Tunaborgen köper för 135 mkr

Det privata fastighetsbolaget Tunaborgen Gruppen i Österåkers kommun har precis köpt sex kommersiella fastigheter för 135 miljoner med en uthyrbar yta om 6.500 kvm – nu letar bolagsgruppen efter fler förvärv. Kommersiella fastigheter är av intresse, men inte heller bostadsfastigheter är ointressant.

Det privata fastighetsbolaget Tunaborgen Gruppen i Österåker har köpt sex fastigheter för 135 miljoner kronor. Med nytillskotten har bolagsgruppen totalt 21 fastigheter i Österåker och en fastighet i Vallentuna. Transaktionen finansieras med säkerställd bankfinansiering och egna medel.

– Det här är en väldigt strategisk viktig affär för oss, med attraktiva fastigheter på vår hemmamarknad, till ett rimligt pris, säger Kristoffer Jarmelid, vd för bolagsgruppen till Fastighetsvärlden.

Samtliga fastigheter som bolaget nu har köpt är kommersiella lokaler och fullt uthyrda. Fem av fastigheterna ligger på Rallarvägen i Åkersberga.

– De ligger i direkt anslutning till våra övriga kommersiella fastigheter så för oss är det stora synergieffekter, med markområden och förädlingspotential. Det är sällan man får möjlighet att köpa ett paket där alla fastigheter är väldigt attraktiva.

Den sjätte fastigheten ligger på Ljusterö och är en marinfastighet med två bryggor för sjöleverans. Det är Optimera bygghandel som hyr den.

– Det är en ganska unik fastighet för det finns bara två brädgårdar i mellanskärgården och de är efterfrågade.

Med de sex fastigheterna har bolaget nu en uthyrbar lokalyta om 30.000 kvm, varav nyförvärvet står för 6.500 kvm. Vakansgraden för hela beståndet ligger på låga tre procent. Och den återstående avtalstiden för merparten av de sex fastigheterna ligger mellan tre till fem år.

Tunaborgen är sedan tidigare Österåkers största privata kommersiella fastighetsägare och förvärvet cementerar bolagets position, enligt Kristoffer Jarmelid. Bolaget har inte förvärvat på tre år eftersom, som han beskriver det, marknaden har varit överhettad och för dyr.

– Det är ju en turbulent marknad och det syns väldigt tydligt när vi ser många branschkollegor som inte får finansiering och många som sitter tajt till. Då är det ett bra tillfälle att dra nytta av vår styrka – vi har starka kassaflöden, låg belåning och hög räntetäckningsgrad och här såg vi ett bra tillfälle, säger han.

Kristoffer Jarmelid blev rekryterad till posten som vd i höstas av grundaren, ägaren och styrelseordföranden Calle Bergström. Det är han och Thomas Molin, barndomsvännerna, som startade bolaget för 20 år sedan. I dag finns det främst industri- och lagerlokaler i beståndet, men även en del kontor och butiksytor. Bland annat äger de en fastighet i skärgården som utgör hela Ljusterö Torg, där planer finns för att modernisera och bygga ut. Den innehåller i dag handel.

De mellanlångsiktiga framtidsplanerna för företaget är att växa – till och med fördubbla sitt bestånd, och med förvärvet ökade bolaget med ungefär 40 procent i sitt fastighetsvärde där man dessutom ser goda utvecklingsmöjligheter, enligt Kristoffer Jarmelid.

– Nu ska vi ta lite konsolideringstid och sen ska vi börja spana efter nästa förvärv. Vi har möjlighet och vi stänger inga dörrar. Ser vi ett bra tillfälle i marknaden är vi beredda att kliva in.

Att ta vägen in i bostadsmarknaden är inte heller ointressant. Faktum är att flera av deras fastigheter är aktuella för en detaljplaneändring för att bli just bostäder.

– På två fastigheter på Stationsvägen i Åkersberga kommer det att byggas bostäder. Sen om vi är med i projektet och bygger eller om vi säljer som ett färdigt projekt, det återstår att se. Men sen finns det ytterligare ett par industrifastigheter som kommer att vara med på en detaljplaneändring inom en hyfsat snar framtid. Så vi kommer halvt om halvt snubbla in på bostäder, säger Calle Bergström.

Tunaborgen,Justerö.
Fastigheten Bolby 16:1 och 10:6 ligger på Ljusterö. Hyresgäst är Optimera bygghandel.
En av fastigheterna på Rallarvägen i Åkersberga. De fem fastigherna i Åkersberga ligger alla på Rallarvägen, i direkt anslutning till bolagets tidigare fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan