Göteborgs stad vill utveckla det s kallade evenemangsstråket som finns mellan Svenska Mässan (Gothia Hotel) och Ullevi. Bild: Göteborgs stad.

Unibail spanar in arenaområde i Göteborg

Efter de stora framgångarna i Stockholmsområdet vill jätten Unibail-Rodamco även investera i Göteborg. Fastighetsvärlden kan berätta att bolaget visar intresse för ett väldigt centralt område.

Annons

Jätten Unibail-Rodamco håller ögonen på fem marknader i Norden: Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo och Göteborg. I de tre förstnämnda äger bolaget större handelsplatser och i de två sistnämnda städerna letar bolaget efter projektmöjligheter.

Fastighetsvärlden kan berätta att Unibail-Rodamco i Göteborg är intresserat av att investera i evenemangsområdet mellan Svenska Mässan och Ullevi där Göteborgs stad planera för en ny stadsdel i form av en blandstad med bland annat nya arenor.

– Vi har träffat Göteborgs stad. Vi har lyssnat på vad de vill se i området och vi har berättat om våra planer, säger Lars-Åke Tollemark, VD Unibail-Rodamco, till Fastighetsvärlden i samband med att Fastighetsvärlden arrangerade seminariet Göteborgsmarknaden 2018.

Totalt har fyra bolag/konsortier presenterat idéer för Göteborgs stad.

Lars-Åke Tollemark konstaterar att handeln i Göteborg varit underutvecklad sedan flera decennier, men att det ändå gäller att se upp eftersom det är många som ligger i startgropen för nya projekt.

Efter framgångarna i Stockholmsområdet med bland annat nya Mall of Scandinavia i Solna och utbyggda Täby centrum letar Unibail nya projektmöjligheter i Norden.

– Vi är även aktiva i Oslo och för diskussioner även där. Vi ser även förutsättningar för ytterligare en anläggning i Stockholmsområdet. Malmö är inte med på vår lista eftersom staden nästan är för liten för Unibail-Rodamci och det har även gjorts många investeringar där de senaste åren, säger Tollemark.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Unibail-Rodamco ingår i ett konsortium som har idéer för Slakthusområdet i Stockholm. Där handlar det om handelsytor nära Tele2 arena.

Unibail-Rodamco har under de senaste åren sålt sju medelstora och mindre handelsanläggningar i Sverige – för att istället fokusera på de stora. Men nu är det slutsålt.

– Vi har inga planer på att sälja något ytterligare, säger Tollemark.

Därmed blir Solna centrum kvar inom beståndet. Det hade en dålig utveckling 2016 (bland annat konkurrens från närbelägna MoS) men redovisade stark utveckling för 2017 både när det gäller besökare och omsättning efter att handelsplatsen genomgår en omställning till stadsdelscentrum och har bytt ganska många hyresgäster. Runt omkring planeras dessutom för ett tillskott av bostäder, bland annat jobbar Besqab och Peab med större projekt.

Fler Nyheter från förstasidan

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Tillbaka till förstasidan