Tuff marknad föder innovation

Samtidigt som marknaden för nyproducerade lägenheter trampar vatten väljer flera bolag att sjösätta nya eller mindre beprövade koncept. Fastighetsvärlden har listat några av dem.

Illustration: Raw Property.

Råa lägenheter

Råa lägenheter är vanligt i flera andra länder, men har varit obeprövat i Sverige. Nyligen fick Raw Property en markanvisning för att bygga 44 lägenheter i Rosendal i Uppsala. Konceptet innebär att kunderna köper en lägenhet där det enda som byggs på förhand är det som Boverkets regler kräver. Badrummet är komplett och även ett enkelt kök ingår, men allt från rumsindelning till golv- och väggbeklädnad överlåts till köparen att ordna.

Syftet är att minska kostnaden för kunden men också att människor med olika bakgrund och betalningsförmåga ska kunna bo i samma kvarter eftersom man själv kan välja hur mycket man vill investera i bostaden.

Byggemenskaper

Byggemenskaper – där en grupp människor går ihop och planerar, bygger och bor i en byggnad – ploppar upp på allt fler ställen runt om i landet. Nu har innovationsmyndigheten Vinnova delat ut 7,6 miljoner kronor till ett projekt som ska främja byggemenskaper i Sverige. Att korta ledtiderna är ett av syftena med projektet.

Nischade bostäder

Illustration: Gehl People.

Det blir allt vanligare att bostadsutvecklare försöker tillföra fler värden än bara en plats att bo på då de skapar bostäder. I Vegastan i Haninge ska FB Bostad till exempel uppföra ett bostadsprojekt som kan falla småbarnsföräldrar i smaken. En förskola blir navet i huset, och för de som bosätter sig där ingår en förskoleplats.

Hyr först – köp sen

För att öka möjligheten för unga att kunna köpa en bostadsrätt har flera aktörer börjat testa så kallat hyrköp. I ett projekt i Järfälla erbjuder till exempel Riksbyggen vuxna i åldern upp till 35 år att hyra en bostadsrätt under en begränsad tid. Därefter får de förtur att köpa sin bostad.

Coliving

Illustration: Colive.

Hållbart, billigt och socialt. Allt fler talar om det moderna kollektivboendet där lägenheter skräddarsys för att flera människor ska kunna bo tillsammans och dela på gemensamma ytor. Rikshem och aktören Colive planerar till exempel att bygga ett nytt coliving-hus i Uppsala som ska stå färdigt 2020.

Även på andra platser finns liknande planer. Och flera kommuner omfamnar idén. Styret i Stockholms stad har till exempel gått ut med att de vill att både privata aktörer och de kommunala bolagen ska bygga kollektivboenden framöver.

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan