Trianon och Wallfast köper Burlöv C från Grosvenor

Hösten 2012 köpte ett konsortium med Grosvenor i spetsen Burlöv Center för 1.158 miljoner kronor. Nu säljs det för 500 miljoner till ett jv med Trianon och Wallfast – när det även finns 48.000 kvm detaljplanerade
bostadsbyggrätter med potential för ytterligare 100.000 kvm BTA bostäder i det stationsnära läget.
Trianon hoppas upprepa succén av fiaskogallerian Malmö Entré. 

Cushman of Wakefield var säljrådgivare i affären som ägde rum off market.

Avtal har tecknats om förvärv av fastigheten Burlöv Tågarp 15:4 omfattande handelsfastigheten Burlöv Center kvm med en uthyrningsbar yta om 43.000 samt tillhörande 48.000 kvm BTA detaljplanerade bostadsbyggrätter.

Initialt har fastigheten hyresintäkter på 50 mkr per år med en potential motsvarande cirka 90 mkr/år, enligt köparen.

Förvärvet görs i ett 50/50-joint venture tillsammans med Wallfast. Säljare är Grosvenor European Retail Partnership (GERP) som förvärvade handelsfastigheten 2012 för 1.158 miljoner kronor från Eurocommercial.

Handelsplatsen har gått bra fram tills för några år sedan. Vakansgraden är nu omkring 30 procent. Den stora vakanserna uppstod för några år sedan när Coop lämnade en förhyrning om 18.000 kvm, varav Ica Maxi fyllt upp 6.000 kvm, och därefter har ytterligare några hyresgäster lämnat 

Priset nu är alltså 500 miljoner kronor, inklusive alla byggrätter. Alltså ett värdefall på 658 miljoner, motsvarande 57 procent.

Trianon köpte nyligen byggrätter i närheten för 3.500 kr/kvm. Om det priset räknas bort från de möjliga bostadsbyggrätterna i affären med Grosvenor så innebär det att duon får den tidigare miljardfastigheten gratis. De byggrätter som Trianon och Wallfast maximalt räknar med får, utifrån det tidigare kvadratmeterpriset, ett värde om 518 miljoner kronor – även om det dessutom lär ta ett tag att utvecklas dessa.

Räknas de detaljplanerade bostadsbyggrätterna (48.000 kvm) bort från köpeskillingen och till det tidigare kvadratmeterpriset (168 miljoner) så blir  priset 332 miljoner för själva handelsdelen – ett värdefall på 71 procent.

Tillträde beräknas ske 30 december 2020. Förvärvet sker i bolagsform och finansieras genom befintlig kassa och med upptagande av nya lån i enlighet med bolagets policy.

– Vi är glada att tillsammans med Wallfast ha förvärvat ett stort stadsutvecklingsprojekt på ett fantastiskt läge. Långsiktigt kommer bostäder att stå för 80-90 procent av fastighetsvärdet, vilket är helt i linje med Trianons strategi, säger Olof Andersson, vd på Trianon.

De förvärvade fastigheterna i Burlöv har ett strategiskt mycket fördelaktigt läge i anslutning till kommande Burlövs Centralstation med tåg till Malmö och Lund på 5 respektive 7 minuter. När fyrspåret är klart 2024 planeras för tågavgångar var tionde minut. Området har en spännande tid framför sig och Burlöv är den kommun i Sverige som hade högst befolkningstillväxt föregående år.

– Att ta en aktiv roll i Burlövs stadsutveckling innebär stor potential till värdeskapande för Trianon, avslutar Olof Andersson.

För några år sedan ”fyndköpte” Trianon fiaskogallerian Entré i Malmö från tyska CRI. Den fastigheten köpte Trianon för 400 miljoner kronor. Fastighetsvärlden bedömde då värdefallet till hela 75 procent, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Öppnar för att sälja palatsbyggnad vid Odenplan

Uppsagt hyresavtal kan leda till att fastigheten avyttras.

Redo hyra ut 7.800 kvm på Vasagatan

Stort ombyggnadsarbete snart klart. Anrikt hus vid Centralstationen i Stockholm öppnas upp. Se flera illustrationer.

85 procent tomt hos Scandic

Förhandlat fram massor av miljoner i hyresreduktion.

Galjaden redo för nya förvärv efter miljardförsäljningen

Martin Hansson om framtiden och en orörlig fastighetsbransch.

Deppig prognos för kontorsbehov

Framtidsexpert ger sin syn. ”Fastighetsbolagen duckar”.

Uniqlo tecknar kontrakt för tredje svensk butik

Den japanska stora modekedjan tar ytterligare ett steg in på den svenska marknaden.

C&W och JLL bryter med Trump

Rådgivningsjättarna sätter ner foten.

Kryddigt köp för 768 miljoner

Förvärvar fastighet med 45.000 kvm lokaler.

Lindström köper och dubblar

Gör ännu ett förvärv på den nya marknaden.

Förvärvar vid Vasaparken

Ytterligare en transaktion i Stockholms innerstad. Prestigefyllt familjebolag förvärvar.

Bildextra: Så blir bostäderna vid Solna centrum

Affären ägde rum 2016. Nu snart börjar det hända saker.

Klart: Ny vd vid CA Fastigheter

Värvas från företagsledning i börsnoterat bolag.

Hela 60.000 kr/kvm i Vega

Högt kvadratmeterpris i den nya stadsdelen när en utländsk investerare förvärvar.

CBRE GI köper för 588 mkr

Förvärvar projektfastighet i Sundbyberg,

Tillbaka till förstasidan