Illustration: Fritzell & Pantzar arkitektur.

Trophi och Kvarnstaden vinner tävling i Kalmar

Trophi, Kvarnstaden, Multibygg och Fritzell & Pantzar vinner markanvisningstävling för dagligvaruhandel, centrumfunktioner och bostäder i Snurrom, Kalmar. Markanvisningen omfattar ca 8000 kvm tomtyta

Markanvisningen är en viktig nyckelbit i en strategisk utveckling där Snurrom blir ett område med service, arbetstillfällen, kultur, samhällelig service och bostäder.

– Vi är otroligt glada för möjligheten att utveckla Snurrom och Kalmar på detta vis. Det känns extra roligt att kommunen såg och uppskattade de kvaliteter som vår konstellation kan addera till platsen, säger Emma Fagerström, affärsområdeschef Sverige på Trophi.

Det vinnande tävlingsförslaget heter ”Stadsliv i Snurrom”. Kärnidén är att addera en dagligvaruhandel, och att kring denna bygga upp en stadsmässig struktur med torg, parker och trevliga stråk. I tillägg till fina bostäder och en fantastisk butik skapas därmed platser för lek, spontana möten, promenader, uteserveringar och kultur – viktiga ingredienser till ett levande stadsliv. Tillsammans med det kommande badhuset blir detta en destination i norra Kalmar.

– Kalmar är vår hemmaplan och därför känns detta lite ex- tra viktigt och roligt för oss. Vi tackar för förtroendet och är ivriga att komma i gång att göra vår hemstad ännu bättre, säger Lars Wribe, partner på Kvarnstaden.

– Vi gjorde tidigt analysen att vi behöver använda daglig- varuhandeln som generator för att tillföra stadsmässiga kvaliteter i Snurrom. Förslaget är främst en stadsbygg- nadsidé där vi skapar förutsättningar för kultur, handel och ekosystemtjänster. Genom en effektiv parkerings- lösning säkerställer vi också att marken kan användas till parker, torg och mötesplatser. Framtidens Snurrom kommer vara grönt, stadsmässigt och socialt, säger John Pantzar, arkitekt på Fritzell & Pantzar.

Juryns bedömning om förslaget:

– Genom att i det inlämnade förslaget och i en muntlig presentation gett en gedigen analys av uppdraget och platsens betydelse. Med en beskrivning av processen framåt för ett gott resultat har förslagsställaren visat på en tydlig förståelse för uppdraget och dess komplex- itet. Förslaget anger att ett gestaltningsprogram för kvarteren ska tas fram i kommande detaljplanearbete, ett samarbete genom processen samt ett långsiktigt för- valtande borgar för ansvarstagande över tid för att ge en levande, trygg och attraktiv stadsdel. Hänsyn har tagits till befintliga naturvärden bestående av en karaktäristisk ekdunge. Dagligvaruhandeln beskrivs som en urban generator där närhet till den nya bad- och friskvårdsanläggningen ger synergieffekter.

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Nykomlingar på börsen i affär med varandra

Sex fastigheter för drygt 400 miljoner kronor byter ägare.

Säljer skrapan Sthlm 01

Priset motsvarar 87.000 kr/kvm.

Misslyckat aktiebyte hos Oscar Properties

Starkt negativ kursutveckling omöjliggjorde planen.

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Tillbaka till förstasidan