Ulvaeus: Jag har fått blodad tand för fastigheter

Investerar i Västervik och Stockholm. Björn Ulvaeus är i Cannes på fastighetsmässan Mipim under dagen i ett hektiskt program för att marknadsföra Stockholm på uppdrag av Stockholm Business Region och för att tala om det nya ABBA-museet.

Fastighetsvärlden fick en av tre exklusiva intervjuer med ABBA-ikonen – och vi passade på att nästan enbart diskutera hans fastighetsinvesteringar som blir allt mer omfattande.

– Fastigheter är fantastiskt roligt. Jag har mycket projekt på gång och det är intressant att vara med och se projekt växa fram. Jag fick blodad tand i samband med projektet Insteget vid Telefonplan som jag var med och gjorde tillsammans med Alm Equity, säger Björn Ulvaeus till Fastighetsvärlden.

Han berättar att han och Joakim Alm blev introducerade för varandra via Tenzing och att de har en rad olika projekt tillsammans.

Ett av de största bostadisieringsprojekten i Stockholm är delar av fastigheten Timotejen 19 vid Telefonplan, där Ericsson tidigare hade stora lokalytor för kontor. Fastigheten ägs av Ulvaeus och Alm.

– Jag vill hjälpa till och bygga bostäder inte minst för unga som vill komma till Stockholm och inte har någonstans att bo. Det är sorgligt att situationen är som den är, säger Ulvaeus till Fastighetsvärlden.

I Västervik är Ulvaeus och Alm sedan flera år aktiva i projektet Slottsholmen som enligt planen ska byggas i ett naturskönt område på en udde. Men det ursprungliga förslaget, som ritades av Thomas Sandell stötte på patrull, det var för högt och iögonenfallande.

– Vi vet alla att vi har den problematiken med länsstyrelsen som föreligger och detta fenomen som heter riksintresset som ingen riktigt kan definiera exakt, men som man måste ta hänsyn till.

Ett nytt förslag har ritats av Sweco som är lite lägre och mindre iögonenfallande.

Det är en fantastisk plats, där vi vill skapa hotell, bostäder och restaurang.

Ulvaeus berättar att det handlar om en investering om cirka 200 miljoner kronor. Det ska bli 60 hotellrum, restaurang och andelslägenheter. Hur många är oklart och ska bestämmas utifrån intresset och hur stora lägenheter intressenterna önskar.

– Vi har en intresselista bestående av 600 personer.

Tillsammans driver duon även ett projekt nordost om Södertälje, vid en udde i sjöläge, där Stockholm Stad sålde mark för två år sedan. Ulvaeus berättar att det där ska bli 200 villor tillsammans med Salems kommun.

Inom fastighetssegmentet är Björn Ulvaeus även delägare i projektet Arlanda Airport City som Per Taube driver.

– Där är jag inte lika ”hands on”. Men det är klart att en stad som Stockholm ska ha en flygplatsstad.

Ulvaeus är även en av intressenterna i det projekt i Brasilien som under några år varit omtalat i affärspressen.

– Det börjar närma sig detaljplan. Vi får se vad som kommer att hända.

Bakom bolaget Brasil Development står Alessandro Catenacci som huvudägare och bland investerarna finns även Erik Paulsson. Ulvaeus har ett gott öga till Paulsson.

– Det är en bra kille på alla sätt. Även hans bror är en väldigt bra kille.

Angående det nya ABBA-museet på Djurgården som öppnar för allmänheten den 7 maj (besökare på Fastighetsvärlden seminarium Hotell & Fastigheter den 25 april erbjuds exklusiv förhandsvisning av delar av projektet, se nedan) sade Ulvaeus att han var riktigt nöjd med läget. Enligt de tidigare planerna skulle museet funnits där Fotografiska museet nu ligger istället, innan den nya organisationen tog över.

– Det hade varit ett bra läge, men det nuvarande läget är fantastiskt bra med närhet till Vasamuseet och Junibacken.

Det nya ABBA-museet delar lokaler om 1.300 kvm tillsammans med Swedish Music Hall of Fame, där ABBA-museet har två tredjedelar av ytan. Ulvaeus berättar att allt är under kontroll och att allt kommer att vara klart i tid till invigningen. Ytan räcker bra, konstaterar han.

– Det är bra att man har ramar att hålla sig inom.  Den historia som skapats ska återges och jag vill att det ska bli riktigt bra. Jag vill kunna gå där med mina barnbarn och känna mig stolt, säger Björn Ulvaeus.

Den 25 april arrangerar Fastighetsvärlden seminariet Hotell & Fastigheter 2013 på Scandic Hasselbacken. I programmet ingår en exklusiv förhandsvisning av delar av projektet Melody Hotel/Swedish Music Hall of Fame/ABBA the Museum. För mer info och möjlighet till anmälan, se här.

Fastighetsvärlden Idag 2013-03-13

Fler Nyheter från förstasidan

Lennerhov och nya MoS på heldag om fysisk handel

Nya trender och koncept kan få fart på traditionell handel. Vassa handelsaktörer och tunga fastighetsinvesterare bland årets talare på Köpcentrum & Butiker.

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam förvärvar nybyggt i Köpenhamn för över 3 miljarder

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

Tillbaka till förstasidan