Uppsalas stora försäljning – blir fyra paket

Kommunstyrelsen i Uppsala har godkänt försäljningen av fyra fastighetspaket. Fastigheterna har grupperats i de fyra ”paketen” Industripaketet, Storvreta centrum, Cykelfabriken och Samhällsfastigheten. FV kan även berätta att ytterligare tre större försäljningar väntar senare.

Fastighetsvärlden berättade i april 2019 att Uppsala kommun planera för fastighetsförsäljningar för över 5,3 miljarder kronor, läs mer här. Kommunen och säljrådgivare EY har under tidig höst även rådfrågat investerarmarknaden huruvida det finns några speciella önskemål om exempelvis paketeringar eller styckeförsäljningar.

Nu presenterar Uppsala kommun hur processen kommer att se ut.

För kommunen är det viktigt att Storvreta centrum säljs till ett marknadsmässigt pris och till en aktör med rätt ambitioner för att skapa goda förutsättningar för en sammanhållen utveckling av centrumet, konstaterar Uppsala kommun i ett pressmeddelande.

Fastigheterna där har en sammanlagt uthyrbar yta på drygt 4.200 km och en av fastigheterna är oexploaterad och utgör en byggrätt.

– Allt fler kommuner runt om i landet ser över sina fastighetsbestånd. I vårt fall kan en försäljning tillföra resurser, erfarenhet och utvecklingskraft som möjliggör utveckling av Storvreta centrum. För mig är det tydligt att kommunen inte behöver äga en fastighet för att kunna påverka hur en stad ska utvecklas, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Industripaketet består av fem industri- och kontorsfastigheter i Boländerna, två kontors-, industri- och lagerfastigheter i Librobäck och en fastighet med lager, produktion och lättare industri i Vaksala-Eke. Alla fastigheter har nära anknytning till centrala Uppsala. Industripaketet innehåller en attraktiv mix mellan utvecklingsfastigheter och fastigheter med ett befintligt kassaflöde. Sammanlagt består paketet av c:a 49.000 kvm uthyrbar lokalyta och stor utvecklingspotential i byggrätter.

Kontorskvarteret Cykelfabriken och Samhällsfastigheten har bedömts vara mest fördelaktiga att säljas enskilt.

Cykelfabriken är en attraktiv kontorsfastighet på drygt 19 400 kvm uthyrbar yta med ytterligare c:a 4.000 kvm under utveckling fördelat på fyra byggnader i centrala Uppsala. Till detta kommer även två byggrätter på sammanlagt cirka 3.800 kvm uthyrbar yta.

Samhällsfastigheten är belägen strax norr om Uppsalas stadskärna. Fastigheten är på cirka 2 000 kvm och har Uppsala kommun som enskild hyresgäst med en uthyrningsgrad på 100 procent.

Den formella försäljningsprocessen bedöms starta den 29 oktober och budprocessen kommer pågå under november till januari. De genomförda försäljningarna bedöms vara klara under första halvåret av 2020.

 

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Fabege flyttar sitt HK

Ger även utrymme för bolagets WAW-koncept.

Storaffär i heta staden

”Redan nu har vi planer för cirka 10.000 bostäder”.

Nu inleds tävlingen för Gasklockan

Hoppas på ett nytt landmärke.

Halverade plötsligt värdet

Nu är hela finansieringen för bolaget åter i gungning.

Björn Borg i pressat läge

Tufft läge efter kraftiga hyresuppgångar.

Top of the market – för 150 miljoner

Fastighet i Lärkstan bjuds ut till försäljning.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Fastighetsvärlden publicerar första intervjun med Ilija Batljan. Tron på rättsstaten. ”Funnits underton till kampanj”. Hyllar kollegorna och familjen.

Utredningen mot Ilija Batljan läggs ner

Läs om åklagarens beslut kring SBB:s vd.

”Alla segment kommer att påverkas av pandemin”

Svefa ger ut specialrapport, tror på påtaglig differentiering.

6.000 handelsföretag kan slås ut innan stödet når fram

Oro för att hjälpen inte når fram i tid.

Han blir ny vd vid Akelius

Redan klart med Pål Ahlséns efterträdare. Fick frågan via Facetime – var över på åtta minuter.

Birgersson i täten för nytt investmentbolag

FV avslöjar. Tung trio gör satsning tillsammans med ledande aktör.

Bildextra: Så vill nya Point ändra stadscentrum

”Vi kommer att vända utvecklingen”, säger Joachim Kuylenstierna. Bolaget presenterar ett koncept för utarmade stadskärnor.

Tillbaka till förstasidan