Tunaborgen köper för 135 mkr

Det privata fastighetsbolaget Tunaborgen Gruppen i Österåkers kommun har precis köpt sex kommersiella fastigheter för 135 miljoner med en uthyrbar yta om 6.500 kvm – nu letar bolagsgruppen efter fler förvärv. Kommersiella fastigheter är av intresse, men inte heller bostadsfastigheter är ointressant.

Annons

Det privata fastighetsbolaget Tunaborgen Gruppen i Österåker har köpt sex fastigheter för 135 miljoner kronor. Med nytillskotten har bolagsgruppen totalt 21 fastigheter i Österåker och en fastighet i Vallentuna. Transaktionen finansieras med säkerställd bankfinansiering och egna medel.

– Det här är en väldigt strategisk viktig affär för oss, med attraktiva fastigheter på vår hemmamarknad, till ett rimligt pris, säger Kristoffer Jarmelid, vd för bolagsgruppen till Fastighetsvärlden.

Samtliga fastigheter som bolaget nu har köpt är kommersiella lokaler och fullt uthyrda. Fem av fastigheterna ligger på Rallarvägen i Åkersberga.

– De ligger i direkt anslutning till våra övriga kommersiella fastigheter så för oss är det stora synergieffekter, med markområden och förädlingspotential. Det är sällan man får möjlighet att köpa ett paket där alla fastigheter är väldigt attraktiva.

Den sjätte fastigheten ligger på Ljusterö och är en marinfastighet med två bryggor för sjöleverans. Det är Optimera bygghandel som hyr den.

– Det är en ganska unik fastighet för det finns bara två brädgårdar i mellanskärgården och de är efterfrågade.

Med de sex fastigheterna har bolaget nu en uthyrbar lokalyta om 30.000 kvm, varav nyförvärvet står för 6.500 kvm. Vakansgraden för hela beståndet ligger på låga tre procent. Och den återstående avtalstiden för merparten av de sex fastigheterna ligger mellan tre till fem år.

Tunaborgen är sedan tidigare Österåkers största privata kommersiella fastighetsägare och förvärvet cementerar bolagets position, enligt Kristoffer Jarmelid. Bolaget har inte förvärvat på tre år eftersom, som han beskriver det, marknaden har varit överhettad och för dyr.

– Det är ju en turbulent marknad och det syns väldigt tydligt när vi ser många branschkollegor som inte får finansiering och många som sitter tajt till. Då är det ett bra tillfälle att dra nytta av vår styrka – vi har starka kassaflöden, låg belåning och hög räntetäckningsgrad och här såg vi ett bra tillfälle, säger han.

Kristoffer Jarmelid blev rekryterad till posten som vd i höstas av grundaren, ägaren och styrelseordföranden Calle Bergström. Det är han och Thomas Molin, barndomsvännerna, som startade bolaget för 20 år sedan. I dag finns det främst industri- och lagerlokaler i beståndet, men även en del kontor och butiksytor. Bland annat äger de en fastighet i skärgården som utgör hela Ljusterö Torg, där planer finns för att modernisera och bygga ut. Den innehåller i dag handel.

De mellanlångsiktiga framtidsplanerna för företaget är att växa – till och med fördubbla sitt bestånd, och med förvärvet ökade bolaget med ungefär 40 procent i sitt fastighetsvärde där man dessutom ser goda utvecklingsmöjligheter, enligt Kristoffer Jarmelid.

– Nu ska vi ta lite konsolideringstid och sen ska vi börja spana efter nästa förvärv. Vi har möjlighet och vi stänger inga dörrar. Ser vi ett bra tillfälle i marknaden är vi beredda att kliva in.

Att ta vägen in i bostadsmarknaden är inte heller ointressant. Faktum är att flera av deras fastigheter är aktuella för en detaljplaneändring för att bli just bostäder.

– På två fastigheter på Stationsvägen i Åkersberga kommer det att byggas bostäder. Sen om vi är med i projektet och bygger eller om vi säljer som ett färdigt projekt, det återstår att se. Men sen finns det ytterligare ett par industrifastigheter som kommer att vara med på en detaljplaneändring inom en hyfsat snar framtid. Så vi kommer halvt om halvt snubbla in på bostäder, säger Calle Bergström.

Tunaborgen,Justerö.
Fastigheten Bolby 16:1 och 10:6 ligger på Ljusterö. Hyresgäst är Optimera bygghandel.
En av fastigheterna på Rallarvägen i Åkersberga. De fem fastigherna i Åkersberga ligger alla på Rallarvägen, i direkt anslutning till bolagets tidigare fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Tillbaka till förstasidan