Tre Kronor förvärvar för 495 mkr i Norge och Sverige

Tre Kronor har förvärvat av tretton fastigheter i Norge och fyra fastigheter i Sverige för ett bedömt underliggande fastighetsvärde om 495 miljoner kronor. Sedan tidigare äger Tre Kronor ett stort bestånd ”Systembolaget-fastigheter”.

Bolaget har även, med stöd av bolagsstämmans bemyndigande, genomfört en riktad nyemission om 1.734.300 aktier till ett pris om 106,96 kronor per aktie, vilket före emissionskostnader tillfört bolaget 185,5 miljoner kronor.

Catella har rest större delen av kapitalet i emissionen och såväl befintliga aktieägare och nya investerare som har tecknat sig i emissionen är huvudsakligen befintliga kunder till Catella Bank S.A.

De förvärvade fastigheterna utgörs av tretton fastigheter i Norge och fyra fastigheter i Sverige. Förvärven innebär att Bolaget utökar sin närvaro i Sverige och samtidigt etablerar sin närvaro i Norge. Samtliga förvärv, förutom två fastigheter i Sverige, sker i bolagsform.

Det totala fastighetsvärdet som förvärvas uppgår till SEK 82,5 miljoner i Sverige enligt extern värdering och cirka NOK 375 i Norge enligt indikativ intern värdering. Ekonomiskt tillträde är avtalat att ske den 31 augusti. Genom dessa förvärv utökas Bolagets totala uthyrningsbara area med cirka 9.200 kvadratmeter i Sverige och cirka 24.400 kvadratmeter i Norge.

I Sverige ingår:

 • Fisken 5 i Malung om 3.002 kvm
 • Deje 5:13 i Forshaga
 • Östra Via 1:62 i Örebro
 • En fastighet i Falun (FV saknar ytterligare uppgifter)

Säljare i Norge H.I.G. Capital. Norska portföljen köpte HIG tillsammans med Trevian av AXA 2015. I Sverige är det olika säljare, bland annat Diös i Malung (Hemköpsfastigheten om 3.000 kvm för 16,4 miljoner).

– Vi är mycket nöjda med att genom den nu genomförda riktade emissionen både ha säkrat finansieringen till förvärv i Sverige och Norge och samtidigt ha utökat aktieägarkretsen med flera större investerare, säger Bernt-Olof Gustafsson, styrelseordförande, Tre Kronor Property Investment AB

– Genom förvärven ökar vi förvaltad volym i Sverige och får en bra grundportfölj i Norge. Tre Kronors driftnetto beräknas genom förvärven öka till cirka SEK 87 miljoner på årsbasis, säger Michael Johansson, vd på Tre Kronor Property Investment AB.

Catella Bank S.A. och ABG Sundal Collier har varit joint bookrunner i den riktade emissionen. Catella Corporate Finance Stockholm AB har varit finansiell rådgivare till Tre Kronor. DNB Bank ASA, Filial Sverige har varit emissionsinstitut. Glimstedt Advokatbyrå har varit legal rådgivare i Sverige och Advokatfirmaet Selmer har varit legal rådgivare vid förvärv i Norge.

– Vi såg ett stort intresse för Tre Kronor och emissionen blev på kort tid övertecknad. Emissionens storlek visar tydligt på viljan bland investerare att få exponering mot livsmedelsfastigheter – en delmarknad där främst pensionsfonder och större livbolag varit de huvudsakliga investerarna. Timingen för förvärv är god i såväl Sverige som Norge och investerarna har sett ett tydligt värde i att Tre Kronor etablerar en närvaro i Norge, säger Martin Malhotra, ansvarig projektledare på Catella.

Tre Kronor skapades hösten 2017 när 72 fastigheter förvärvades från Granen för 900 miljoner kronor. Merparten av de fastigheterna har Systembolaget som hyresgäst, läs mer om den affären här.

Största ägare i Tre Kronor, enligt siffror från halvårsskiftet:

 1. Catella Bank S.A 60% (för kunders räkning)
 2. Avanza Pension 10% (för kunders räkning)
 3. Nordnet Pensionsförsäkringar 2%
 4. AB Rolf 2%
 5. Synskadades Stiftelse 2%
 6. Gålöstiftelsen 2%
 7. Erna & Victor Hasselblads Stiftelse 2%

Fler Nyheter från förstasidan

Stänger butik mitt på Kungsgatan

Tillhör de som expanderat absolut snabbaste i hela Sverige.

Pembroke, Mästerhuset.

Restaurangsatsning om hela 1.250 kvm – mitt i city

Om satsningen: ”Kan vara världsunik.”

Podcasten med fokus på SBB:s möjliga game-changer

Det artonde avsnittet av fastighetsbranschens hyllade podd.

Utnämner fem till partners

Joakim Arvius motiverar.

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Tillbaka till förstasidan