Tuff marknad föder innovation

Samtidigt som marknaden för nyproducerade lägenheter trampar vatten väljer flera bolag att sjösätta nya eller mindre beprövade koncept. Fastighetsvärlden har listat några av dem.

Illustration: Raw Property.

Råa lägenheter

Råa lägenheter är vanligt i flera andra länder, men har varit obeprövat i Sverige. Nyligen fick Raw Property en markanvisning för att bygga 44 lägenheter i Rosendal i Uppsala. Konceptet innebär att kunderna köper en lägenhet där det enda som byggs på förhand är det som Boverkets regler kräver. Badrummet är komplett och även ett enkelt kök ingår, men allt från rumsindelning till golv- och väggbeklädnad överlåts till köparen att ordna.

Syftet är att minska kostnaden för kunden men också att människor med olika bakgrund och betalningsförmåga ska kunna bo i samma kvarter eftersom man själv kan välja hur mycket man vill investera i bostaden.

Byggemenskaper

Byggemenskaper – där en grupp människor går ihop och planerar, bygger och bor i en byggnad – ploppar upp på allt fler ställen runt om i landet. Nu har innovationsmyndigheten Vinnova delat ut 7,6 miljoner kronor till ett projekt som ska främja byggemenskaper i Sverige. Att korta ledtiderna är ett av syftena med projektet.

Nischade bostäder

Illustration: Gehl People.

Det blir allt vanligare att bostadsutvecklare försöker tillföra fler värden än bara en plats att bo på då de skapar bostäder. I Vegastan i Haninge ska FB Bostad till exempel uppföra ett bostadsprojekt som kan falla småbarnsföräldrar i smaken. En förskola blir navet i huset, och för de som bosätter sig där ingår en förskoleplats.

Hyr först – köp sen

För att öka möjligheten för unga att kunna köpa en bostadsrätt har flera aktörer börjat testa så kallat hyrköp. I ett projekt i Järfälla erbjuder till exempel Riksbyggen vuxna i åldern upp till 35 år att hyra en bostadsrätt under en begränsad tid. Därefter får de förtur att köpa sin bostad.

Coliving

Illustration: Colive.

Hållbart, billigt och socialt. Allt fler talar om det moderna kollektivboendet där lägenheter skräddarsys för att flera människor ska kunna bo tillsammans och dela på gemensamma ytor. Rikshem och aktören Colive planerar till exempel att bygga ett nytt coliving-hus i Uppsala som ska stå färdigt 2020.

Även på andra platser finns liknande planer. Och flera kommuner omfamnar idén. Styret i Stockholms stad har till exempel gått ut med att de vill att både privata aktörer och de kommunala bolagen ska bygga kollektivboenden framöver.

Fler Nyheter från förstasidan

Lämnar rådgivningsföretaget efter knappt ett år

Partnerskapet blev inte som tänkt, därför lämnar hon både som delägare och vd.

FV avslöjar: T-banan försenas – världskänd fastighetsägare överklagar

100.000-tals personer berörs av överklagandet. FV berättar om fastigheten och fastighetsägaren.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

King anlitar Studio Stockholm för nytt häftigt kontor

Hyrt över 10.000 kvm hos Vasakronan högst upp i nya Sergelhuset. Läs om hur det kommer att se ut!

Concent stämmer tidigare vd och styrelse

Stämningsansökan riktad mot sex personer.

Ny storägare i Emilshus

Förvärvar 25 procent av aktierna via fastighetsaffär  – blir näst största ägare efter grundarbolaget Aptare.

”Har gjort allt i sin makt för att prata ner fastigheterna”

Åtta centrala fastigheter säljs på smått historisk auktion.

Fastighetsjuridik

Sluta förlora på otillåten andrahandsuthyrning

Experter från advokatfirman Steinmann förklarar de nya reglerna som trädde i kraft 1 oktober.

Wihlborgs planerar för 30.000 kvm vid nya spårvägen

Den omdebatterade spårvägssträckningen förändrar Lund.

E-handlare slår till med butik mitt på Kungsgatan

Ännu en känd nätaktör satsar på fysisk butik. Öppnar i bästa läge.

Fastighetsoro – stort börsfall

Fabege faller som en sten – och drar med sig de andra jättarna.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Liksom tidigare år så redovisar Fastighetsvärlden resultatet via nedräkning.

Klart med ny SSM-vd

Den pressade bostadsutvecklaren har fått en ny vd.

Tillbaka till förstasidan