Trygga Trappan ger tryggare hyresgäster

På mindre än ett år har den upplevda tryggheten hos Stockholmshems hyresgäster i Skärholmen och Sätra ökat med upp till 14 procent, enligt Stockholmshems hyresgästenkät. Satsningen på samarbete med polisen i form av Trygga Trappan har bidragit till den positiva utvecklingen.

Detta är Trygga Trappan

  • Metoden har tidigare använts i Malmö med goda resultat. De kommunala bostadsbolagen Stockholmshem och Svenska Bostäder arbetar med Stockholmsmodellen av Trygga Trappan sedan 2021
  • I trapphusen som ingår i Trygga Trappan informeras besökarna om att bara den som bor i eller ska besöka någon i huset är behöriga att vistats där. För alla andra är det olagligt och betraktas som olaga intrång. Polisen har fått fastighetsägarna fullmakt att bötfälla obehöriga direkt på plats
  • Arbetet utvärderas löpande tillsammans med Fastighetsägarföreningen och polisen
  • Trygga Trappan ingår i en BRÅ-undersökning (Brottsförebyggande rådet) kring metoden som ska vara klar 2024.
Visa faktaruta

– Den öppna drogscenen gör att problem spiller in i bostadsområden och fastigheter där drogerna göms. Det betyder häng i trapphus och källare som kan ge problem med skadegörelse och känns otryggt för de som bor i huset. Vi jobbar på många olika nivåer för att få bukt med problemet och när övervakningskameror inte räcker behöver vi nya verktyg, berättar Maria Deronius, säkerhetschef på Stockholmshem.

Ett sådant verktyg är Trygga Trappan, ett samarbete mellan fastighetsägare och polisen. Det innebär att om obehöriga hänger i trapphus eller källare så räknas det som olaga intrång och ger polisen möjlighet att bötfälla direkt på plats. Arbetet med Trygga Trappan aviseras tydligt, något som kan ha en viss avskräckande effekt.
– Förutom böter kan polisen göra orosanmälan vilket vi hoppas bidrar till att motverka nyrekrytering av barn och unga, säger Maria Deronius.

Sedan åtta månader arbetar bostadsbolaget med metoden i utvalda trapphus i Skärholmen och Sätra. Stockholmshems hyresgästenkät visar att den totala tryggheten i Skärholmen och Sätra har ökat med 14 respektive 8 procent, enligt Stockholmshems hyresgästenkät.

– Det märks framför allt på de adresser som ingår i Trygga Trappan. Jag har aldrig tidigare sett en sådan ökning från ett år till ett annat. Även om vi snabbt sett god effekt så är detta ett långsiktigt arbete som kommer att fortsätta, säger Maria Deronius.

Metoden har vidareutvecklats i ett samarbete med Svenska Bostäder och Fastighetsägarföreningen i Skärholmen. Med hjälp av rapporter kan Stockholmshem löpande bistå polisen med statistik.

– Det handlar inte om att mäta hur hyresgästerna kommer och går, utan enbart om avvikelser och störningar i fastigheterna. Med hjälp av vårt underlag blir polisen mer träffsäkra, de vet när och var de behöver rycka ut, säger Maria Deronius.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan