Höghusen Innovationen och Helix har utvecklats av Oscar Properties. Till vänster Expressens löpsedel från tidningens granskning. Foto: Fastighetsvärlden

Trögt att sälja takvåningen i Helix – och många fel i första skrapan

Norra Tornen är Stockholms nya landmärke. I det första höghuset har bostadsrättsföreningen fått slutföra massor med jobb. Expressen berättar att en fet nota snart landar på Oscar Properties bord. I det andra höghuset står toppvåningen fortfarande osåld och det finns dessutom en ”spökvåning”.

Annons

Bostadsköparna i Innovationen, det högsta och första av de båda höghusen, rustar för strid. En nota på uppåt 30–40 miljoner kronor ska skickas till Oscar Properties, uppger Expressen.

Expressen har fått en kommentar från Oscar Engelbert, vd och grundare av Oscar Properties:

– Huset är färdigställt av Oscar Properties så lägenheterna kunde tas i anspråk för boende. De merkostnader som uppstått beror i huvudsak på skador på grund av felaktigt utförda vatteninstallationer av den anlitade entreprenören. För dessa kostnader har Oscar Properties tecknat en försäkring hos Trygg-Hansa som täcker alla föreningens merkostnader/skador. Trygg-Hansa medgav att betala för skadorna under något år men upphörde plötsligt utan någon egentlig motivering betala trots att föreningen har rätt till ersättning enligt försäkringen. Föreningen har därför stämt Trygg-Hansa vid Stockholms tingsrätt och kommer sannolikt få rätt till ersättning från försäkringsbolaget, säger Engelbert till Expressen.

Bostadsrättsföreningen har en låneram på 50 miljoner.

– Hittills har vi dokumenterat och vidtagit åtgärder för 30 miljoner. Föreningens medlemmar förutsätter att Oscar Properties står för sina garantiåtaganden enligt bygglagen och betalar detta, säger Helena Östman, 61, som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse till Expressen.

Engelbert lovade personligen att de skulle åtgärda alla problem inom ramen för byggarantin på två år. Men inget hände och föreningen gör nu Oscar Properties jobb, skriver tidningen.

– Vi anser att vi har utställda löften på åtgärder som aldrig gjordes. Vi försökte upprepade gånger få kontakt med de projektansvariga, men de slutade att svara. Vi hade även direktkontakt med Oscar Engelbert. Men till slut försvann även han från jordens yta, säger Helena Östman.

I den något lägre grannskrapan Helix, som färdigställdes senast, har det varit betydligt mindre byggstrul. Men här återstår fortfarande toppvåningen att säljas. Totalt handlar det om en lägenhet om 200 kvm plus en handfull terrasser.

– 55 miljoner är det förstås inte varje människa som har, så prislappen har viss påverkan. Dessutom är det så att många med de största plånböckerna fortsatt sneglar mot Östermalm. Så vi jagar de som är lite mer världsmedborgare, någon som värdesätter att bo högst upp i en skyskrapa med panoramautsikt över hela Stockholm mer än att det är ”rätt” adress på visitkortet, säger mäklaren Niklas Berntzon till Expressen och är övertygad om att hitta en köpare utan att behöva rea ut våningen.

När Fastighetsvärlden pratade med Oscar Engelbert om penthouset i februari 2021 var han optimistisk och hoppades ha klart med en köpare inom kort. Men det har alltså dragit ut på tiden.

Men det är mer som är tomt i Helix. Våning 16 i Helix–skrapan  är en ”spökvåning”, skriver Expressen, utan lägenheter med i princip bara ytterväggar. Tanken är att locka in en krögare på våningsplanet med en krog. Men det har hittills gått trögt.

Alla andra lägenheter i Helix är enligt FV:s kännedom sålda.

Oscar Properties är idag ett helt annat bolag än tidigare när man endast fokuserade på att utveckla lyxbostäder. Efter en handfull miljardförvärv har bolaget bytt spår helt och nu byggt upp ett bestånd av förvaltningsfastigheter runt om i Sverige.

Oscar Engelbert är inte heller samma dominerande ägare som tidigare.

Efter att ha lämnat nya landmärken som Norra Tornen och 79&Park bakom sig – hyllade av de flesta – har bolaget under den senaste tiden även sålt utvecklingsmöjligheterna för sina övriga bostadsprojekt, Primus på Lilla Essingen i Stockholm och projektet Kraus i Bergshamra i Solna.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan