Tyska Mutares köper Sernekes entreprenadverksamhet

Serneke Group har ingått avtal med det tyskbaserade investmentbolaget Mutares om försäljning av entreprenadverksamheten genom överlåtelse av samtliga aktier i Serneke Sverige AB. Bolaget värderas till cirka 1,5 miljarder kronor.

Annons

Den preliminära köpeskillingen uppgår till cirka 1,1 miljarder kronor innan justeringar med hänsyn till bolagets balansräkning vid tillträdet, varav 25 miljoner kronor utgör kontant ersättning. Resterande del av köpeskillingen kommer att erläggas genom en revers. Regleringen av reversen avses att användas för att amortera skuld. Tillträdet är villkorat av bland annat regulatoriska godkännanden och beräknas ske i slutet av tredje kvartalet eller i början av fjärde kvartalet 2024.

Serneke Sverige AB är en väletablerad aktör på den svenska byggmarknaden med intäkter om cirka 7,9 miljarder kronor under 2023 och har för närvarande 750 anställda. Bolaget har en diversifierad orderstock av byggprojekt inom samhällsfastigheter och infrastruktur, bostäder och kommersiella fastigheter till både offentliga och privata beställare. Verksamheten är indelad i de tre regionerna Väst, Syd och Öst med huvudkontor i Göteborg.

Genom försäljningen renodlas Serneke Group till en projektutvecklande verksamhet. Den strategiska översyn avseende entreprenadverksamheten i Serneke Group, som annonserades av Doxa  den 23 augusti 2023, avslutas därmed.

– Försäljningen är en viktig milstolpe och följer den affärsplan som antogs vid Doxas förvärv av Serneke förra sommaren. Vi är nöjda över att Serneke Sverige får en ny stark ägare som kan fortsätta utveckla bolagets ställning på den svenska byggmarknaden, säger Victor Persson, vd på Doxa.

Mutares är ett börsnoterat investmentbolag med huvudkontor i München och kontor i Amsterdam, Frankfurt, Helsingfors, London, Madrid, Milano, Mumbai, Paris, Shanghai, Stockholm, Wien och Warszawa. Intäkterna för Mutares portföljbolag uppgick till cirka 4,7 miljarder euro under 2023. Portföljbolagen har totalt över 27.000 anställda. I Norden har Mutares tidigare bland annat förvärvat Frigoscandia (livsmedelslogistik), Palmia (facility management) samt Terranor (tidigare NCC Road Services).

ABG Sundal Collier AB har agerat finansiell rådgivare, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB legal rådgivare och Svalner rådgivare avseende skatt och finansiella frågor till Serneke Group i samband med transaktionen.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan