Turako och Altura vinner stor anvisning i Växjö

Turako har tillsammans med Altura, NREP:s verksamhet inom samhällsfastigheter, vunnit en markanvisning för grundskola, idrottshall och förskola med Raoul Wallenbergskolorna i Växjö kommun

I den nya stadsdelen Bäckaslöv utvecklar de två aktörerna gemensamt en ny förskola för 180 barn, grundskola för 600 elever och idrottshall. Kommunstyrelsen har utsett tävlingsförslaget ”Skolnod Bäckaslöv – där lärande, lek och rörelse går hand i hand” till det vinnande bidraget i den markanvisningstävling som utlystes tidigare under året.

– Vi är mycket stolta över den här markanvisningen i Växjös nya stadsdel Bäckaslöv och ser fram emot att tillsammans med Altura och Raoul Wallenbergskolorna få fortsätta vara med att bidra till utvecklingen i Växjö, säger Ola Klinterhäll, vd och grundare, Turako AB.

Stort fokus har lagts på en attraktiv gestaltning utformad av Detail Group och Kragh & Berglund. Ambitionen är hög gällande hållbarhet där aktörernas ambition är att byggnaderna ska uppföras i trä. Byggnaderna, såväl som fastigheten i helhet, ska certifieras enligt BREEAMs nivå Excellent.

– Vi fortsätter Alturas tillväxtresa och ser fram emot att få utveckla den här platsen med ett starkt hållbarhetsfokus. Som en del av NREP är vår målsättning att uppnå en koldioxidneutral fastighetsportfölj redan 2028 och det här projektet är ett steg på vår väg dit, säger Andreas Nisser tillväxtchef på Altura.

Bäckaslövs läge i Växjö stad är unikt och utgör en förlängning av Växjös stadskärna. Inom 10 minuter på cykel når du både Arenastaden och Växjö centrum. När området är fullt utbyggt kommer det att inrymma 1 000 bostäder, handel och arbetsplatser.

– Vi är glada att det varit ett sådant stort intresse för den här tävlingen med flera bra förslag. Vi vill nu varmt välkomna det vinnande teamet bestående av Altura och Turako med verksamheten Raoul Wallenbergskolorna till kommunen. De har presenterat ett väl genomarbetat förslag som håller hög nivå vad gäller såväl gestaltning som hållbarhet, säger Pernilla Tornéus (M), kommunstyrelsens ordförande.

Raoul Wallenbergskolorna kommer att driva förskolan och grundskolan med de fyra ledorden Ärlighet, Medkänsla, Mod och Handlingskraft vilka är inspirerade av Raoul Wallenberg och hans livsgärning. Med en öppen och välkomnande atmosfär, stor flexibilitet och central placering i stadsdelen skapas ”Skolan mitt i byn”. En skolnod som bidrar till att Bäckaslöv blir ett bra samhälle att bo och låta sina barn växa upp i. Skolnod Bäckaslöv ska även ligga i framkant gällande hållbarhet – socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

– Vi är glada och stolta över att vi fått Växjö kommuns förtroende att etablera förskola och grundskola i Bäckaslöv. Vår avsikt är att forma en skolverksamhet som utvecklar både goda kunskaper och god karaktär hos barnen och eleverna, säger Per Egon Johansson, vd för Raoul Wallenbergskolorna.

Fler Nyheter från förstasidan

“Årets förhandlingar är oerhört tuffa”

Hyresgästföreningens förbundschef berättar om de svåra förhandlingarna.

Listor: Årets hyreshöjningar och yrkanden

Ovanligt många hyresförhandlingar är inte klara.

Hett, hett – men nu lite osäkert kring logistik

Succésatsning som skapat hela 4.600 arbetstillfällen.

Svefa förvärvar Set Up

Tagit en marknadsledande position.

Hyror för privatägda värdar i Stockholm klara

Avtal gäller 100.000 lägenheter.

Hit flyttar AMF sitt nya kontor – ”del av staden”

Vd Thomas Erséus berättar hur bolaget har tänkt.

Experter skapar ny podd för fastighet och finans

Hur ser betalningsviljan ut för fastigheter på direktmarknaden och vem är det som har högst blodtryck i fastighetsbranschen just nu? Ny podd går på djupet med stort och smått.

Hon blir ny vd för Niras

Blir ansvarig för 240 medarbetare.

Bilder: Förslag om 30 våningar vann

Landmärke förändras. 68 arkitektteam lämnade förslag.

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Klart: Så mycket höjs hyrorna i Stockholm

Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Nya Neobo noteras 10 februari

Det nya bolagen blir ett av det största renodlade noterade bostadsbolagen i Sverige.

Tillbaka till förstasidan