Tre Kronor förvärvar för 495 mkr i Norge och Sverige

Tre Kronor har förvärvat av tretton fastigheter i Norge och fyra fastigheter i Sverige för ett bedömt underliggande fastighetsvärde om 495 miljoner kronor. Sedan tidigare äger Tre Kronor ett stort bestånd ”Systembolaget-fastigheter”.

Annons

Bolaget har även, med stöd av bolagsstämmans bemyndigande, genomfört en riktad nyemission om 1.734.300 aktier till ett pris om 106,96 kronor per aktie, vilket före emissionskostnader tillfört bolaget 185,5 miljoner kronor.

Catella har rest större delen av kapitalet i emissionen och såväl befintliga aktieägare och nya investerare som har tecknat sig i emissionen är huvudsakligen befintliga kunder till Catella Bank S.A.

De förvärvade fastigheterna utgörs av tretton fastigheter i Norge och fyra fastigheter i Sverige. Förvärven innebär att Bolaget utökar sin närvaro i Sverige och samtidigt etablerar sin närvaro i Norge. Samtliga förvärv, förutom två fastigheter i Sverige, sker i bolagsform.

Det totala fastighetsvärdet som förvärvas uppgår till SEK 82,5 miljoner i Sverige enligt extern värdering och cirka NOK 375 i Norge enligt indikativ intern värdering. Ekonomiskt tillträde är avtalat att ske den 31 augusti. Genom dessa förvärv utökas Bolagets totala uthyrningsbara area med cirka 9.200 kvadratmeter i Sverige och cirka 24.400 kvadratmeter i Norge.

I Sverige ingår:

 • Fisken 5 i Malung om 3.002 kvm
 • Deje 5:13 i Forshaga
 • Östra Via 1:62 i Örebro
 • En fastighet i Falun (FV saknar ytterligare uppgifter)

Säljare i Norge H.I.G. Capital. Norska portföljen köpte HIG tillsammans med Trevian av AXA 2015. I Sverige är det olika säljare, bland annat Diös i Malung (Hemköpsfastigheten om 3.000 kvm för 16,4 miljoner).

– Vi är mycket nöjda med att genom den nu genomförda riktade emissionen både ha säkrat finansieringen till förvärv i Sverige och Norge och samtidigt ha utökat aktieägarkretsen med flera större investerare, säger Bernt-Olof Gustafsson, styrelseordförande, Tre Kronor Property Investment AB

– Genom förvärven ökar vi förvaltad volym i Sverige och får en bra grundportfölj i Norge. Tre Kronors driftnetto beräknas genom förvärven öka till cirka SEK 87 miljoner på årsbasis, säger Michael Johansson, vd på Tre Kronor Property Investment AB.

Catella Bank S.A. och ABG Sundal Collier har varit joint bookrunner i den riktade emissionen. Catella Corporate Finance Stockholm AB har varit finansiell rådgivare till Tre Kronor. DNB Bank ASA, Filial Sverige har varit emissionsinstitut. Glimstedt Advokatbyrå har varit legal rådgivare i Sverige och Advokatfirmaet Selmer har varit legal rådgivare vid förvärv i Norge.

– Vi såg ett stort intresse för Tre Kronor och emissionen blev på kort tid övertecknad. Emissionens storlek visar tydligt på viljan bland investerare att få exponering mot livsmedelsfastigheter – en delmarknad där främst pensionsfonder och större livbolag varit de huvudsakliga investerarna. Timingen för förvärv är god i såväl Sverige som Norge och investerarna har sett ett tydligt värde i att Tre Kronor etablerar en närvaro i Norge, säger Martin Malhotra, ansvarig projektledare på Catella.

Tre Kronor skapades hösten 2017 när 72 fastigheter förvärvades från Granen för 900 miljoner kronor. Merparten av de fastigheterna har Systembolaget som hyresgäst, läs mer om den affären här.

Största ägare i Tre Kronor, enligt siffror från halvårsskiftet:

 1. Catella Bank S.A 60% (för kunders räkning)
 2. Avanza Pension 10% (för kunders räkning)
 3. Nordnet Pensionsförsäkringar 2%
 4. AB Rolf 2%
 5. Synskadades Stiftelse 2%
 6. Gålöstiftelsen 2%
 7. Erna & Victor Hasselblads Stiftelse 2%

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Tillbaka till förstasidan