Turning Torso till salu – värderat till 1,75 mdr

CBRE har fått försäljningsuppdraget – Totalt 38.600 kvm. HSB Malmös styrelse har beslutat att sälja bolagets klenod –  Turning Torso. Fastighetsvärlden har de senaste åren berättat att det inkommit en hel del ”bud” på Sveriges högsta byggnad, speciellt när fastighetsmarknaden var som hetast 2006–2007. Något av de ”lösa buden” var i nivån 2 miljarder kronor. Redan då fördes, enligt uppgift till FV, lösa diskussioner i styrelsen om att sälja men beslutet då blev att behålla. Frågan var dock då aldrig uppe på dagordningen. Sedan hösten i fjol har diskussionen återkommit och då nått styrelsen för en seriös utvärdering.

HSB Malmö har, efter ett enigt styrelsebeslut den 1 mars, nu beslutat att anlita CBRE till att genomföra försäljningen av Turning Torso.

Fastigheten, som bär beteckningen Fören 3, ligger i Västra Hamnen i Malmö och värderades vid årsskiftet, enligt uppgift till Fastighetsvärlden till, 1.752 miljoner kronor (värderad av NAI Svefa). Det bokförda värdet är 1.356 miljoner.

– Vi är förstås glada att de valt oss, säger Mikael Wallgren, VD vid CBRE, till Fastighetsvärlden.

Daniel Andersson.

Daniel Andersson, transaktionschef vid CBRE:

– Vi tror att det kommer att finnas ett stort intresse för Turning Torso även bland internationella investerare, även bland sådana som tidigare inte agerat på den svenska fastighetsmarknaden. Det finns en stor efterfrågan på fastigheter av bra kvalitet, en stor efterfrågan på bostadsfastigheter och efterfrågan är störst i storstäderna. Turning Torso uppfyller alla kriterier. Dessutom är Sverige en av de mest attraktiva fastighetsmarknaderna för tillfället, säger Daniel Andersson till Fastighetsvärlden.

Med sina 190 meter är Turning Torso det näst högsta bostadshuset i Europa. Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje. Mellanvåningarna medräknade är det totalt 54 våningar. Varje våningsplan har omkring 400 kvm boyta. Det finns 147 hyreslägenheter från kub tre till kub nio. I kub ett och två finns kontor. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp. Huset började byggas 2001 och invigdes hösten 2005. Höghusdelen omfattar totalt 21.600 kvm, varav 4.800 kvm kontorslokaler.

I fastigheten ingår även en låghusdel, som även den ingår i den planerade försäljningen. Den summerar 17.000 kvm och består av 11.000 kvm parkering, 3.000 kvm butikslokaler och 3.000 kvm bostäder.

Genom en försäljning frigör HSB Malmö ekonomiska resurser att investera i 1.000 hyreslägenheter som antingen ska byggas eller förvärvas under de närmste åren.

Michael Carlsson.

– Det ska bli väldigt intressant att följa processen och de bud som inkommer. Vi räknar med att försäljningen ska vara avslutat under året och att initiala bud ska vara inkomna under försommaren, säger Michael Carlsson, VD för HSB Malmö, till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att det finns flera fördelar med en försäljning, men ganska få nackdelar.

– Som samhällsbyggare vill vi medverka till att öka bostadsbeståndet i vårt verksamhetsområde, vilket är till nytta för våra medlemmar. Vi planerar därför att gå in i nya bostadsprojekt som kan bli möjliga att genomföra när resurser frigörs genom att vi säljer Turning Torso. Det är bakgrunden till att styrelsen nu tagit beslutet att inleda försäljningsprocessen, säger Carlsson.

– Säljer vi för två miljarder kronor så har vi gjort en bra affär, säger Carlsson i en kommentar till Sydsvenskan.

CBRE valdes till säljrådgivare i tät konkurrens med några andra rådgivningsbolag, där flera lämnade anbud på liknande nivåer.

Henrik Krantz.

– Vi har stort förtroende för CBRE och ser fram emot ett bra samarbete och att försäljningsprocessen ska leda fram till lämplig köpare som kan förvalta och utveckla Turning Torso utifrån ett långsiktigt perspektiv. CBRE har ett stort internationellt kontaktnät som vi tror kommer att bli användbart. Bolaget har en stor internationell närvaro och kontakt med möjliga kunder via olika lokalkontor, säger Henrik Krantz, fastighetschef, HSB Malmö, tillika ansvarig projektledare för försäljningen.

Fastighetsvärlden Idag 2012-03-17

 

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Nya utmaningar på bomarknaden

Torsdag den 7 mars, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Krissiffror för Oscar

Flera kraftigt negativa siffror för bostadsutvecklaren. Bolaget vinstvarnar.

FV Quiz

FV Quiz: Nördtest (Medel)

Låt dig utmanas när det gäller fastighetsbeteckningar i centrala Stockholm.

Logicenters hyr ut 12.000 kvm till Thomas Cook

Nu startar Logicenter sitt första projekt i Skåne – och hälften är redan uthyrt.

Wallenstam utökar nära Avenyn

Köper för nästan 400 miljoner kronor.

Endast en procent vakans hos Hufvudstaden

Omförhandlingar för kontorslokaler innebar 43 procent högre hyror.

NCC byggstartar 30.000 kvm kontor på spekulation

Satsar i ett område i Stockholm där det saknas moderna kontorslokaler.

Eastnine köper för 1,3 mdr

Ny kontorspark med Telia och Danske Bank som hyresgäster.

Akelius nära sälja för 6 mdr

För diskussioner med köpare i affärer som gäller nästan 3.000 bostäder.

Brittisk investerare siktar på nya förvärv i Sverige

Gjorde första köpet i Norden för nära miljarden 2016.

God substanstillväxt hos Klövern

Vd Rutger Arnhult spår miljardvinst på Manhattan och kommenterar även satsningen på coworking.

Kuststaden köper i inlandet

Förvärvar ett betydande bostadsbestånd i Tranås som därmed blir bolagets fjärde delmarknad.

Stor statlig myndighet på glid

Har suttit på samma ställe i 20 år – letar nu aktivt efter alternativ

Hon blir ny vd på MKB

Ersätter Terje Johansson.

Tillbaka till förstasidan