Trio välkomnar förslag om amorteringskrav och bolånetak
Finansmarknadsminister Niklas Wykman har tagit emot en utredning som föreslår ett höjt bolånetak och lindring av amorteringskraven. Riksbyggen, HSB och Obos välkomnar utredningsförslagen och vill att regeringen agerar skyndsamt.
Enligt förslaget höjs taket för bolån från 85 till 90 procent, det skärpta amorteringskravet slopas och ersätts av ett allmänt amorteringskrav på 1 procent för alla lån över 50 procent av bostadens värde. Därtill införs ett skuldkvotstak kopplat till bruttoinkomsten.
Riksbyggen anser att höga amorteringskrav, i kombination med höga kontantinsatser, skapar betydande hinder för många grupper på bostadsmarknaden. Genom att sänka kraven kan fler komma in på bostadsmarknaden, vilket i sin tur bidrar till ökad efterfrågan och större tillgänglighet på bostäder. Riksbyggen har sedan länge argumenterat för ett statligt startlån, särskilt riktat mot unga vuxna, för att minska dessa inträdeshinder.
– Riksbyggen välkomnar utredningsförslagen men det behövs fler åtgärder för att stimulera nybyggnation och öka tillgängligheten på marknaden. Nu är det hög tid att regeringen även går vidare med förslag om startlån för unga vuxna – ett förslag som redan är färdigutrett, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.
HSB har länge i debatten lyft de negativa effekter som nuvarande regelverk skapar och ser därför förslagen som steg i rätt riktning för att ge fler möjlighet att köpa sin första bostad.
– Det här är ett välkommet besked för unga vuxna som under alltför många år har fått se sina bostadsdrömmar gå i kras. Förslagen behöver nu skyndsamt införas. Samtidigt krävs det fler åtgärder för att stimulera dagens bostadsmarknad och öka bostadsbyggandet som fortfarande är på för låg nivå, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.
Kreditrestriktionerna har skärpts i flera steg sedan 2010, vilket skapat höga trösklar för framför allt förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Särskilt drabbade är unga vuxna i större städer som trots goda inkomster inte har haft möjlighet att köpa en egen bostad. I förlängningen påverkar svårigheterna att få en bostad även tillväxten i landet, eftersom företagen inte kan attrahera den arbetskraft som de behöver.
– Förslagen är bra för de flesta låntagare, men unga vuxna är en grupp som har drabbats hårt de senaste åren. Därför borde man åter titta på det färdigutredda förslaget om att införa ett startlån för förstagångsköpare. Det är en lågt hängande frukt, säger Johan Nyhus.
Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef på Obos:
– Vi välkomnar de föreslagna reformerna som kan ge fler unga en ärlig chans att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden. Det skärpta amorteringskravet från 2018 infördes i en helt annan ekonomisk situation med låga räntor, men idag står hushåll inför ett högre normalränteläge och effekterna av perioden med högre inflation.
Även om OBOS ställer sig positiva till utredningen som persenterades idag betonar man att skyndsamt gå från utredning till politisk handling och fortsätta med fler åtgärder för att sänka trösklarna till det ägda boendet.
– Vi välkomnar utredningens förslag och ser det som ett steg i rätt riktning för att på allvar sänka trösklarna till det ägda boendet. Genom att lätta på det senaste amorteringskravet och höja bolånetaket får vi också välbehövlig stimulans för bostadsbyggandet. Nu krävs politiskt mod att faktiskt göra verklighet av utredningens förslag och inte låta ännu en utredning hamnna i långbänk. Inget hindrar regeringen att även införa det färdigutredda startlånet. Vi ser också ett behov av åtgärder för att underlätta rörligheten och flytt för exempelvis äldre hushåll, där dagens regelverk låser fast många i för stora bostäder. Inom branschen har vi också ett ansvar att fortsätta bidra med innovativa lösningar för bostadsköp, såsom delägande, för att öka tillgängligheten på marknaden,säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef på OBOS.
– Äntligen ett förslag som möjliggör för fler att komma in i det ägda boendet. Ett högre bolånetak och därmed en lägre kontantinsats jämnar ut villkoren och är särskilt viktigt för de som inte har kapitalstarka föräldrar som kan hjälpa till, fortsätter Daniel Kjørberg Siraj.