Mikael Ahlén, Erik Selin och Åke Pettersson.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Nu går startskottet för det totala omdaningen av Backaplan, ett av Göteborgs största stadsutvecklingsprojekt. Totalt sett handlar det om en satsning på 10-tals miljarder kronor när rikets andra stad ska länkas ihop kring älven.
– Nu startar resan mot en tät, kraftfull och grön blandstad på Hisingen, säger Åke Pettersson, vd på Skandia Fastigheter.

Spadtaget för satsningens första etapp tas torsdagen den 19 maj – tre hållbara kvarter vid Leråkersmotet som ska inrymma bostäder, service och handel. Först ut är Skandia Fastigheter.

Konsortiet bakom storsatsningen Framtidens Backaplan består av Skandia Fastigheter, Fastighets AB Balder, Riksbyggen och KF Fastigheter. Målbilden är en helt ny stadsdel med 7 000 bostäder, 140 000 kvm kontor, ett brett handelsutbud och servicefunktioner som skolor, vård och kultur mellan Hjalmar Brantingsplatsen, Brunnsbo och Hildedal.

Premiäretappens upplägg vid Leråkersmotet innebär handel i två plan längst ner och bostäder högre upp i husen.

– Vi börjar med att tillföra stadsdelen 420 hyresrätter, attraktiv handel samt ett mobilitetshus, säger Åke Pettersson på Skandia Fastigheter. Energiförsörjningen kommer vi att göra helt fossilfri genom en geosolanläggning, vilket är ett exempel på bolagens gemensamma vision om hållbarhet i framtidens Backaplan.

Det totala projektet är så stort och omfattande att det inte är helt klart förrän framåt 2035.

Men nu är den första etappen på gång, vilket bland annat innebär att Stora Coop kan flytta till nya fräscha lokaler redan under 2024.

– Vi har ju varit delaktiga i Backaplans utveckling under 65 år, säger Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter. Först i omvandlingen från småskaligt industriområde till handelsplats och nu till nästa fas – att utveckla Göteborgs innerstad till andra sidan Göta Älv. Det här är samhällsbygge när det är som bäst.

Dra i reglaget för att se före och efter.

Riksbyggens marknadsområdeschef Mikael Ahlén ser Backaplans centrala läge som en tung fördel. Men också att Göteborg äntligen kan få ett nyproducerat större projekt som faktiskt svarar upp mot begreppet blandstad.

– Vi får chansen att bygga hållbara och attraktiva bostäder i en komplett stadsdel, med kommersiell och social service, kultur, härliga parker och möjlighet till idrott, skolor, handel och kontor, säger han. Det blir helt enkelt en ny stadsdel för hela livet.

Balders första steg blir Deltahuset – en 19 våningar hög skyskrapa med 19 000 kvm kontorsytor nära dagens Hjalmar Brantingsplats. I en senare fas adderar man sammanlagt cirka 2 000 bostäder i det nya området.

– Det har länge talats om att knyta samman staden över vattnet och det känns fantastiskt bra att spaden nu sätts i marken. Vi på Balder är stolta över att vara en av del av utvecklingen och tillsammans med Göteborgs stad och övriga fastighetsägare förverkliga Framtidens Backaplan. Idag gläds vi med Skandia Fastigheter som är först ut och vi ser mycket fram emot dagen då vi byggstartar våra egna kvarter, säger Erik Selin vd på Balder.

Framtidens Backaplan. Illustration: White
Helena Liljedahl KF Fastigheter, Åke Pettersson Skandia Fastigheter, Henrik Kant Göteborgs Stad, Mikael Ahlén Riksbyggen och Erik Selin, Balder,
Balders planerade kontorsbyggnad Deltahuset om 19.000 kvm.
Framtidens Backaplan.
Vy över detaljplanområde tre.
Så här såg det ut vid Backaplan 2015 och så ser det till stora delar fortfarande ut. Området för detaljplan ett har rivits.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan