Urstark hyresmarknad: Stockholm trea i världen

Det är europeiska städer som har starkast hyresutveckling för närvarande. Förutom ekonomisk tillväxt beror det främst på ett svagt utbud. Bland topp-5 i CBRE:s ranking av hyresutveckling hamnar Stockholm på tredje plats med 17,3 procent.

När CBRE undersöker hyresutvecklingen 2016 för ”prime office” i 121 städer runt om i världen så är det fyra europeiska städer som besätter de fem för översta platserna. Stockholm landar då på tredje plats med en ökning om 17,3 procent. Allra starkast har Belfast i Nordirland gått med 25 procents ökning. Bakom Stockholm hamnar Dublin och Berlin med 17,0 respektive 12,9 procents ökning. På andra plats tränger sig Chicago in med en ökning om 19,9 procent.

De europeiska marknaderna är de som allra tydligast visar på god tillväxt, till stor del tillskrivs det en utbudsbrist.

Men Londonmarknaden är en av de marknader som nu har dålig hyresutveckling. För London City redovisar CBRE visserligen positiva 2,2 procent men för delmarknaden London West End är det – 6,3 procent och plats 113 på listan. En annan europeisk marknad som gått svagt är Istanbul där hyresutvecklingen varit –11,1 procent.

I Asien har hyresutvecklingen inte varit lika stark, men det är ändå där de högsta hyresnivåerna återfinns. Allra dyrast är det enligt CBRE i centrala Hong Kong med cirka 2.850 dollar per kvadratmeter, vilket motsvarar hisnande 25.000 kronor per kvadratmeter. Jämfört med det är det billigt i finanskvarteren i Beijing, som ligger tvåa på listan, där anges hyresnivån till cirka 17.000 kronor per kvadratmeter.

London West End ligger kvar som femma på listan trots sjunkande nivåer, med nära 14.000 kronor per kvadratmeter.

I rankingen av hyresnivåer ligger Stockholm på 24:e plats med 7.000 kronor per kvadratmeter enligt CBRE:s siffror. Närmast av de nordiska grannarna kommer Oslo med 5.200 kronor per kvadratmeter och Helsingfors med drygt 5.000 kronor per kvadratmeter. I Oslo har hyran avtagit med n procent det senaste året medan den i Helsingfors stigit med 2,7 procent. Något starkare utveckling har Köpenhamn haft. Där har nivån ökat med 2,9 procent, men hyresnivån är blygsammare.

Fastighetsvärlden Idag 2017-03-21

Fler Nyheter från förstasidan

Max Martin och Harald Mix köper i Lärkstaden – läs priset

Köper en mindre fastighet. Båda har sedan tidigare varsin fastighet i närheten.

Tuffa siffror i Tobins Q1-rapport

Vd:n: ”Det något ljusare marknadsläget syns ännu inte i våra siffror.”

Areim hyr ut 5.000 kvm

Den stora fastigheten i det centrala läget är till salu.

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Sällsynt sjukhusaffär för 1,4 mdr

Ett långt hyresavtal samt en nyligen genomförd renovering och tillbyggnad ligger bakom priset. Läs även om köparens tidigare bestånd och ägarbild.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Tillbaka till förstasidan