Uppgift: Savills storsatsar med flera stjärnvärvningar

Enligt Fastighetsvärldens källor har Savills skrivit kontrakt med ett flertal av fastighetsbranschens mest välrenommerade transaktionskonsulter. Enligt obekräftade uppgifter tappar Cushman & Wakefield och även CBRE nyckelmedarbetare. Flera konsulthus letar medarbetare. Välkomna till ”silly season” inom fastighetsbranschen.

Den internationella konsultjätten, med huvudkontor i London, har i Sverige aldrig nått en spetsposition inom transaktionsrådgivning – men nu ska det bli ändring på det.

I mars blev det klart att Savills rekryterat Johan Ericsson som senior advisor och det är bland annat det som lagt grunden till att bolaget nu lyckats med de värvningar som är aktuella.Ericsson var med och startade Catella och byggde där upp en transaktionsavdelning som under en längre tid dominerade marknaden. Tillsammans med Lennart Schuss skolade han flera transaktionsmedarbetare som senare hamnat vid andra konsultfirmor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det ett flertal av dessa som nu åter ska börja jobba tillsamman med Johan Ericsson – men nu alltså med Savills som arbetsgivare.

Ett flertal medarbetare vid Cushman & Wakefield har sagt upp sig, och enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden ska flera börja vid Savills. I första hand rör det medarbetare som hösten 2014 anslöt till bolaget. FV:s nyhetsrubrik hade då topprubriken: ”Skrällen: Catellas toppkrafter går till Cushman”.Cushman & Wakefield var störst på transaktionsrådgivning på säljsidan 2017 om affärsvolym räknas. 2016 var bolaget tvåa. Den ”inlåsningstid” som de forna Catellamedarbetarna haft som C&W gick upp under våren. Enligt uppgift till FV har det dessutom från C&W:s huvudkontor i Chicago kommit direktiv om att genomföra färre resor och bonusar har setts över som en del av ett sparpaket inför börsnoteringen av Cushman & Wakefield. Det för att göra siffrorna så attraktiva som möjligt, och att skära på utgifter har ansetts lättare än att öka intäkterna.

Cushman & Wakefield tvingas dessutom till en större omstart efter att den mångåriga vd:n Agneta Jacobsson under måndagen valde att berätta att hon ska sluta, läs mer här.

Enligt FV:s källor kommer några medarbetare att lämna CBRE för att gå till Savills. Enligt uppgift till FV har det vid CBRE funnits ett missnöje över bonusnivån trots att transaktionsverksamheten gått bra, men att delar av bolaget i övrigt inte visat samma resultat. Enligt uppgift rör det sig om två ledande medarbetare. CBRE var tredje störst på transaktionsrådgivning på säljsidan 2017 om affärsvolym räknas. 2016 placerade sig bolaget på fjärdeplats och 2015 var bolaget etta, enligt den sammanräkning som FV och Datscha presenterat.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att en handfull ledande transaktionsmedarbetare har sagt upp sig från JLL. Det handlar om medarbetare som ingick i köpet av Tenzing och där merparten hade sin skolning hos just Catella. JLL har därefter fyllt upp några av positionerna.

En annan person, vid sidan av Johan Ericsson, som enligt uppgift till FV har en stor roll i Savills tunga rekryteringar till är Philip Ingleby, COO vid Savills Europe. Han har jobbat där i två och ett halvt år. Dessförinnan var han COO vid Cushman & Wakefield EMEA – och då värvade han det svenska gänget på Catella till C&W.

Personalövergången kan vara den största inom konsultbranschen på fastighetssidan sedan 2008 när en stor grupp medarbetare lämnade Catella för att tillsammans skapa Tenzing.

För Savills är en rekrytering ett välkommet lyft. I den sammanställning som Fastighetsvärlden och Datscha publicerat över marknadsandelar för 2017 så hamnade det stora internationella bolaget först på 14:e plats med blott 0,8 procent av affärsvolymen i transaktioner där säljrådgivare anlitats, se listan här.

Det pågår alltså en ”silly season” bland fastighetskonsulternas framtid.

Många har bytt jobb nyligen, och fler kommer troligen att göra det framöver, utifrån de uppgifter som cirkulerar. Det har även förekommit uppgifter om att den brittiska jätten Knight Frank, med huvudkontor i London ska etablera ett kontor i Stockholm. De uppgifterna (att bolaget ska lägga beslag på ett helt transaktionsteam) har cirkulerat i flera år och särskilt starka var uppgifterna i våras. Knight Frank har kontor över hela världen, bland annat i 16 europeiska länder, dock ingen närvaro i Norden. Det finns även flera etablerade konsulthus som behöver ”fylla på” i personalleden efter att ha tappat medarbetare. Fastighetsvärlden återkommer förstås när uppgifter bekräftats.

Fler Nyheter från förstasidan

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Universitetsstaden fortsätter att växa

Planerar kontor, bostäder och kongresscentrum.

Förhandlar om miljardaffär

FV berättar vad som ingår i affären.

Redo sälja på Kungsholmen

Unik projektmöjlighet i stenstaden.

Tema Bostad

Om projektets ekonomi spräcks vid ett ”stålbad”

Så kan utvecklingsprojekt och affärer i form av forward purchase/funding komma att påverkas av det osäkra läget.

Starkt Balder nära 200 mdr

Selin: ”Om inflationen blir permanent högre och räntorna bara höjs en aning, skulle det kanske till och med vara positivt”.

Omvandlar butik – hyr ut 500 kvm

Nygammalt koncept intar central galleria.

Glädjefnatt för fastighetsaktier

Efter en vecka med främst en dyster utveckling för fastighetsaktier bjöd onsdagen på starka uppgångar för väldigt många bolag.

Tillbaka till förstasidan