Tomas Carlsson utsedd till ny VD vid NCC

Tomas Carlsson har utsetts till ny VD och koncernchef för NCC. Han kommer närmast från Sweco där han är VD. Carlsson har tidigare arbetat nästan 20 år inom NCC där han senast var affärsområdeschef för bolagets svenska byggverksamhet.
Fastighetsvärlden kan berätta att Carlsson var högaktuell som VD för NCC redan 2011.

Visa faktaruta

– Jag är mycket glad över att Tomas Carlsson blir NCC:s nästa VD. Tomas känner NCC:s verksamhet väl och under sin tid på Sweco har han fått möjlighet att bredda sitt kunnande. Han har skaffat sig erfarenheten att leda en konsultverksamhet och dessutom sett olika byggbolag agera på marknaden. Sweco har utvecklats starkt på börsen där aktiekursen har tredubblats. Tomas projekterfarenheter passar NCC som hand i handsken, säger Tomas Billing, ordförande i NCC.

Tomas Carlsson har varit VD för Sweco sedan slutet av 2012. Under hans tid som VD har bolaget ökat omsättningen från cirka 8 Mdr SEK till cirka 17 Mdr SEK med en stabil rörelsemarginal, skriver NCC i ett pressmeddelande.

Tidigare var Tomas Carlsson ansvarig för NCC:s svenska byggverksamhet. Denna verksamhet var då ungefär halva NCC omsättningsmässigt och omsatte runt 25 Mdr SEK.

Tomas Carlsson är 52 år gammal. Han är civilingenjör från Chalmers och innehar en MBA från London/Columbia Business School.

– Det känns som att komma hem. Jag ser mycket fram emot att leda NCC och ser en stor potential att utveckla verksamheten vidare, säger Tomas Carlsson.

Tomas Carlsson berättar för Fastighetsvärlden att det inte var ett lätt beslut att tacka ja till NCC:

– Nej, det var det absolut inte. Sweco är ett fantastiskt bra företag och är strakare än någonsin. Sweco har vuxit från att vara ett ledande företag i Norden till att bli det ledande företaget i Europa. Samtidigt står NCC inför intressanta utmaningar och jag känner bolaget väl.

Enligt Fastighetsvärldens uppgifter var Carlsson en av favoriterna till VD-stolen vid NCC våren 2011 när VD Olle Ehrlén gick i pension. Styrelsen valde då istället Peter Wågström. Carlsson valde att jobba kvar vid NCC.

– Det stämmer. Jag fick inte det jobbet. Men jag jobbade kvar i två år.

FV: Ser du det som en revansch att du får jobbet nu?

– Nej. Jag är inte byggd på det sättet.

När Tomas Carlsson ombeds välja ut några höjdpunkter från sin tidigare karriär vid NCC väljer han två. Dels sänktunneln vid Köpenhamn (som del av Öresundsförbindelsen) och dels ett vattenkraftsbygge i Kashmir i Indien.

Tomas Billing berättar för Fastighetsvärlden att man hade 50 VD-kandidater på en bruttolista som uppkommit efter bland annat ett flertal samtal med anställda. Processen har kunnat skötas relativt öppet eftersom det var officiellt att bolaget sökte en ny VD. Ett rekryteringsbolag har varit inblandat men även Billing själv har varit djupt involverad i en stor mängd samtal.

– Att välja VD är något av det absolut viktigaste en styrelse gör, så för mig är det en väldigt viktigt process som ska få ta tid och kraft.

Efter att en urvalsprocess ägt rum var det dags för intervjuer med ungefär tio kandidater.

Att Carlsson var högaktuell som VD redan 2011 kommenterar Billing så här:

– Det är en helt annan situation idag. Vi har bland annat delat ut Bonava. Dessutom har Tomas fått en ny erfarenhet. Nu är vi glada över att ha får världens bästa Carlsson.

Tomas Carlsson kommer att tillträda sin befattning på NCC senast i juli 2018. Fram till dess han tillträder fortsätter Håkan Broman som tillförordnad VD.

– Jag hoppas självklart att Tomas skall kunna starta tidigare än i sommar. Under tiden fram till att han startar har vi en utmärkt tillförordnad VD på plats i Håkan Broman. Håkan har redan vidtagit åtgärder för att reducera omkostnadsnivån och har dessutom rekryterat en ny stark ledare för affärsområde Infrastructure, Kenneth Nilsson från Skanska, som tillträder i april, säger Tomas Billing.

Tomas Carlsson tar över den ordinarie VD-stolen från Peter Wågström som överraskande fick sparken 30 oktober (läs mer här).

Fler Nyheter från förstasidan

Stjärnkrogar i konkurs: ”Det är en överetablering”

Guide Michelin-stjärnor hjälpte inte i allt tuffare konkurrens.

Vasakronan köper i bästa butiks- och kontorsläge

Säljarens bestånd blir allt mer fokuserat till två orter – plus två klenoder mitt i London.

Oscar säljer liten klenod och backar ur Göteborg

Bostadsutvecklaren avyttrar två fastigheter. Den ena köptes för endast 15 månader sedan. Den säljs troligen med förlust.

Förrådsföretag växer med tre nya anläggningar

Planerar att expandera kraftigt: ”När man bygger nya bostäder i Stockholms innerstad rationaliseras förråden bort.”

KF avyttrar stora byggrätter – trots halvdöd marknad

Bolaget gör en av årets större affärer med byggrätter.

Jätteavtal: Köper projekt värda nästan 10 miljarder

Två offensiva parter gör stor affär kring bostäder i Storstockholms- och Öresundsregionen.

SBB säljer 63.500 kvm byggrätter – gör 50 mkr i vinst

Ilija Batljans bolag gör tre separata affärer.

Två konsortier tävlar vidare om Kilen i Sollentuna

Läs om vilka som får tävla vidare om den ”bortglömda” marken mittemot Kistamässan. Läs även om vilka sex som fick nobben.

Veidekke inleder samarbete om hyresrätter

Ambitionen är att samarbetet ska omfatta 500 nya hyreslägenheter.

Säljer för nästan miljarden

Affär med sex fastigheter i västra Stockholm värda totalt 921 miljoner. Läs hur fastigheterna bytt ägare tidigare. Flera kommer ursprungligen ur stora paketaffärer.

Klart: Köper Södra Teatern

En av Södermalms mest kända fastigheter har fått en ny ägare. Köparen motiverar förvärvet för Fastighetsvärlden.

Balder ska förverkliga Zaha Hadids vision

Balder går in i ytterligare ett stort stadsutvecklingsprojekt.

FV Quiz

FV Quiz: Vad kan du om Rutger Arnhult?

Kolla vad du kan om en av branschens största profiler.

Miljonbelopp kan ha slussats ut ur Östersundshem

En del har slussats vidare till fotbollsklubben ÖFK. Oklart vart resterande sex miljoner tagit vägen.

Tillbaka till förstasidan