Restauranggruppen Urban Italian Group har hittills öppnat restaurangerna Florentine och Basta i Stockholm och ytterligare åtta Basta-restauranger över hela Sverige. Nu planeras för ytterligare två koncept – italienska Villa Valentina öppnar sommaren 2026 i Mälarterrassen, och konceptet Trattoria Giorgios som ska inta Stockholms innerstad från och med hösten 2025. Första öppningen sker på Östermalm.
Första öppningen med konceptet Trattoria Giorgios blir på Östermalm, planerad under senhösten 2025. Kontrakt för lokalerna skrivs i dagarna. Och efter det planerar Urban Italian Group att öppna ytterligare en Giorgios per år under tio år.
Trattoria Giorgios är en förlängning på koncepten Basta och Florentine, där Basta är det koncept som växer fram runt om i Sverige. I slutet av januari öppnades en i Örebro (Örebrobostäder), och innan dess i Uppsala (Vasakronan). Till sommaren öppnar gruppen en restaurang i Gävle där Diös är fastighetsägare.

– Trattoria Giorgios är en förlängd arm på både Florentine och Basta. Vi ser en efterfrågan på italiensk mat i Stockholm. Men vi vill inte öppna fler Basta eller Florentine här, säger Brazer Bozlak, vd, grundare och ägare till Urban Italian Group till Fastighetsvärlden.
Även Kristjan Longar och Robert Wieczorek är ägare av restauranggruppen, som vill behålla Bastas exklusivitet i Stockholm till Åhléns takterrass (Ramsbury) där man tog över lokalerna efter Pano Fresco. Restaurangen Florentine finns i dag vid Medborgarplatsen hos Vasakronan, på Folkungagatan 44, och i Marbella i Spanien. Planen är många fler Florentine, men det återkommer vi till.
Inga fler Basta i Stockholm alltså, trots att restaurangen i Åhlénshuset, enligt Brazer Bozlak, förmodligen landar på plats ett eller två vad gäller omsättning för en italiensk restaurang i Sverige. Omsättningen för 2024 var 74 miljoner kronor.
– Vi tror att vi kortsiktigt skulle kunna öppna många fler Basta-restauranger i Stockholmsområdet och att det skulle gå riktigt bra, men vi tror inte på den långsiktiga visionen. Vi har fått många förfrågningar på att öppna fler Basta av fastighetsägare, som i Fältöversten och i Mall of Scandinavia, men vi har tackat nej, säger han.
Trattoria Giorgios ska bli en kvarterskrog och planen är att först inta Östermalm, sedan Södermalm, Vasastan och Kungsholmen, men även Mall of Scandinavia är intressant framöver. Allt handlar om läget och möjligheten att ha uteservering. Och en sådan blir det på Östermalm. Där tar gruppen över lokaler om cirka 300 kvm, med en inglasad året runt-uteservering.
Vilka områden söker ni?
– Vi vill ligga där trafiken finns, exempelvis runt Västermalmsgallerian och Fridhemsplan om vi pratar Kungsholmen. Vi vill ha en blandning av boende och arbetande i området. Vi älskar helgshoppingen, barnfamiljer och after work.
Rejäl mängd etableringar med 10 restauranger i Stockholm under en tioårsperiod, kan man tycka. Men det slutar inte där. Sverige är inte täckt ännu – fler Basta ska öppna. Det finns ännu 11 städer som är intressanta: Västerås, Karlstad, Norrköping, Linköping, Jönköping, Borås, Halmstad, Lund, Helsingborg och Malmö. Inom några veckor är kontrakt signade för två av de städerna, enligt Brazer Bozlak. Och nyligen skrevs kontrakt för ytterligare en restaurang i Gävle.
Och så Göteborg, där det är intressant med tre av koncepten: Basta, Villa Valentina och Florentine. Totalt handlar det om cirka 30 restauranger som ska öppnas i Sverige, och utomlands, inom tio år.
– Vi är unga, ambitiösa och vill framåt. Vi har mycket mark att plocka, inte bara i Sverige, utan även i Skandinavien och Europa, säger Brazer Brozlak.
Första restaurangen öppnade i Falun 2017. Inte en dans på rosor, enligt honom själv som i grunden är arkitekt och inte hade någon erfarenhet från restaurangbranschen. Ett lån togs på en miljon, en konkursad restaurang köptes, ett konkursbo med möbler och inredning skeppades från Kina och när byggarna skulle slutbetalas räckte inte pengarna till.

Trodde du då att den första Basta-restaurangen skulle flyga?
– Nej. Först hade jag en vision om att öppna en häftig italiensk restaurang med glada gäster. Och sen när vi skulle öppna kom ju behovet av en diskare. Allt det som jag inte hade tänkt på då; att anställa personal och ta hand om personalen. Bokföring, leverantörer, fakturor. Det första visionen var glada gäster. De första två åren var ganska kaotiska.
Men, med människor runt omkring som kunde restaurangvärlden, och med ett jävla anamma, fortgick de första planerna på expansion, och i dag har man elva enheter. Det där lånet är ett minne blott; i dag har man inga externa finansiärer, inga bankkrediter eller bryggerilån, och restaurangerna växer fram organiskt.
Finns det en rädsla för en för snabb expansion med tanke på den mängd företagsrekonstruktioner Sverige sett senaste tiden?
– Vi känner att vi har riktigt bra koll på saker och ting. Kvittot på det är hur bra de restauranger vi öppnat går. De senaste fyra–fem etableringarna har fått oss att förstå att vi gör det riktigt bra. Nu går vi in i den här expansionen med självsäkerhet. Inget av det här hade varit möjligt utan den organisation vi har byggt med duktiga medarbetare.
Dessutom, säger Brazer Bozlak, hade det inte varit möjligt utan Preopening, ett företag som specialiserar sig mot restauranger och hotell, att öppna fyra till fem av restaurangerna per år. Deras projektledning och projektering har varit en avgörande faktor, menar han.
Enligt Brazer Bozlak öppnar Urban Italian Group inga restauranger utan bra hyresvillkor, trippel A-lägen med uteservering, och ett gäng olika worst case-scenarion, där även det allra värsta worst case-scenariot måste visa plus för att det ska bli något av. Annars backar man ur.
Tillbaka till konceptet Florentine som än så länge finns vid Medborgarplatsen och i Marbella.
– Vi ska göra Florentine till ett internationellt varumärke och vi är på gång i London och i Oslo. Det kommer ske under 2026.
Djupgående dialoger sker med fastighetsägare i de båda länderna. I London skrivs kontrakt under februari, där det även kan bli en Giorgios som hittar utomlands, inte bara Florentine som var den ursprungliga planen.
Näst på tur är Dubai där man har siktat in sig på ”riktigt bra lokaler”, men där kommer det att krävas en jv-partner eller en management deal. Annars är ett externt partnerskap inte något som direkt attraherar Urban Italian Group.
– Vi får många förfrågningar om franchise men det kommer aldrig att ske. Vi har flertalet gånger också tackat nej till finansiärer. Jag vill ta in delägare som är med och bygger upp bolaget och inte ha en delägare som sitter utanför och pekar med hela handen, säger han.
