Turako och Altura vinner stor anvisning i Växjö

Turako har tillsammans med Altura, NREP:s verksamhet inom samhällsfastigheter, vunnit en markanvisning för grundskola, idrottshall och förskola med Raoul Wallenbergskolorna i Växjö kommun

I den nya stadsdelen Bäckaslöv utvecklar de två aktörerna gemensamt en ny förskola för 180 barn, grundskola för 600 elever och idrottshall. Kommunstyrelsen har utsett tävlingsförslaget ”Skolnod Bäckaslöv – där lärande, lek och rörelse går hand i hand” till det vinnande bidraget i den markanvisningstävling som utlystes tidigare under året.

– Vi är mycket stolta över den här markanvisningen i Växjös nya stadsdel Bäckaslöv och ser fram emot att tillsammans med Altura och Raoul Wallenbergskolorna få fortsätta vara med att bidra till utvecklingen i Växjö, säger Ola Klinterhäll, vd och grundare, Turako AB.

Stort fokus har lagts på en attraktiv gestaltning utformad av Detail Group och Kragh & Berglund. Ambitionen är hög gällande hållbarhet där aktörernas ambition är att byggnaderna ska uppföras i trä. Byggnaderna, såväl som fastigheten i helhet, ska certifieras enligt BREEAMs nivå Excellent.

– Vi fortsätter Alturas tillväxtresa och ser fram emot att få utveckla den här platsen med ett starkt hållbarhetsfokus. Som en del av NREP är vår målsättning att uppnå en koldioxidneutral fastighetsportfölj redan 2028 och det här projektet är ett steg på vår väg dit, säger Andreas Nisser tillväxtchef på Altura.

Bäckaslövs läge i Växjö stad är unikt och utgör en förlängning av Växjös stadskärna. Inom 10 minuter på cykel når du både Arenastaden och Växjö centrum. När området är fullt utbyggt kommer det att inrymma 1 000 bostäder, handel och arbetsplatser.

– Vi är glada att det varit ett sådant stort intresse för den här tävlingen med flera bra förslag. Vi vill nu varmt välkomna det vinnande teamet bestående av Altura och Turako med verksamheten Raoul Wallenbergskolorna till kommunen. De har presenterat ett väl genomarbetat förslag som håller hög nivå vad gäller såväl gestaltning som hållbarhet, säger Pernilla Tornéus (M), kommunstyrelsens ordförande.

Raoul Wallenbergskolorna kommer att driva förskolan och grundskolan med de fyra ledorden Ärlighet, Medkänsla, Mod och Handlingskraft vilka är inspirerade av Raoul Wallenberg och hans livsgärning. Med en öppen och välkomnande atmosfär, stor flexibilitet och central placering i stadsdelen skapas ”Skolan mitt i byn”. En skolnod som bidrar till att Bäckaslöv blir ett bra samhälle att bo och låta sina barn växa upp i. Skolnod Bäckaslöv ska även ligga i framkant gällande hållbarhet – socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

– Vi är glada och stolta över att vi fått Växjö kommuns förtroende att etablera förskola och grundskola i Bäckaslöv. Vår avsikt är att forma en skolverksamhet som utvecklar både goda kunskaper och god karaktär hos barnen och eleverna, säger Per Egon Johansson, vd för Raoul Wallenbergskolorna.

Fler Nyheter från förstasidan

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan