Höghusen Innovationen och Helix har utvecklats av Oscar Properties. Till vänster Expressens löpsedel från tidningens granskning. Foto: Fastighetsvärlden

Trögt att sälja takvåningen i Helix – och många fel i första skrapan

Norra Tornen är Stockholms nya landmärke. I det första höghuset har bostadsrättsföreningen fått slutföra massor med jobb. Expressen berättar att en fet nota snart landar på Oscar Properties bord. I det andra höghuset står toppvåningen fortfarande osåld och det finns dessutom en ”spökvåning”.

Bostadsköparna i Innovationen, det högsta och första av de båda höghusen, rustar för strid. En nota på uppåt 30–40 miljoner kronor ska skickas till Oscar Properties, uppger Expressen.

Expressen har fått en kommentar från Oscar Engelbert, vd och grundare av Oscar Properties:

– Huset är färdigställt av Oscar Properties så lägenheterna kunde tas i anspråk för boende. De merkostnader som uppstått beror i huvudsak på skador på grund av felaktigt utförda vatteninstallationer av den anlitade entreprenören. För dessa kostnader har Oscar Properties tecknat en försäkring hos Trygg-Hansa som täcker alla föreningens merkostnader/skador. Trygg-Hansa medgav att betala för skadorna under något år men upphörde plötsligt utan någon egentlig motivering betala trots att föreningen har rätt till ersättning enligt försäkringen. Föreningen har därför stämt Trygg-Hansa vid Stockholms tingsrätt och kommer sannolikt få rätt till ersättning från försäkringsbolaget, säger Engelbert till Expressen.

Bostadsrättsföreningen har en låneram på 50 miljoner.

– Hittills har vi dokumenterat och vidtagit åtgärder för 30 miljoner. Föreningens medlemmar förutsätter att Oscar Properties står för sina garantiåtaganden enligt bygglagen och betalar detta, säger Helena Östman, 61, som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse till Expressen.

Engelbert lovade personligen att de skulle åtgärda alla problem inom ramen för byggarantin på två år. Men inget hände och föreningen gör nu Oscar Properties jobb, skriver tidningen.

– Vi anser att vi har utställda löften på åtgärder som aldrig gjordes. Vi försökte upprepade gånger få kontakt med de projektansvariga, men de slutade att svara. Vi hade även direktkontakt med Oscar Engelbert. Men till slut försvann även han från jordens yta, säger Helena Östman.

I den något lägre grannskrapan Helix, som färdigställdes senast, har det varit betydligt mindre byggstrul. Men här återstår fortfarande toppvåningen att säljas. Totalt handlar det om en lägenhet om 200 kvm plus en handfull terrasser.

– 55 miljoner är det förstås inte varje människa som har, så prislappen har viss påverkan. Dessutom är det så att många med de största plånböckerna fortsatt sneglar mot Östermalm. Så vi jagar de som är lite mer världsmedborgare, någon som värdesätter att bo högst upp i en skyskrapa med panoramautsikt över hela Stockholm mer än att det är ”rätt” adress på visitkortet, säger mäklaren Niklas Berntzon till Expressen och är övertygad om att hitta en köpare utan att behöva rea ut våningen.

När Fastighetsvärlden pratade med Oscar Engelbert om penthouset i februari 2021 var han optimistisk och hoppades ha klart med en köpare inom kort. Men det har alltså dragit ut på tiden.

Men det är mer som är tomt i Helix. Våning 16 i Helix–skrapan  är en ”spökvåning”, skriver Expressen, utan lägenheter med i princip bara ytterväggar. Tanken är att locka in en krögare på våningsplanet med en krog. Men det har hittills gått trögt.

Alla andra lägenheter i Helix är enligt FV:s kännedom sålda.

Oscar Properties är idag ett helt annat bolag än tidigare när man endast fokuserade på att utveckla lyxbostäder. Efter en handfull miljardförvärv har bolaget bytt spår helt och nu byggt upp ett bestånd av förvaltningsfastigheter runt om i Sverige.

Oscar Engelbert är inte heller samma dominerande ägare som tidigare.

Efter att ha lämnat nya landmärken som Norra Tornen och 79&Park bakom sig – hyllade av de flesta – har bolaget under den senaste tiden även sålt utvecklingsmöjligheterna för sina övriga bostadsprojekt, Primus på Lilla Essingen i Stockholm och projektet Kraus i Bergshamra i Solna.

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan