Tomas Carlsson utsedd till ny VD vid NCC

Tomas Carlsson har utsetts till ny VD och koncernchef för NCC. Han kommer närmast från Sweco där han är VD. Carlsson har tidigare arbetat nästan 20 år inom NCC där han senast var affärsområdeschef för bolagets svenska byggverksamhet.
Fastighetsvärlden kan berätta att Carlsson var högaktuell som VD för NCC redan 2011.

Visa faktaruta

– Jag är mycket glad över att Tomas Carlsson blir NCC:s nästa VD. Tomas känner NCC:s verksamhet väl och under sin tid på Sweco har han fått möjlighet att bredda sitt kunnande. Han har skaffat sig erfarenheten att leda en konsultverksamhet och dessutom sett olika byggbolag agera på marknaden. Sweco har utvecklats starkt på börsen där aktiekursen har tredubblats. Tomas projekterfarenheter passar NCC som hand i handsken, säger Tomas Billing, ordförande i NCC.

Tomas Carlsson har varit VD för Sweco sedan slutet av 2012. Under hans tid som VD har bolaget ökat omsättningen från cirka 8 Mdr SEK till cirka 17 Mdr SEK med en stabil rörelsemarginal, skriver NCC i ett pressmeddelande.

Tidigare var Tomas Carlsson ansvarig för NCC:s svenska byggverksamhet. Denna verksamhet var då ungefär halva NCC omsättningsmässigt och omsatte runt 25 Mdr SEK.

Tomas Carlsson är 52 år gammal. Han är civilingenjör från Chalmers och innehar en MBA från London/Columbia Business School.

– Det känns som att komma hem. Jag ser mycket fram emot att leda NCC och ser en stor potential att utveckla verksamheten vidare, säger Tomas Carlsson.

Tomas Carlsson berättar för Fastighetsvärlden att det inte var ett lätt beslut att tacka ja till NCC:

– Nej, det var det absolut inte. Sweco är ett fantastiskt bra företag och är strakare än någonsin. Sweco har vuxit från att vara ett ledande företag i Norden till att bli det ledande företaget i Europa. Samtidigt står NCC inför intressanta utmaningar och jag känner bolaget väl.

Enligt Fastighetsvärldens uppgifter var Carlsson en av favoriterna till VD-stolen vid NCC våren 2011 när VD Olle Ehrlén gick i pension. Styrelsen valde då istället Peter Wågström. Carlsson valde att jobba kvar vid NCC.

– Det stämmer. Jag fick inte det jobbet. Men jag jobbade kvar i två år.

FV: Ser du det som en revansch att du får jobbet nu?

– Nej. Jag är inte byggd på det sättet.

När Tomas Carlsson ombeds välja ut några höjdpunkter från sin tidigare karriär vid NCC väljer han två. Dels sänktunneln vid Köpenhamn (som del av Öresundsförbindelsen) och dels ett vattenkraftsbygge i Kashmir i Indien.

Tomas Billing berättar för Fastighetsvärlden att man hade 50 VD-kandidater på en bruttolista som uppkommit efter bland annat ett flertal samtal med anställda. Processen har kunnat skötas relativt öppet eftersom det var officiellt att bolaget sökte en ny VD. Ett rekryteringsbolag har varit inblandat men även Billing själv har varit djupt involverad i en stor mängd samtal.

– Att välja VD är något av det absolut viktigaste en styrelse gör, så för mig är det en väldigt viktigt process som ska få ta tid och kraft.

Efter att en urvalsprocess ägt rum var det dags för intervjuer med ungefär tio kandidater.

Att Carlsson var högaktuell som VD redan 2011 kommenterar Billing så här:

– Det är en helt annan situation idag. Vi har bland annat delat ut Bonava. Dessutom har Tomas fått en ny erfarenhet. Nu är vi glada över att ha får världens bästa Carlsson.

Tomas Carlsson kommer att tillträda sin befattning på NCC senast i juli 2018. Fram till dess han tillträder fortsätter Håkan Broman som tillförordnad VD.

– Jag hoppas självklart att Tomas skall kunna starta tidigare än i sommar. Under tiden fram till att han startar har vi en utmärkt tillförordnad VD på plats i Håkan Broman. Håkan har redan vidtagit åtgärder för att reducera omkostnadsnivån och har dessutom rekryterat en ny stark ledare för affärsområde Infrastructure, Kenneth Nilsson från Skanska, som tillträder i april, säger Tomas Billing.

Tomas Carlsson tar över den ordinarie VD-stolen från Peter Wågström som överraskande fick sparken 30 oktober (läs mer här).

Tidigare Nyheter från förstasidan

Fyra av sex chefer är kvinnor

Av 33 anställda är fler kvinnor än män.

Omtalad stiftelse gör storaffär

Victoria Park gör en halvmiljardaffär där stiftelsen frigör stort kapital för sin omtalade verksamhet.

Brunswick investerar 1,7 miljarder i London

Har en femårsplan för att utveckla fastigheterna som beskrivs som sällsynta att finna på marknaden.

Stordalen slår till och hyr 487 nya bostäder i Solna

Gör stor affär i området Ingenting för sin nya affärsidé.

Säljer stora Badkarsfabriken

21.000 kvm industrihistoria byter ägare.

Nyheter från webben

Genesta tvekar om Sverige

Genesta tillträder en fastighet intill Centralstationen och Tivoli i Köpenhamn om 28.000 kvm. Bolaget väljer bort Sverige – fokuserar på övriga Norden.

Åtta nya butiker till Mölndal Galleria

Citycon teclknar med ytterligare åtta butiker i Mölndal Galleria. Clas Ohlson öpnnar butik i Mölndal Galleria. Hamburgerkedjan Max hyr 500 kvm …

Detaljplan ökar Castellums möjligheter i Lund

En ny detaljplan för Edison Park i Ideonområdet i Lund öppnar för ytterligare 25000 kvm kontor på Castellums mark där. …

Zengun förvärvar RA Bygg

Entreprenadföretaget Zengun växer vidare genom att förvärva RA Bygg som har en omsättning kring 250 mkr. – Förvärvet passar väl …

Slutliga listor: Största rådgivarna under 2017

Datscha och Fastighetsvärlden presenterar vilka rådgivningsbolag som var mest framgångsrika 2017. Läs även om vilka som är ledande inom olika marknader.

Skanska vinstvarnar – fyra lämnar ledningsgruppen

Läs om hur byggjätten ska förändras i framtiden för att uppnå bättre lönsamhet. Nye VD:n har utsett sin nya ledningsgrupp.

Bekräftat: Uniqlo öppnar första hos Vasakronan

Hyr ut till klädkedja som varit allra högst på mångas önskelista. Första etableringen i Norden.

Bilder: Förhandstitt in i Oscars höjdarbygge

Oscar Engelbert: ”Det var länge sedan vi såg ett lika avancerat och innovativt bostadsprojekt i Stockholm”. 70 procent av lägenheterna är sålda.

Försäljningar och nyemission ska vända Tobin

Handeln med teckningsrätter börjar.

Trianon hyr 3.000 kvm ut till Coop

Trianon har tecknat nytt hyresavtal med Coop Sverige om en uthyrning av cirka  3.000 kvm i fastigheten Häggen 13 vid Värnhemstorget …

MIKE etablerar sig i Göteborg

Tidigare medarbetare i Swedbank Kommersiella Fastigheter i västra Sverige etablerar nu MIKE Kommersiella Fastigheter. Företaget är inriktat på transaktioner och …

Zengun växer via företagsförvärv

Entreprenadföretaget Zengun växer vidare genom att förvärva RA Bygg som har en omsättning kring 250 mkr. – Förvärvet passar väl …

Hemfosas tänkta kronprins tar över affärerna vid JLL

Tar över Capital Markets i Sverige efter Tom Lindahl.

Tillbaka till förstasidan