Tydlig trend för kurserna på börsbolagen

Ett kvartal in på 2021 är trenden tydlig. Bostäder och kassaflödesdrivna bolag handlas till ökande premier och rabatterna på kontorstunga bolag har kvar eller har fått se sin rabatt öka sedan årsskiftet.

Största rabatt:
Hufvudstaden: –29,5%
Atrium Ljungberg: –25,9 %
Annehem –24,1%
Klövern: –22,0%
Fabege: –20,7%

Största premie:
Sagax: 189,1%
K-fastigheter: 164,7%
K2A: 115,1%
NP3: 78,4%
Catena: 57%

Visa faktaruta

Den tydligaste förändringen har skett för Klövern, efter Corems bud på bolaget. Även om det till stor del är en affär med där samma köpare och säljare uppträder på bägge sidorna så har det inneburit att rabatten på Klövern minskat väsentligt.

Men från att ha varit den aktie som hade allra höst rabatt vid årsskiftet så ligger den nu på tredje plats i den rankingen. Hufvudstaden som vid årsskiftet skuggade Klövern med hög rabatt är nu den som handlas med allra högst rabatt, cirka 29,5 procent vilket är mindre än för en månad sedan men högre jämfört med vid årsskiftet.

I den här jämförelsen ta vi främst med bolagen med höga börsvärden. Tittar man även på lite mindre bolag så har Maxfastigheter efter Stenhus bud på bolaget fått en betydligt lägre rabatt. För budgivaren Stenhus gäller samtidigt att bolaget nu handlas till en rejäl premie. Marknaden tycks uppskatta att man håller hög transaktionstakt och förvärvar fastigheter med relativt hög direktavkastning.

Det är tydligt bolag med stor andel kontors- och eller butiksfastigheter drabbats av höga rabatter och det påverkar nu ett av de nya bolagen sedan i höstas – Annehem.

Beståndet är ännu inte så stort, men potentiellt med redan avtalade möjligheter om förvärv från Peab de kommande åren så kommer bolaget kunna ha fastigheter för 9 miljarder genom de affärerna, oräknat andra transaktioner. Än så länge är marknaden inte alls övertygad utan handlar bolagets aktie med en rabatt om 24 procent, väsentligt mer än vid årsskiftet.

Atrium Ljungberg samt Fabege med mycket kontor på Stockholmsmarknaden fortsätter att dras med hög rabatt. Båda bolagen har enormt stora projektmöjligheter det kommande decenniet, men just nu premieras det inte i någon större utsträckning av marknaden.

Även när det gäller premievärdering så är det samma bolag som tidigare som handlas med hög premie. Fortfarande är det Sagax och K-fastigheter som ståtar med högsta premie och K2A hamnar där på tredje plats.

Att aktien i Hufvudstaden med ett av Sveriges lägesmässigt och kvalitetsmässigt allra bästa kommersiella fastighetsbestånd, har en rabatt om nära 30 procent samtidigt som Sagax aktie, med fokus på logistik och verksamhetslokaler har en premie på över 180 procent borde leda till stort tankearbete hos många.

Handlar det om uthålligt förvaltningsresultat, kommande omvärderingar av fastigheter, möjlig tillväxt via egna vinstmedel, geografisk diversifiering, eller vad+Siffrorna bygger på de som företagen själva redovisat i senaste kvartalsrapport/bokslut och de sammanställs av företaget Sedis som specialiserat sig på sammanställning av dataserier från fastighetsbolagen.

På fliken analys & fakta här på Fastighetsvarldens.se finns hela tabellen publicerad och den uppdateras innan börsöppningen varje vardag med föregående börsdags stängningskurs.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 70 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Tillbaka till förstasidan