholm och även granne med Bromma Blocks och närhet till natur.

– Är det något projekt som är ekonomiskt realistiskt och lönsamt så är det att bygga bostäder på Bromma, har Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, sagt till SvD.

– Staten har betalt löjligt lågt för arrendet av det väldiga markområdet, bara 3–4 miljoner kronor per år. Enbart tomträttsavgälderna till nya flerbostadshus skulle ge flera 100 miljoner kronor om året. Det här blir en unik möjlighet att stadsplanera ett stort markområde som är okomplicerat i jämförelse med exempelvis Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden, sa Hans Lind i den intervjun.

I diverse utredningar har uppgifter om I den uppgav tjänstemännen i Stockholms stad att det går att bygga 30.000–38.000 nya bostäder på den aktuella marken bedömts som möjligt. Andra har talat om 20.000–25.000 bostäder. Den tidigare utredaren Anders Sundström nämnde 30.000 bostäder.

Det händer mycket i närområdet redan idag. NCC är i full fart med att slutföra det nya projektet Hangar 5, CBRE IM vill bygga ut Bromma Blocks med anat än handel, den stora Prippstomten ska utvecklas och Fastpartner, Skanska och Sagax och några andra bolag har stora planer för området Riksby som ligger bredvid flygplatsen. Balder har stora bostadsplaner vid Solvallastaden som ligger nära.

Om flygplatsen i Bromma läggs ner påverkar det byggplaner även i andra delar av Stockholmsområdet, exempelvis på Kungsholmen där flera projekt stoppats på grund av närheten till flygplatsen och inflygningen dit.

Fler Nyheter från förstasidan

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Tillbaka till förstasidan