Tyska CapRate köper projekt från krisande Koggbron

Tyska CapRate gör sitt premiärköp i Norden genom att förvärva det stora projektet Katrinelund Centrum i Malmö. Säljer gör krisande Koggbron. CapRate räknar med en total investering om 700-800 miljoner kronor för fastighetsköp och projektutveckling.

Angermann har agerat rådgivare åt obligationsägarna i projektet Katrinelund Centrum där alltså tyska CapRate gör sin första investering i Sverige.

Projektet har varit under försäljning en lång tid och hyresgästerna i de befintliga byggnaderna har haft en tuff tid där där skötsel och drift stått på sparlåga. Koggbron har befunnit sig på ett sluttande plan under flera år och tillgång efter tillgång har ”ryckts” av pantinnehavarna.

Belåningen i projektet Katrinelund har varit skyhög genom flera obligationsstrukturer och värdet på tillgångarna når inte upp i närheten av obligationslånens storlek. Genom att obligationsägarna nu godkänt en affär kan en utveckling via CapRate påbörjas. Uppgörelsen innebär att ”seniorobligationerna” förlängs en tid för att sedan lösas, medan ett vinstdelningsupplägg gjorts med innehavarna av ”juniorobligationer”. Det innebär att återbetalningen av obligationslånet är avhängigt vilken projektvinst som uppstår när utvecklingen är klar. Läs mer om Koggbron i länkarna bredvid.

På platsen idag finns en kommersiell byggnad om cirka 14.000 kvm. CapRate planerar för en påbyggnad med fem våningar bostäder på befintlig fastighet. Byggrätterna summerar cirka 25.000 kvm BTA.

CapRate är ett tyskt fastighetsutvecklingsbolag med huvudkontor i Berlin som består av ett antal partners med erfarenhet av fastighetsutveckling runt om i Europa. Bolaget expanderar och öppnar upp ett kontor i Köpenhamn/Malmö genom förvärvet av det stora projektet Katrinelund Centrum i Malmö.

CapRate planerar att bygga uppåt 700 lägenheter och kommer att investera 700 till 800 miljoner kronor innan projektet är fullt färdigställt. En ny detaljplan för fastigheten har vunnit laga kraft vilket innebär en påbyggnad med fem våningsplan för bostäder ovanför köpcentret.

– För CapRate är det ett spännande projekt där vi kommer skapa ett stort antal nya bostäder, framförallt för Malmös unga befolkning. Detta i kombination med möjlighet att utveckla centret till att bli en ny typ av mötesplats med bostäder, aktiviteter, handel, sport och restauranger tror vi är framtidens koncept, säger Peter Schunk, styrelseordförande på CapRate.

Claes Virgin, managing partner på transaktionsrådgivningsfirman Angermann:

– Angermann har strukturerat arbetat med att hitta en köpare till projektet där framförallt stort intresse har kommit från internationella investerare med erfarenhet från liknande projekt runt om i Europa där boende och köpcentrum, samhällsservice, och aktiviteter integreras på ett attraktivt sätt.

Det sker stor utveckling i Norra Sorgenfri som är ett av Malmös mest centrala och största utvecklingsområde med cirka tio nya bostadskvarter. Investeringen är ett stort tillskott för området och påverkar stadsbilden positivt.

– Vi är mycket glada att vi kan locka en ny utländsk investerare till Norden som sett de positiva möjligheterna som finns här genom detta unika projekt, säger Claes Virgin.

Fler Nyheter från förstasidan

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Universitetsstaden fortsätter att växa

Planerar kontor, bostäder och kongresscentrum.

Förhandlar om miljardaffär

FV berättar vad som ingår i affären.

Redo sälja på Kungsholmen

Unik projektmöjlighet i stenstaden.

Tema Bostad

Om projektets ekonomi spräcks vid ett ”stålbad”

Så kan utvecklingsprojekt och affärer i form av forward purchase/funding komma att påverkas av det osäkra läget.

Starkt Balder nära 200 mdr

Selin: ”Om inflationen blir permanent högre och räntorna bara höjs en aning, skulle det kanske till och med vara positivt”.

Omvandlar butik – hyr ut 500 kvm

Nygammalt koncept intar central galleria.

Glädjefnatt för fastighetsaktier

Efter en vecka med främst en dyster utveckling för fastighetsaktier bjöd onsdagen på starka uppgångar för väldigt många bolag.

Tillbaka till förstasidan