Bildextra: Tudelat kring hotellen – men fullt med energi

Precis ur en kris och full fart in i en annan. Hotellbranschen är mer optimistisk nu även när pandemin slog till och nästan tvingades till nedstängning. Men marknaden ser olika ut.

Ämnet diskuterades på Fastighetsvärldens stora heldagsseminarium Hotell & Fastigheter 2022 som Fastighetsvärlden arrangerade under onsdagen på Citykonferensen i centrala Stockholm.

Anna Spjuth, chief commercial officer, Scandic Hotels, konstaterade att 2019 var ett rekordår för många, inte minst för Scandic. Det var massor av gäster, många projekt på gång och mycket digitalisering.

– Pötsligt över en natt försvann alla gäster och många anställda. Det var ett inferno,

Sedan tog Anna Spjuth tillfället för att hylla alla inom besöksnäringen som var kreativa under tiden.

– Med bägge fötterna kvar på jorden så klarade vi oss.

Scandic öppnade 15 hotell under pandemiåren, bland annat i Kiruna, Helsingborg och Göteborg. Anna Spjuth berättade att hon sett tydliga trender bland hur hyresgästerna väljer.

Jätten Scandic. Anna Spjuth, chief commercial officer, Scandic Hotels, berättade bland annat hur kedjan satsat på coworking och hybridlösningar under pandemin.

– De stora företagen tillåter i allt större utsträckning att de anställd får bestämma var anställda ska bo.

Hon avslutade med följande:

– Man kommer inte sluta bo på hotell, oavsett konjunktur. Det är en oerhört säker investering för fastighetsägare.

Thomas Jakobsson, chefsekonom Visita, inledde med att berätta att han tillträdde tre månader innan pandemin. Han var positivt överraskad över hur marknaden återhämtat sig

– Hotellmarknaden på totalnivå har återhämtat sig. Efterfrågan är till och med starkare under mars-augusti än motsvarande period 2019. RevPAR har ökat med 9 procent jämfört med förpandemiska nivåer.

– Återhämtningen är dock olika. Utanför storstäderna är efterfrågan 12 procent högre jämfört med innan. RevPAR är upp 16 procent.

– I storstäderna har efterfrågan inte återhämtar sig på samma sätt. RevPAR är i nivå.

Det som ännu saknas i ganska hög omfattning fortfarande, enligt Thomas Jakobsson, är de utomnordiska gästerna. För de europeiska saknas 22 procent och de utomeuropeiska saknas 37 procent jämfört med tidigare.

I storstäderna är det endast fritidsgästerna som återhämtat sig efter pandemin, men det segmentet har ökat betydligt mer i övriga landet – för att storstadsbor upptäckte övriga landet när det var svårt att åka utomlands.

Konferensresandet är nästan åter på samma i nivå i storstäderna och på en bättre nivå i övriga landet, konstaterade Thomas Jakobsson.

– Den återhämtningen har varit överraskande stark. Och när jag pratar med aktörerna ser det väldigt starkt ut även framöver.

Om framtiden sa Jakobsson:

– Vi kommer inte se några stora pandemidyk, men en vi får se en slack utveckling. Inflationen har förstås föranlett kostnadsökningar för hotellen – och frågan är om gästerna kan eller vill betala mer. Det första man sparar in är på semesterresor, i första hand utomlands och i andra hand på hemmaplan.

Då ska man ha i åtanke att hotellbranschen lyckats höja sina priset ganska rejält de senaste åren.

Norsk nykomling. Morten Høiseth, utvecklingschef Citybox Hotels utfrågas av moderatorn Jan Wifstrand. Citybox har nyligen tecknat avtal för sitt första hotell i Sverige, vid Slussen, och siktar på många fler.

Clas Hjorth, vd Västerkulla medverkades vid seminariet. Han sa bland annat:

– I vårt perspektiv är affärsläget alldeles utmärkt. Våra kåkar och operatörer har hela tiden fungerat. Vi har våra fastigheter ute i landet, så det har fungerat bra, även om det gjort lite ont hos alla.

Västerkulla ägs av bland annat LO och Östersjöstiftelsen – och målet är att bolaget, som äger 18 hotellfastigheter i mellanstora städer, ska bli större.

– Vi är jättesugna på att expandera. Vi var nära inför pandemin. Vi tittar och pratar med väldigt många.

– Vi kommer att ha svårare att finansiera oss, liksom operatörerna. Vi går in i ett kärvare läge.

Fokus på kundnöjdhet. Madeleine Brehmer, vd Sabis, berättade om bland annat bolagets lyckades satsning på Smådalarö Gård Hotell & Spa. Men bolaget ligger bakom mycket annat, bland annat nya Hemköp i Sickla och har även fått helhetsansvaret för det nya kontorshuset Fenix i Hagastaden.

Hans-Åke Petersson, vd Annordia, kommenterade:

– Det positiva kring pandemin är att många kommit ur den med en slimmad kostnadsmassa. Nu är det nog lättare att möta svårare tider.

Nya Cibola har på kort tid växt från ett till sex hotell. Fokus är att skapa destinationshotell norr om E18. Ytterligare expansion väntar.

– Vi har 15 hotell som vi tittar på just nu, men vi har blivit mer kräsna. Vi tittar även på att bygga ut de hotellen vi har, sa Jacob Dahlberg, vd Cibola Holding.

Bård Bjölgerud, vd Pangea, konstaterade att det i Norden under 2015–2022 har omsatts hotellfastigheter i Norden för ungefär 100 miljarder kronor. Den största enskilda de senaste åren är affären med Grand Hotel i centrala Stockholm.

Han berättade att en fjärdedel av investerarna som ingått i en undersökningen nyligen svarade att man hade hotellfastigheter med på sin investeringshorisont, betydligt mer än tidigare.

– Investerarna är tillbaka men de är ganska picky.

Läs mer om några av de andra programpunkterna från Hoteldagen under torsdagen.

Vill bli destination året runt. Ingmari Pagenkemper, vd Cirkus Venues, berättade bland annat om satsningarna på Cirkus Arena, utbyggnadsplanerna på Hasselbacken och om vad som väntar i Gasklockan.
Öppnar snart sitt största. Jonas Stenberg, vd ESS Group, berättade bland annat om kedjans satsning Jacy’z som öppnar i spektakulära höghuset Kineum i Göteborg.
Slussen först ut. Morten Høiseth, utvecklingschef Citybox Hotels.
Kreativitet. Erik Nissen Johansen, delägare i Pater Noster och grundare till Stylt. Han berättade den imponerade historien om ett av Sveriges mest isolerade hotell och även globalt mest uppmärksammade hotell.

Fler Nyheter från förstasidan

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Nya Neobo noteras 10 februari

Det nya bolagen blir ett av det största renodlade noterade bostadsbolagen i Sverige.

Segt för möjlig jätteaffär om 40 miljarder

Kan bli en av de största affärerna i Sverige någonsin om den lyckas. FV berättar vad som händer.

Fabege ökar intäkter men tappar värde

Fabege fortsätter att leverera positiva nettouthyrning, med det räckte inte till att hålla uppe värdena under 2022.

MKB förlorade om kriminella vid skjutning

”Nu har vi dragit det här hela vägen”.

Starkt från Vasakronan – men ingen utdelning

188-miljardersbolaget visar nyckeltalen för 2022. Fastighetsvärdena skrevs ner under fjärde kvartalet.

Årets lokalkonsult 2022

Den meriterade juryn har korat en vinnare.

Två har hittat nya hem i Bromma –  totalt 16.000 kvm

Två stora hyresavtal är klara när planer på stor stadsutveckling är på gång.

Intar vad som kan bli stans häftigaste takbar

Fantastisk utsikt över Stockholm.

Lämnar Skanska efter 20 år  – får toppjobb vid Humlegården

Blir fastighets- och uthyrningschef.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Tillbaka till förstasidan