Tuff marknad föder innovation

Samtidigt som marknaden för nyproducerade lägenheter trampar vatten väljer flera bolag att sjösätta nya eller mindre beprövade koncept. Fastighetsvärlden har listat några av dem.

Annons
Illustration: Raw Property.

Råa lägenheter

Råa lägenheter är vanligt i flera andra länder, men har varit obeprövat i Sverige. Nyligen fick Raw Property en markanvisning för att bygga 44 lägenheter i Rosendal i Uppsala. Konceptet innebär att kunderna köper en lägenhet där det enda som byggs på förhand är det som Boverkets regler kräver. Badrummet är komplett och även ett enkelt kök ingår, men allt från rumsindelning till golv- och väggbeklädnad överlåts till köparen att ordna.

Syftet är att minska kostnaden för kunden men också att människor med olika bakgrund och betalningsförmåga ska kunna bo i samma kvarter eftersom man själv kan välja hur mycket man vill investera i bostaden.

Byggemenskaper

Byggemenskaper – där en grupp människor går ihop och planerar, bygger och bor i en byggnad – ploppar upp på allt fler ställen runt om i landet. Nu har innovationsmyndigheten Vinnova delat ut 7,6 miljoner kronor till ett projekt som ska främja byggemenskaper i Sverige. Att korta ledtiderna är ett av syftena med projektet.

Nischade bostäder

Illustration: Gehl People.

Det blir allt vanligare att bostadsutvecklare försöker tillföra fler värden än bara en plats att bo på då de skapar bostäder. I Vegastan i Haninge ska FB Bostad till exempel uppföra ett bostadsprojekt som kan falla småbarnsföräldrar i smaken. En förskola blir navet i huset, och för de som bosätter sig där ingår en förskoleplats.

Hyr först – köp sen

För att öka möjligheten för unga att kunna köpa en bostadsrätt har flera aktörer börjat testa så kallat hyrköp. I ett projekt i Järfälla erbjuder till exempel Riksbyggen vuxna i åldern upp till 35 år att hyra en bostadsrätt under en begränsad tid. Därefter får de förtur att köpa sin bostad.

Coliving

Illustration: Colive.

Hållbart, billigt och socialt. Allt fler talar om det moderna kollektivboendet där lägenheter skräddarsys för att flera människor ska kunna bo tillsammans och dela på gemensamma ytor. Rikshem och aktören Colive planerar till exempel att bygga ett nytt coliving-hus i Uppsala som ska stå färdigt 2020.

Även på andra platser finns liknande planer. Och flera kommuner omfamnar idén. Styret i Stockholms stad har till exempel gått ut med att de vill att både privata aktörer och de kommunala bolagen ska bygga kollektivboenden framöver.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan