Ulvaeus: Jag har fått blodad tand för fastigheter

Annons

Investerar i Västervik och Stockholm. Björn Ulvaeus är i Cannes på fastighetsmässan Mipim under dagen i ett hektiskt program för att marknadsföra Stockholm på uppdrag av Stockholm Business Region och för att tala om det nya ABBA-museet.

Fastighetsvärlden fick en av tre exklusiva intervjuer med ABBA-ikonen – och vi passade på att nästan enbart diskutera hans fastighetsinvesteringar som blir allt mer omfattande.

– Fastigheter är fantastiskt roligt. Jag har mycket projekt på gång och det är intressant att vara med och se projekt växa fram. Jag fick blodad tand i samband med projektet Insteget vid Telefonplan som jag var med och gjorde tillsammans med Alm Equity, säger Björn Ulvaeus till Fastighetsvärlden.

Han berättar att han och Joakim Alm blev introducerade för varandra via Tenzing och att de har en rad olika projekt tillsammans.

Ett av de största bostadisieringsprojekten i Stockholm är delar av fastigheten Timotejen 19 vid Telefonplan, där Ericsson tidigare hade stora lokalytor för kontor. Fastigheten ägs av Ulvaeus och Alm.

– Jag vill hjälpa till och bygga bostäder inte minst för unga som vill komma till Stockholm och inte har någonstans att bo. Det är sorgligt att situationen är som den är, säger Ulvaeus till Fastighetsvärlden.

I Västervik är Ulvaeus och Alm sedan flera år aktiva i projektet Slottsholmen som enligt planen ska byggas i ett naturskönt område på en udde. Men det ursprungliga förslaget, som ritades av Thomas Sandell stötte på patrull, det var för högt och iögonenfallande.

– Vi vet alla att vi har den problematiken med länsstyrelsen som föreligger och detta fenomen som heter riksintresset som ingen riktigt kan definiera exakt, men som man måste ta hänsyn till.

Ett nytt förslag har ritats av Sweco som är lite lägre och mindre iögonenfallande.

Det är en fantastisk plats, där vi vill skapa hotell, bostäder och restaurang.

Ulvaeus berättar att det handlar om en investering om cirka 200 miljoner kronor. Det ska bli 60 hotellrum, restaurang och andelslägenheter. Hur många är oklart och ska bestämmas utifrån intresset och hur stora lägenheter intressenterna önskar.

– Vi har en intresselista bestående av 600 personer.

Tillsammans driver duon även ett projekt nordost om Södertälje, vid en udde i sjöläge, där Stockholm Stad sålde mark för två år sedan. Ulvaeus berättar att det där ska bli 200 villor tillsammans med Salems kommun.

Inom fastighetssegmentet är Björn Ulvaeus även delägare i projektet Arlanda Airport City som Per Taube driver.

– Där är jag inte lika ”hands on”. Men det är klart att en stad som Stockholm ska ha en flygplatsstad.

Ulvaeus är även en av intressenterna i det projekt i Brasilien som under några år varit omtalat i affärspressen.

– Det börjar närma sig detaljplan. Vi får se vad som kommer att hända.

Bakom bolaget Brasil Development står Alessandro Catenacci som huvudägare och bland investerarna finns även Erik Paulsson. Ulvaeus har ett gott öga till Paulsson.

– Det är en bra kille på alla sätt. Även hans bror är en väldigt bra kille.

Angående det nya ABBA-museet på Djurgården som öppnar för allmänheten den 7 maj (besökare på Fastighetsvärlden seminarium Hotell & Fastigheter den 25 april erbjuds exklusiv förhandsvisning av delar av projektet, se nedan) sade Ulvaeus att han var riktigt nöjd med läget. Enligt de tidigare planerna skulle museet funnits där Fotografiska museet nu ligger istället, innan den nya organisationen tog över.

– Det hade varit ett bra läge, men det nuvarande läget är fantastiskt bra med närhet till Vasamuseet och Junibacken.

Det nya ABBA-museet delar lokaler om 1.300 kvm tillsammans med Swedish Music Hall of Fame, där ABBA-museet har två tredjedelar av ytan. Ulvaeus berättar att allt är under kontroll och att allt kommer att vara klart i tid till invigningen. Ytan räcker bra, konstaterar han.

– Det är bra att man har ramar att hålla sig inom.  Den historia som skapats ska återges och jag vill att det ska bli riktigt bra. Jag vill kunna gå där med mina barnbarn och känna mig stolt, säger Björn Ulvaeus.

Den 25 april arrangerar Fastighetsvärlden seminariet Hotell & Fastigheter 2013 på Scandic Hasselbacken. I programmet ingår en exklusiv förhandsvisning av delar av projektet Melody Hotel/Swedish Music Hall of Fame/ABBA the Museum. För mer info och möjlighet till anmälan, se här.

Fastighetsvärlden Idag 2013-03-13

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan