Tufft bakslag för NCC – byggplanen får nobben igen

Mark- och miljööverdomstolen går emot NCC:s stora planer om 50.000 kvm kontor på västra Kungsholmen. Det positiva för NCC är att domen går att överklagas.

Mark- och miljööverdomstolen avslår överklagan som drivits av Stockholm stad. NCC:s stora byggplaner vid Kristinebergs slottspark har länge varit omdebatterad, läs mer i länkarna bredvid. Debatten har gällt ett antal ekar. Stockholms Naturskyddsförening har varit motpart.

Å andra sidan har många sett kontorshusen som en förutsättning där för att skapa en bullervall, mot trafiken på Essingeleden, för de bostadshus som byggts.

Staden hade yrkat följande: ”Stadens biologiska mångfald påverkas endast i mycket begränsad omfattning av att nio ekar tas ned i förhållande till den stora mängd grova ekar som finns i staden som helhet och i Kristinebergsområdet.” Det handlar om nio ekar med en stamdiameter över 80 cm som finns i områdets södra del.

Mark- och miljööverdomstolen förkunnade sin dom den 8 maj.

I samband domen från Mark- och miljödomstolen i första instansen och vid överklagandet i maj 2018 sa Katarina Wåhlin Alm, Sverigechef på NCC Property Development, följande till Fastighetsvärlden:

– Vi är luttrade, men helt klart är det ett bakslag. Vi tror dock stenhårt på projektet och det är ett väldigt fint sådant, sade Katarina Wåhlin Alm.

Mark- och miljööverdomstolen tillåter däremot i det här fallet att även detta beslut kan överklagas, då till Högsta domstolen. Detta måste i såna fall ske innan 29 maj, skriver Stockholmdirekt som var först med att rapportera om nyheten.

NCC har i flera år marknadsfört projektet som Kristinebergshöjden. För några år sedan hade bolaget klart med att Telia skulle flytta sitt stora huvudkontor dit. Men på grund av problem med tidplan och detaljplanen valde istället Telia att riva upp de planerna och flyttade istället till Arenastaden. Tanken var att projektet skulle vara klart, och Telia skulle flytta in i Kristinebergshöjden, under 2017.

Nu krävs alltså åter omstart och enligt uppgift till Fastighetsvärlden hoppas NCC komma igång med ett nytt projekt på platsen 2021.

i Stockholmsområdet driver NCC Property Development sedan tidigare kontorsprojekt vid Järva krog i Solna och har nyligen börjat bygga även vid Bromma Blocks. Bolaget smider även planer i Frihamnen, men där har arbetet dragit ut lika länge på tiden som på västra Kungsholmen.

Fler Nyheter från förstasidan

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan