Ulla Bergström om 15-minutersstaden

Ulla Bergström har nu gjort sina första 100 dagar som chef för Sweco Architects, ett av Europas största arkitektkontor. Hon har kommit in mitt i en tid då arkitekturen står inför ett paradigmskifte. Trender och koncept som 15-minutersstaden, tillsammans med nya handels- och fastighetsbehov, har påskyndats av pandemins effekter på ändrade levnads- och beteendemönster.

Sedan december 2020 har Sweco en ny chef för arkitektverksamheten i Sverige, Ulla Bergström. Den nya positionen ger henne ett stort inflytande över hela bygg- och fastighetsbranschen och hon befinner sig därmed mitt i stadsutvecklingens centrum. Efter sina 100 första dagar ser hon flera behov av omställning både i branschen och i samhället i stort.

– Nu befinner vi oss i ett paradigmskifte, mitt i en digitaliserings- och klimatomställning som dessutom har påskyndats av pandemin. För att nå en hållbar arkitektur måste vi förena digitaliseringen med teknikutvecklingen och förstå hur trender och omställning påverkar våra liv och utvecklingen av städerna, säger Ulla Bergström.

En trend som Ulla Bergström vill uppmärksamma är det lokala livets uppsving. Inte minst sedan Paris borgmästare Anne Hidalgo befäste idén om 15-minutersstaden i omställningen efter lockdown, nära besläktat med den i Sverige välkända ABC-staden. 15-minutersstaden innebär att det inte ska ta mer än 15 minuter att ta sig från hemmet till de viktigaste platserna: jobbet, skolan och mataffären, men även kultur och idrott.

– Vi lever efter konceptet i flera svenska mindre städer redan idag, men när gång och cykel får ta mer plats även i våra större städer kommer finns möjligheten att tänka nytt, säger Ulla Bergström.

Annan utveckling i städerna efter pandemin kan vara utveckling av stadskärnorna som behöver nytt innehåll. Det kan handla om utveckling av ”samhällsrum”, som liknar dåtidens lanthandel. Det i sig skapar helt nya synergier för många olika branscher, inte bara detaljhandeln utan även inom såväl tjänstesektorn som kultur och nöje.

– Vi vet att kunderna är med på resan och genom att involvera expertis inom olika discipliner kan vi hitta effektiva lösningar på alltmer komplexa samhällsförändringar. Att arkitekter lierar sig med ingenjörer för att nå längre inom arkitektur, hållbarhet och digitalisering är en stark utveckling både i Sverige och i Europa, säger Ulla Bergström.

Fler Nyheter från förstasidan

Myndighet hyr över 2.000 kvm i Uppsala

Lokal fastighetsutvecklare skriver dessutom kontrakt med två andra stora aktörer när nya företagskvarteret fylls på.

Bildextra: Satsar på 7.000 kvm kontor norr om Stockholm

Familjeföretaget utvecklar spårnära.

Lägger bud på skandalhuset Kinesiska muren

Får grönt ljus. ”Jag får inte ens ut 50 procent av det jag investerat själv”.

Bantar ytan kraftigt när mer distansjobb räknas in

Halverar dagens yta som är 32.000 kvm. En rejält utdragen process har gett nya förutsättningar.

Lista: Främsta rådgivarna första halvåret

De tar över ledartröjan när transaktionsvolymerna går mot nytt all time high.

Antiklimax: Konkursförvaltaren ställde in i sista stund

”För jäkla dåligt skött”

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Köper bostäder för över en miljard

Förvärvar familjs bolag och bestånd.

Bildextra: Balder hoppas slå prisrekord

Prisnivåer för lyxprojektet  Tidskapseln  Macken-sången Carl-Jan Granqvists vinkällare.

Avslöjar nya bus i förväg: Siktar på 10 miljarder

Planerar för att trippla dagens bestånd på tre år.

Tillbaka till förstasidan