Uppsala kommun redo att sälja Gottsunda centrum

Området kom inte med i den tidigare försäljningsrundan av kommunala fastigheter. Men nu väntas en idékoncepttävling för en eventuell försäljning av Gottsunda centrum.

Annons

Utöver det förvaltningsbestånd om 50.000 kvm som finns idag handlar det om byggrätter på cirka 100.000 kvm BTA bostäder som ingår i paketet. Det handlar bland annat om att parkeringsytor ska bebyggas och att en tomställd förvaltningsbyggnad ska rivas. Det kan även bli aktuellt att riva delar av den aktuella centrumbyggnaden, då handlar det om den äldre delen som är ganska sliten.

Vid Uppsala kommun uppger man för Fastighetsvärlden att kommunen inte uteslutar att man kan vara med som en aktör i ett JV-bolag.

Den 11 mars förväntas kommunstyrelsen fatta beslut om att inleda en idékoncepttävling. EY har försäljningsuppdraget.

Det görs för att hitta en aktör som kan bidra med ny kompetens och utvecklingskraft i området. Genom tävlingen och en eventuell försäljning vill kommunen upprätta ett långsiktigt och nära samarbete med en eller flera privata aktörer i utvecklingen av Gottsunda.

Kommunen har tagit fram ett förslag till tävlingsprogram för att marknadens aktörer ska kunna beskriva hur de vill bidra till utvecklingen av Gottsundacentrum och dess närområde. Kommunen ska i sin utvärdering granska erfarenhet, långsiktighet och engagemang för området. Det slutliga valet av en eventuell köpare görs genom en sammanvägd bedömning av prisanbud och hur väl aktören kan bidra till en långsiktig förvaltning och utveckling av Gottsunda centrum.

– Vi ska nu prova om vi kan hitta en aktör som kan och vill utveckla Gottsunda tillsammans med verksamma i området. Vi ska fortsätta det viktiga arbetet med att göra Gottsunda till en trygg stadsnod och kommer inte sälja om vi inte hittar rätt aktör, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Gottsundaområdet står inför en omfattande utveckling och ska bli en av fyra stadsnoder utanför stadskärnan. Planeringen och genomförandet av utvecklingen i Gottsunda förväntas gynnas av att externa aktörer med spetskompetenser och erfarenheter av liknande områdesutveckling proaktivt involveras.

Tävlingen pågår mellan den 19 mars och 4 juni. I maj och juni utvärderas bidragen och anbuden. Förhandlingar kan inledas med en av aktörerna till sommaren.Om kommunen hittar en aktör som lever upp till ambitionerna för Gottsundaområdet kan ett beslut om försäljning tas före årsskiftet 2020-2021.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Thedéen: Går åt rätt håll – möjlig sänkning på gång

Riksbankschefen: ”Vi är på lite fastare mark”.

Nyfosa öppnar för att sälja Söderport

Värderat till nästan 15 miljarder kronor.

Nio får bygga i Hyllie

FV berättar om aktörerna och volymerna. Totalt cirka 60.000 kvm.

Låg bakom köpet från Kvalitena

Äger sedan tidigare två fastigheter i liknande kategori.

Heba och Åke Sundvall säljer för 725 mkr

300 lägenheter i södra Stockholm ingår i affären.

OP:s akutdrag i sista minuten – ska förhindra konkurs

Kräver 13 miljoner kronor.

Hyr snabbt ut 11.000 kvm i city

En av de största kontorsuthyrningarna i Stockholms CBD sedan 2010. Läs om vilka som tappar hyresgäst.

Pandox säljer för 600 miljoner

Hotell med 595 rum får en ny ägare.

SBB skapar nytt jv – tillförs 5,2 miljarder

Fastighetsvärde om 5,7 miljarder.

Kvalitena i rekonstruktion – affären räcker inte

På randen till katastrof – men skaffar sig nu tid för ytterligare åtgärder.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Tillbaka till förstasidan