Klaus Hansen Vikström.

Tog branschen med storm – startar nu nytt med Hermelin

Han har tagit fastighetsbranschen med en stormvind. Han kom in i branschen och Fabege efter att som hyresgäst ha anklagat ägaren Erik Paulsson för att endast tänka på hyresintäkter. Nu, 15 år senare, gör Klaus Hansen Vikström sina sista arbetsdagar vid Fabege.
FV kan berätta att han inte slutar helt – han startar i stället ett nytt bolag och dessutom vill han nå topp tio i världen i triathlon.

Annons

Historien om hur den tidigare ”klädkungen” fick jobb på Fabege för 15 år sedan har Fastighetsvärlden berättat om tidigare, men vi upprepar den lite snabbt igen. Som hyresgäst vid Modecenter i Marievik blev alla av Fabege uppsagda för avflytt. Klaus Hansen Vikström protesterade och sa på ett öppet möte till Fabeges storägare och dåvarande vd Erik Paulsson att man inte kunde behandla sina kunder på det sättet.

Paulsson svarade med att bjuda hem danske Hansen Vikström på tidig frukost i sin våning på Villagatan. De pratade om vikten av bra kundkontakter och det slutade med ett jobberbjudande om att dansken skulle byta bransch och istället börja jobba för Fabege.

– Två veckor senare satt jag i samma kök för frukost. Då var även Christian Hermelin med, och riktlinjerna drogs upp. Jag gick med på att byta bransch.

Nu, på fredag den 30 april, gör Klaus Hansen Vikström sin sista arbetsdag vid Fabege där han jobbat i 15 år och varit vice vd och affärsutvecklingschef. Han har legat bakom en handfull av de megauthyrningar som Fabege lyckats med, tillika de största i Sverige – till aktieägarnas lycka och konkurrenternas olycka.

Pandemin gör att det inte blir någon avslutsfest nu. På torsdag kväll blir det en middag med fem personer. På fredagen väntar jobb in i det sista.

– Då har vi en stor förhandling som kan resultera i en stor uthyrning.

Klaus Hansen Vikström, prins Daniel och Stefan Dahlbo i samband med invigningen av Pep Park i Huvudsta. Foto: Fastighetsvärlden

På hans fastighets-CV finns att ha lockat bland annat Vattenfall, Telia, SEB, Siemens, Ica och TietoEVRY till Arenastaden. De sex uthyrningarna summerar 220.000 kvm (motsvarande kontorsytan i 16 Hötorgsskrapor) och har bidragit till att stadsdelen utvecklats mycket snabbare än vad få vågat drömma om.

Fastighetsvärlden: Vad är det häftigaste under din tid på Fabege om du ska lista tre saker?

  1. Att jag fick bli anställd.
  2. Att få jobba ihop med Christian Hermelin.
  3. Att få utveckla Arenastaden.

Klaus Hansen Vikström återkommer till speciellt tre personer som betytt mycket för honom under de 15 åren: Christian Hermelin, Erik Paulsson och advokaten Jan Litborn som är bolagets styrelseordförande.

– Jag har lärt mig mycket av alla. Att jobba nära Christian varje dag var speciellt och jag gillade det väldigt mycket. Han blir aldrig riktigt nöjd, utan ser framåt. Ett exempel är när vi var på väg ut efter att precis ha signerat det stora hyresavtalet med SEB, då sa Christian: ”Vad har du på gång för nästa vecka…”. Han har en härlig drivkraft.

Vilka bakslag upplever du som de tyngsta?

– Det gör alltid ont att förlora en affär. När vi förlorade Skatteverket som hyresgäst är ett sådant exempel. Även när vi inte lyckades få Swedbank till Arenastaden är ett annat. Det var i ett tidigt läge, innan vi fick klart med Vattenfall. Men egentligen har 99 procent varit positivt, endast 1 procent negativt. Vi har gjort mycket roligt och jag har haft fantastiska kollegor.

Klaus Hansen Vikström inne i Friends Arena i samband med Fastighetsvärldens stora porträttintervju 2017.

Det finns mer frågetecken än kanske någonsin på kontorsmarken just nu. Hur är din syn på framtiden?

– Jag ser det som att det är möjligheternas tid. Men det finns även stora utmaningar.

Hur kommer hyresgästernas lokalbehov påverkas av ett annat arbetssätt efter pandemin. Ge oss en procentsiffra!

– Jag tror på ganska små siffror. 5 procent mindre ytbehov. Kanske 10 procent max. Men jag tror samtidigt att det finns många hyresgäster som vill ha lokaler på ett annat ställe, till exempel i södra Stockholm om huvudkontoret finns på den norra sidan. Allt för att göra avstånden kortare och förenkla livspusslet för de anställda.

Vilken är den största förändringen som väntar inom fastighetsmarknaden framöver när det gäller kontor?

– Att hyreskontrakten bli väldigt mycket mer flexibla. Det kommer att bli allt mer sällsynt med hyreskontrakt på 10 eller 15 år.

Uthyrningen till Telia i Arenastaden är en av de tre jätteuthyrningarna som Fabege gjort i Arenastaden.

Det kommer att krävas att fastighetsbolagen ställer om en del, kanske även personalmässigt?

– Vi säljer ju inte bara en vara, utan ett partnerskap. De fastighetsbolag som inte fattar det kommer att hamna efter. Vi måste lära oss från andra branscher hur man hanterar kunder och ta in personal från andra branscher som bidrar med de kunskaperna, till exempel från hotellbranschen. Vi måste ha folk som verkligen kan lyssna på kunden.

Har du några tips till din efterträdare Johan Zachrisson som kommer axla delar av ditt ansvar?

– Lyssna. Förstå kunden. Men han kan det där. Han är duktig och vi har träffat på honom i många processer där han tagit kunder. Han kommer även att få ett team med flera kompetenta medarbetare runt sig.

Det framgår tydligt att du har stortrivts. Men något måste väl varit trist under de 15 åren på Fabege?

– När yngre medarbetare ibland börjar prata med mig på engelska…

Vad säger du då? ”Hold din kæft”?

– Nej (haha). Men jag kanske tänker det. Märkligt att de inte begriper. Jag tycker själv att jag pratar väldigt lättbegripligt (skratt).

Vid VM i triathlon på Hawaii.

Du kommer få mer tid för att träna för triathlontävlingar nu när du lämnar Fabege. Hur går det?

– Ja, jag hoppas det. Men nu går det trögt med pandemin, men jag ångar på. Bland annat tvingas jag, tillsammans med två andra, att hyra en hel simhall själv för att kunna träna simning. Totalt försöker jag träna 10–12 timmar i veckan.

Vid senaste VM på Hawaii (Iron man) blev du 27:a i din åldersklass. Nu siktar du på VM 2023 på Hawaii. Målsättning?

–  Då blev jag topp tio i Europa i min åldersklass. 2023 kommer jag sikta på att vara topp tio i världen i min åldersklass, 70–74 år, säger dansken som nu är 68 år.

Triathlon-VM består av 3860 meter simning, följt av 180 kvm cykling och därefter 42km löpning (ett maraton). Vid VM 2020 kom Klaus Hansen Vikström i mål på 14 timmar och 24 minuter.

Du har även ett ställe i Frankrike. Kanske mer tid där?

– Jag förhoppningsvis, när det är möjligt till följd av restriktionerna. Men min fru jobbar fortfarande, så det kommer nog inte bli så mycket mer.

Hur mycket kommer du jobba för Fabege framöver?

– Jag kommer blanda annat ha kvar en del kontakt med de stora hyresgästerna. Mest för att jag har byggt upp en nära relation och ett stort förtroende för det vi gör på Fabege och  känner till historien kring vad vi talat om.. Det är viktigt att ha bra kontakt med hyresgästerna.

Det har en längre tid ryktats om att du planerar att hitta på något med bröderna Hermelin. Kan du berätta?

– Ja, vi ska syssla med projekt- och stadsutveckling tillsammans. Lite samma som förr, men i mindre skala. Christan är med som visionär – och blir fortfarande min chef. Gustaf är diplomaten. Bolaget heter Stadsutvecklarna och totalt är vi fem ägare. De övriga är Niclas Wennberg och Jonas Wångenberg. Vi ska driva projekt i Stockholmsområdet, utan att konkurrera med Fabege, och kanske även söderut.

Läs gärna även Fastighetsvärldens stora personporträtt på Klaus Hansen Vikström från 2017, Dansk dynamit med kundfokus

Carolina Klüft, Kalus Hansen Vikström, prins Daniel, Per Granfalk och Stefan Dahlbo i samband med invigningen av Pep Park i Huvudsta. Foto: Fastighetsvärlden
Klaus Hansen Vikström och prins Daniel. Båda mycket intresserade av träning. Foto: Fastighetsvärlden
Efter 15 år lämnar Klaus Hansen Vikström nu Fabege. Han har gjort större avtryck inom fastighetsbranschen än de flesta – och legat bakom flera av Sveriges största uthyrningar under 2000-talet.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan