Turning Torso till salu – värderat till 1,75 mdr

CBRE har fått försäljningsuppdraget – Totalt 38.600 kvm. HSB Malmös styrelse har beslutat att sälja bolagets klenod –  Turning Torso. Fastighetsvärlden har de senaste åren berättat att det inkommit en hel del ”bud” på Sveriges högsta byggnad, speciellt när fastighetsmarknaden var som hetast 2006–2007. Något av de ”lösa buden” var i nivån 2 miljarder kronor. Redan då fördes, enligt uppgift till FV, lösa diskussioner i styrelsen om att sälja men beslutet då blev att behålla. Frågan var dock då aldrig uppe på dagordningen. Sedan hösten i fjol har diskussionen återkommit och då nått styrelsen för en seriös utvärdering.

HSB Malmö har, efter ett enigt styrelsebeslut den 1 mars, nu beslutat att anlita CBRE till att genomföra försäljningen av Turning Torso.

Fastigheten, som bär beteckningen Fören 3, ligger i Västra Hamnen i Malmö och värderades vid årsskiftet, enligt uppgift till Fastighetsvärlden till, 1.752 miljoner kronor (värderad av NAI Svefa). Det bokförda värdet är 1.356 miljoner.

– Vi är förstås glada att de valt oss, säger Mikael Wallgren, VD vid CBRE, till Fastighetsvärlden.

Daniel Andersson.

Daniel Andersson, transaktionschef vid CBRE:

– Vi tror att det kommer att finnas ett stort intresse för Turning Torso även bland internationella investerare, även bland sådana som tidigare inte agerat på den svenska fastighetsmarknaden. Det finns en stor efterfrågan på fastigheter av bra kvalitet, en stor efterfrågan på bostadsfastigheter och efterfrågan är störst i storstäderna. Turning Torso uppfyller alla kriterier. Dessutom är Sverige en av de mest attraktiva fastighetsmarknaderna för tillfället, säger Daniel Andersson till Fastighetsvärlden.

Med sina 190 meter är Turning Torso det näst högsta bostadshuset i Europa. Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje. Mellanvåningarna medräknade är det totalt 54 våningar. Varje våningsplan har omkring 400 kvm boyta. Det finns 147 hyreslägenheter från kub tre till kub nio. I kub ett och två finns kontor. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp. Huset började byggas 2001 och invigdes hösten 2005. Höghusdelen omfattar totalt 21.600 kvm, varav 4.800 kvm kontorslokaler.

I fastigheten ingår även en låghusdel, som även den ingår i den planerade försäljningen. Den summerar 17.000 kvm och består av 11.000 kvm parkering, 3.000 kvm butikslokaler och 3.000 kvm bostäder.

Genom en försäljning frigör HSB Malmö ekonomiska resurser att investera i 1.000 hyreslägenheter som antingen ska byggas eller förvärvas under de närmste åren.

Michael Carlsson.

– Det ska bli väldigt intressant att följa processen och de bud som inkommer. Vi räknar med att försäljningen ska vara avslutat under året och att initiala bud ska vara inkomna under försommaren, säger Michael Carlsson, VD för HSB Malmö, till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att det finns flera fördelar med en försäljning, men ganska få nackdelar.

– Som samhällsbyggare vill vi medverka till att öka bostadsbeståndet i vårt verksamhetsområde, vilket är till nytta för våra medlemmar. Vi planerar därför att gå in i nya bostadsprojekt som kan bli möjliga att genomföra när resurser frigörs genom att vi säljer Turning Torso. Det är bakgrunden till att styrelsen nu tagit beslutet att inleda försäljningsprocessen, säger Carlsson.

– Säljer vi för två miljarder kronor så har vi gjort en bra affär, säger Carlsson i en kommentar till Sydsvenskan.

CBRE valdes till säljrådgivare i tät konkurrens med några andra rådgivningsbolag, där flera lämnade anbud på liknande nivåer.

Henrik Krantz.

– Vi har stort förtroende för CBRE och ser fram emot ett bra samarbete och att försäljningsprocessen ska leda fram till lämplig köpare som kan förvalta och utveckla Turning Torso utifrån ett långsiktigt perspektiv. CBRE har ett stort internationellt kontaktnät som vi tror kommer att bli användbart. Bolaget har en stor internationell närvaro och kontakt med möjliga kunder via olika lokalkontor, säger Henrik Krantz, fastighetschef, HSB Malmö, tillika ansvarig projektledare för försäljningen.

Fastighetsvärlden Idag 2012-03-17

 

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Nominerade till Årets lokalkonsult 2019

Namnen på årets fem toppkandidater.

Hyr ut hela 6.800 kvm i Sjöstan

Det är en av årets största kontorsuthyrningar i Stockholm.

Asiatisk köpare i Frösunda

Kontorsfastighet i Solna får ny ägare.

Intea redo bygga ny högskola om 30.000 kvm

Planerar för jättesatsning. Se flera bilder.

Köper bostadshus med vattenläge på Södermalm

Laddar för fler affärer. ”Redo att köpa för några miljarder”.

Klart: Nominerade till Årets affärsrådgivare 2019

Fem rådgivare har nominerats av juryn.

Castellum köper – och utmanar konkurrenterna

Utmanar så smått Klövern och Kungsleden.

FV avslöjar: Hög projektchef fått sparken direkt

Arbetade vid ett av de största fastighetsbolagen. ”Vi är sjukt besvikna”.

Stronghold avyttrar Datscha

Snabbväxande Datscha får ny ägare i en av de största PropTech-affärerna i Europa i år. ”Vi får riktigt bra betalt”.

Uppstickare öppnar butik nära Stureplan

Klart med vem som tar över Nespressos tidigare butikslokal.

Skanska säljer 35-våningsskrapa för 3,5 miljarder

Består av hela 72.500 kvm moderna kontorsutrymmen.

Bekräftat: Sydkoreansk aktör bakom köp för 1,8 miljarder

Transaktionen omfattar totalt 140.000 kvm lokaler. Nu är affären helt klar.

Alles klar – Vonovias bud på Hembla i hamn

Har nått över 90 procents ägande och kommer att påkalla tvångsinlösen.

Köpare vid Oscars försäljning träder fram

Fastighetsvärlden berättar om köparens alla affärer det senaste året.

Tillbaka till förstasidan