Tydlig trend för kurserna på börsbolagen

Ett kvartal in på 2021 är trenden tydlig. Bostäder och kassaflödesdrivna bolag handlas till ökande premier och rabatterna på kontorstunga bolag har kvar eller har fått se sin rabatt öka sedan årsskiftet.

Största rabatt:
Hufvudstaden: –29,5%
Atrium Ljungberg: –25,9 %
Annehem –24,1%
Klövern: –22,0%
Fabege: –20,7%

Största premie:
Sagax: 189,1%
K-fastigheter: 164,7%
K2A: 115,1%
NP3: 78,4%
Catena: 57%

Visa faktaruta

Den tydligaste förändringen har skett för Klövern, efter Corems bud på bolaget. Även om det till stor del är en affär med där samma köpare och säljare uppträder på bägge sidorna så har det inneburit att rabatten på Klövern minskat väsentligt.

Men från att ha varit den aktie som hade allra höst rabatt vid årsskiftet så ligger den nu på tredje plats i den rankingen. Hufvudstaden som vid årsskiftet skuggade Klövern med hög rabatt är nu den som handlas med allra högst rabatt, cirka 29,5 procent vilket är mindre än för en månad sedan men högre jämfört med vid årsskiftet.

I den här jämförelsen ta vi främst med bolagen med höga börsvärden. Tittar man även på lite mindre bolag så har Maxfastigheter efter Stenhus bud på bolaget fått en betydligt lägre rabatt. För budgivaren Stenhus gäller samtidigt att bolaget nu handlas till en rejäl premie. Marknaden tycks uppskatta att man håller hög transaktionstakt och förvärvar fastigheter med relativt hög direktavkastning.

Det är tydligt bolag med stor andel kontors- och eller butiksfastigheter drabbats av höga rabatter och det påverkar nu ett av de nya bolagen sedan i höstas – Annehem.

Beståndet är ännu inte så stort, men potentiellt med redan avtalade möjligheter om förvärv från Peab de kommande åren så kommer bolaget kunna ha fastigheter för 9 miljarder genom de affärerna, oräknat andra transaktioner. Än så länge är marknaden inte alls övertygad utan handlar bolagets aktie med en rabatt om 24 procent, väsentligt mer än vid årsskiftet.

Atrium Ljungberg samt Fabege med mycket kontor på Stockholmsmarknaden fortsätter att dras med hög rabatt. Båda bolagen har enormt stora projektmöjligheter det kommande decenniet, men just nu premieras det inte i någon större utsträckning av marknaden.

Även när det gäller premievärdering så är det samma bolag som tidigare som handlas med hög premie. Fortfarande är det Sagax och K-fastigheter som ståtar med högsta premie och K2A hamnar där på tredje plats.

Att aktien i Hufvudstaden med ett av Sveriges lägesmässigt och kvalitetsmässigt allra bästa kommersiella fastighetsbestånd, har en rabatt om nära 30 procent samtidigt som Sagax aktie, med fokus på logistik och verksamhetslokaler har en premie på över 180 procent borde leda till stort tankearbete hos många.

Handlar det om uthålligt förvaltningsresultat, kommande omvärderingar av fastigheter, möjlig tillväxt via egna vinstmedel, geografisk diversifiering, eller vad+Siffrorna bygger på de som företagen själva redovisat i senaste kvartalsrapport/bokslut och de sammanställs av företaget Sedis som specialiserat sig på sammanställning av dataserier från fastighetsbolagen.

På fliken analys & fakta här på Fastighetsvarldens.se finns hela tabellen publicerad och den uppdateras innan börsöppningen varje vardag med föregående börsdags stängningskurs.

Fler Nyheter från förstasidan

K-Fastigheter köper från Kungsleden i Barkarbystaden

Redo för en total investering för drygt 1,3 miljarder kronor.

Vill bygga nytt – mitt emot egna huvudkontoret

Öppnar för hotell, skola, handel och kontor i Stockholms innerstad.

Får markanvisning i exklusiva området

Ska bygga 145 bostadsrätter.

Göteborg: ”Varför la man huvudstaden i en avkrok?”

Utmanar Stockholm med bland annat både Nordens högsta kontorshus och det högsta bostadshuset.

Omstart för 150.000 kvm efter bakslag inom tullarna

Ett av de absolut största projekten i Stockholm. Nu sker en omstart efter att den tänkta utvecklaren och staden inte kommit överens.

Bilder: Wallenstams present till 400-årsfirande Göteborg

Presenterar vision. Ska rama in Heden. Se bilder.

Oscar rusar – upp 38%

Flera positiva signaler påverkat kursutvecklingen.

Svedberg köper för 200 mkr

Berättar även för Fastighetsvärlden om sina aktieplaceringar.

Bildextra: Coworkingaktör satsar mitt i Sundbyberg

Åttonde enheten. ”Vi älskar när vi får vara kreativa med hus.”

Här har krogarna drabbats hårdast av pandemin

Ny rapport kartlägger hur Stockholms restauranger påverkats.

Grand Hôtel sålt

Priset: ca 3,6 miljarder, motsvarande 125.000 kr/kvm. En av de största styckeaffärerna någonsin.

Genesta miljardköper landmärke från Castellum

Ankarhyresgästen flyttar ut. 66 procent vakant.

Tar plats i Oscars styrelse

Entreprenör tar plats i det omstartade bolagets styrelse.

Esteas snabbväxare köper igen – nått totalt 2,3 miljarder

Fortsätter att bygga bestånd genom ett flertal affärer.

Tillbaka till förstasidan