Mikael Andersson, huvudägare Kvalitena. Kontoret finns på Strandvägen i den egna fastigheten Bodarne 11. Bilder: Kvalitena (årsredovisning 2015) och Fastighetsvärlden

Uppgift: Kvalitena hotas av obestånd

Enligt uppgifter till Affärsvärlden har ABG under tisdagen meddelat sina kunder att Kvalitena i praktiken är på obestånd. Bolaget äger fastigheter för drygt 6 miljarder kronor. FV kan berätta att Kvalitena under de senaste åren gjort flera spektakulära köp i Texas, USA.

Annons

Huvudägare i Kvalitena är Mikael Andersson – som även är stor sponsor bakom Hammarby och tidigare även Bollnäs Bandy.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden försöker Kvalitena nu desparat avyttra bland annat relativt nyinköpta samhällsfastigheter i Texas. Man har ett behov av att frigöra kapital för att täcka amortering och räntor.

I bolagets halvårsrapport som kom den 29 augusti lyfte bolaget fram att man amorterat 40 mkr på ett av sina lån. Samtidigt var siffrorna för räntetäckningsgrad samt snittränta på lånen något uppseendeväckande.
Räntetäckningsgraden angavs till 0,4 ggr och snitträntan på lånen till 5,7 procent. De totala räntebärande lånen uppgick då till nära 4,4 miljarder.

Kvalitena har kommunicerat att de avsett inleda ett skriftligt förfarande om att skjuta upp amorteringen om 40 mkr, som förfaller 5 oktober, samt räntan på deras seniora osäkrade obligationer.

Enligt uppgifter till Affärsvärlden är bolaget fortfarande i diskussioner med sina obligationsinnehavare, men eftersom tidsfristen för amorteringen gått ut och betalning inte gjorts är Kvalitena nu i praktiken på obestånd.

Vid halvårsskiftet ägde Kvalitena fastigheter till ett värde av 6,0 miljarder kronor. Bolaget äger 100 fastigheter i Sverige och i två delstater i USA (Texas och New Mexico) om totalt 215.000 kvm. Kvalitena har gjort flera försäljningar under året, bland annat såldes en fastighet på Östermalm, invid Fältöversten, till Spiltan Invest för 200 miljoner kronor  under försommaren 2023. I början av året avyttrade Kvalitena även stor del av sitt aktieinnehav i Oscar Properties (som man fick efter en tidigare storaffär)

Vid årsskiftet 2020/21 tillträdde Kvalitena en fastighetsportfölj med 45 fastigheter i Texas och New Mexico för 120 miljoner dollar. Därefter ytterligare tre. Under andra kvartalet 2022 köptes höghuset Esperson Building (70% ägarandel) i centrala Houston, Texas – staten där huvudägaren Mikael Andersson uppges bo på en ranch stora delar av året.

Under första kvartalet i år avyttrades en av fastigheterna där, en mindre sådan om 600 kvm. Det beståndet finns i bolaget Svea Real Estate Group. I senaste årsredovisningen togs köpen upp som aktuella under 2022. Portföljen med 42 fastigheter bedömdes vid årsskiftet 2022/23 ha ett värde om 1,6 miljarder kronor. Och köpet av höghuset Esperson Building angavs ha ett marknadsvärde om 800 miljoner kronor vid samma tillfälle.

Det näst största dotterbolaget, helägt även det, är Hedvig Eleonora Holding AB där bolagets innerstadsfastigheter i Stockholm finns.

Kvalitena äger även 50 procent av Sveavalvet.

Fastighetsvärlden och Affärsvärlden har sökt Kvalitena för en kommentar. Bolaget har inte heller publicerat någon ny information via sin hemsida.

I bolagets senaste delårsrapport skrev vd Harald Pousette optimistiskt:

”Kvalitena har en väldiversifierad portfölj av tillgångar samtidigt som en stor del av lånen har bundna räntor. Detta borgar för att bolaget är rustat för den turbulens som vi upplever både på de finansiella
marknaderna och i konjunkturen”.

Mikael Andersson är en verklig doldis i näringslivet och inom fastighetsbranschen. Störst mediaexponering har han förmodligen fått för sina satsningar i bandyklubben Bollnäs. Han är född i Kilafors, utanför Bollnäs.

”En anledning till vårt engagemang i klubben är att jag är uppvuxen i Kilafors, jag och släkten gillar bandy och självklart vill man hjälpa bygden där man kommer i från”, skrev Mikael Andersson till sajten Bandypuls 2015. Sedan 2020 är han dock inte engagerad i bandyklubben.

Han har även puttat in pengar i Hammarby fotboll, via sponsorn Huski Chocolate.

Kvalitena har tidigare varit storägare i Hembla, Stendörren och SBB.

Kvalitena grundades 1995. Under de första tre åren förvärvades totalt 1.350 bostäder i Stockholmsområdet.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan