Transaktionsvolymen 2016 är upp 35 procent

Annons

Omsättningen drygt 200 miljarder. När merparten av konsulthusen nu summerat sina sammanställningar över transaktionsåret kan konstateras att 2015 års snitt om 149 miljarder kronor överträffades med hela 35 procent. Högst ligger NAI Svefa och Datscha med 218 mdr och lägst Catella med 180 mdr. Det beror främst på grund av att urvalskriterierna varierar. Exempelvis inkluderar NAI Svefa affärer ner till 10 mkr medan Catella valt att dra snöret vid 80 mkr.

Transaktionsvolymen för 2016 beräknad som ett snitt från de åtta bolag som lämnat uppgifter till Fastighetsvärlden uppgår till 201 miljarder.

Konsultbolaget Newsec förutspår att transaktionsintensiteten kommer att bestå under 2017 och i deras siffror är kontor och bostäder det mest populära segmenten på marknaden och står tillsammans för knappt 55 procent av transaktionsvolymen. Geografiskt har regionstäder ökat kraftigt i attraktivitet under 2016 och står under året för 28 procent av transaktionsvolymen jämfört med 22 procent för 2015, enligt Newsec.

– Andelen transaktioner med fastigheter utanför Sveriges tre största städer har stigit avsevärt under 2016. Köptrycket är betydligt högre än säljtrycket varför man nu går efter objekt och områden som i andra marknadslägen inte rankar lika högt. Även portföljer som tidigare varit på marknaden utan framgång har under året gått att sälja. Gynnsamma marknadsförutsättningar i form av låg ränta och tillgång till finansiering möjliggör dessa affärer och blir en del av förklaringen till transaktionsrekordet, säger Max Barclay, VD Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

I Savills siffror ingår lite drygt 600 transaktioner under året, vilket var cirka nio procent lägre än 2015, som var ett rekordår mätt på antal genomförda transaktioner, enligt bolaget.

– Trots alla osäkerheter och oväntade utfall i form av Brexit och USA-valet så har den svenska fastighetsmarknaden varit stabil vilket inneburit en mycket stark transaktionsmarknad. Fastighetsinvesteringar ser fortfarande mycket attraktiva ut med det låga ränteläget och den stora skillnaden mellan långräntan och fastigheters avkastningskrav, säger Peter Wiman, Analyschef på Savills

Kontor svarade för lite drygt en fjärdedel av den totala volymen i Savills siffror.

– Kontor är fortsatt högt prioriterat av många institutionella köpare och konkurrensen för de objekt som varit ute på marknaden har varit stor. Därmed har rekordlåga avkastningskrav noterats på många marknader. Rekordnoteringarna avser inte endast moderna cityfastigheter, utan rekordlåga nivåer har även noterats för fastigheter i storstädernas förorter, vilket kan tyda på att vissa investerare har vidgat sina investeringshorisonter som en följd av utbudsbristen, säger Peter Wiman.

Även Savills ser att 2017 kan bli ett bra år med ett lågt ränteläge och att traditionella fundamenta för fastighetsmarknaden ser stabila ut. Exempelvis är vakansgraderna mycket låga på många marknader och efterfrågan överstiger utbudet, vidare är även spekulationsbyggandet på låga nivåer inom de flesta segmenten menar Savills.

– Vi förväntar oss att även början av 2017 kommer att präglas av en stark transaktionsmarknad, då inflödet av kapital riktat mot fastigheter fortsätter att vara starkt. Vidare är 2017 kanske sista möjligheten för många kommuner att genomföra fastighetsförsäljningar, då 2018 är ett valår, säger Fredrik Östberg, Transaktionschef på Savills.

Bolag 2016, mdkr 2015, mdkr
NAI Svefa 218 155
Datscha 218 159
Pangea 209 147
Newsec 201 147
Savills 200 155
Leimdörfer 195 144
CBRE 191 144
Catella 180 130
Snitt 201 147

De 20 största affärerna i Sverige under 2016 toppas av Castellums förvärv av Norrporten. (läs mer här)

Fastighetsvärlden 2017-01-16

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan