Tufft för McDonald’s även i Sverige – tre bakslag

Tre bakslag i Sverige för jätten – Tufft globalt. McDonald’s på Gustav Adolfs torg i Malmö stänger. Ramsbury har sagt upp hyresavtalet och H&M ska expandera i fastigheten, skriver Sydsvenskan.

Restaurangen öppnade redan 1981 (kedjan kom till Sverige 1973). Kvar i centrala Malmö finns därefter McDonald’s vid Triangeln och ytterligare sex restauranger längre ut från Malmös stadskärna, konstaterar Sydsvenskan.

– Det här har naturligtvis varit en bra lokal för oss. Vi söker nya lokaler i Malmö, säger presschef Alexandra Svenonius vid svenska McDonald’s till tidningen.

Läs mer om Ramsbury här – i en exklusiv intervju med Stefan Persson.

I september 2016 ska kedjan även lämna basaren på Sveavägen 71 i Stockholm till följd av att stadsbiblioteket expanderar. Det är platsen för McDonald’s andra restaurang i Sverige. Efter att den första öppnade på Kungsgatan 4 följdes snabbt ytterligare tre restauranger, utöver den på Sveavägen även enheter på St Eriksgatan på Kungsholmen och på Götgatan på Södermalm.

Samtliga fyra lokalhyresgäster i de så kallade basarerna längs Sveavägen ska slå igen sin verksamhet nästa höst få att ge det trångbodda stadsbiblioteket möjlighet att expandera.

Ytterligare ett bakslag för jätten McDonald’s är att man inte fick plats i stora Mall of Scandinavia som öppnade i Solna 12 november. Vad orsaken till det är saknar Fastighetsvärlden kännedom om.  Det troliga är att några av de andra hyresgästerna, med ett liknande matutbud, skrev in det kravet i sitt hyreskontrakt. Möjligt är förstås även att snabbmatsjätten och fastighetsägaren Unibail-Rodamcointe kom överens med villkoren eller att den sistnämnda ville ha ett mer exklusivt restaurangutbud och helt enkelt nobbade den amerikanska jätten.

I april 2015 meddelade McDonald’s att man på det globala planet under 2015 kommer att stänga fler restauranger än vad man planerar att öppna. Det är ett historiskt trendbrott. Totalt meddelades det att hela 700 enheter ska stängas till följd av främst dålig försäljningsutveckling. I USA räknar kedjan med att stänga 184 restauranger under 2015, vilket är 59 fler än planerade öppningar. Washington Post berättade i augusti att försäljningen i jämförbara enheter vi McDonald’s i USA har fallit 13 kvartal i rad.

I Finland kommer McDonalds stänga sju enheter under andra halvåret 2015.

Det finns totalt drygt 36.000 McDonald’s runt om i världen.

Fastighetsvärden Idag 2015-11-23

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Tillbaka till förstasidan