Illustration: Utopia.

Tomträttsöverlåtelse bäddar för byggstart på KTH Campus

Ökar tempot. Akademiska Hus har beslutat att avstå tomträtter till förmån för ByggVesta och Einar Mattsson. Därmed kan dessa bolag redan under hösten sätta spaden i marken för byggandet av cirka 400 studentbostäder på KTH Campus. Bostäderna blir ett komplement till de studentbostäder som Akademiska Hus själv planerar att bygga och äga på campus.

Akademiska Hus, vars vision är ledande kunskapsmiljöer, har tillsammans med byggherrarna ByggVesta och Einar Mattsson utarbetat detaljplaner för studentbostäder på KTH Campus. Akademiska Hus har nu valt att avstå tomträtter på KTH Campus till Statens Fastighetsverk (SFV) mot att SFV upplåter dessa åt ByggVesta och Einar Mattsson för byggande av studentbostäder.

ByggVesta avser att uppföra två studentbostadshus om drygt 100 lägenheter med nya gemensamma uterum. För att bidra till att KTH Campus blir en levande, variationsrik campusmiljö har byggnaderna lokaler för verksamheter i bottenplan. Projektet består av både traditionella studentbostäder, 1 rum och kök om 25 kvm, och så kallade kompiskontrakt på cirka 40 kvadratmeter samt ett antal forskarlägenheter. Kompiskontrakten är en form av ”dubbletter”, en boendeform där en bostad delas av två personer.

Einar Mattsson planerar att uppföra tre nya studentbostadshus med 270 lägenheter. Byggnaderna har utrymme för skol- respektive centrumverksamhet i delar av bottenplan. Ambitionen är att skapa byggnader med hög arkitektonisk kvalitet som kompletterar KTH Campus arkitektur. Einar Mattsson har i projektet ett forskningssamarbete med KTH, kallat ”Live-in Lab”. Målet är att förkorta ledtider mellan forskningsresultat och implementering, det vill säga öka innovationstakten inom byggsektorn och bidra till minskad resursanvändning i befintliga och framtida bostäder.

– Vi har byggt bostäder i Stockholm i 80 år och planerar att uppföra cirka 4.000 nya bostäder till 2024, varav hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter. Uppförandet av studentbostäder där det finns ett behov av just studentbostäder stärker Stockholms attraktivitet. Och det som är bra för staden är bra för oss, säger Per Jutner, VD för Einar Mattsson Projekt AB.

Studentbostadsprojekten på KTH Campus är en del i initiativet Sthlm6000+, ett stadsutvecklingsprojekt som lyckats ena regionens offentliga och privata aktörer för att ta fram fler studentbostäder i Stockholm. Tillsammans har kommuner, landsting, byggföretag, lärosäten och studentorganisationer skrivit under på att det senast 2017 ska finnas minst 6.000 nya inflyttningsklara studentbostäder och kötiden kan därmed kortas till under en termin.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-20

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Lanserar megaprojektet Brommastaden

Läs om det nya namnet och de stora planerna på 100.000-tals kvm kontor. Byggherreforum bildat och kan expandera.

Bildextra: Så blir jättelika Pripps-tomten framöver

Mycket stora mängder kontorslokaler. Snart dags att sälja. Läs även vem som har säljuppdraget.

Känd entreprenör kastar in handduken i CBD

”Vill nog hävda att detta beror enbart på Covid-19.”

De sålde storposten i Oscar Properties

I slutet av förra veckan flaggades för nytt innehav av jättepost i bolaget.

Jörgen Lundgren tar över nytt bolag

Läs hur den nya ledningen och styrelsen ser ut. Bolaget äger fastigheter för 3 miljarder kronor.

Stordalen förlorar en årsvinst – varje månad

”Det är en helt, helt förfärlig situation”, säger hotellkungen

”Det är hemskt – allt rasar”

Makalöst olycklig tajming efter drömkontraktet.

”Värsta tappen i mannaminne – nu mellan 80–95%”

Undertecknarna representerar 280 butiker.

Fastighetsprofil åtalas för misshandel

”Vet du vem jag är?” Misstänkt för att ha utdelat hot och slag under kundbesök.

Ny rådgivare dubbelvärvar

Duons nya bolag växer direkt.

Kartläggning: Se ny topplista med snabbväxarna

Stor och unik sammanställning över landets 100 största fastighetsbolag.

Bildextra: Så blir det nya hotellet i Kungens kurva

FV berättar om ett nytt hotell i södra Stockholm. Se flera bilder.

Serneke varslar 100 personer

”Kräver skärpa och handlingskraft i anpassningen.”

Hyresgästföreningen: ”Riskerar masshemlöshet”

Går ut med brev med stark vädjan till fastighetsägarna.

Tillbaka till förstasidan