Titania säljer i Kalifornien för 140 miljoner

Titania har via dotterbolag sålt företagets fastighet på 3605 Noranda Lane, Malibu, 90265 i Kalifornien i USA för 14,1 miljoner dollar, motsvarande drygt 143 miljoner kronor.

Fastigheten omfattar 20 315 kvm markyta och är bestyckad med ett enfamiljshus om 501 kvm. Huset är inte helt färdigbyggt utan köparen övertar fastighet med byggnad i befintlig färdigställandegrad och bekostar själv resterande kostnader till färdigställande. Köparen är en privatperson. Tillträdet skedde den 25 juli 2022 (USA-tid, Pacific Standard Time) och köpeskillingen är erlagd tillfullo.
Fastigheten har sålts från Titania-koncernens amerikanska dotterbolag Titania Scandinavian Property Development in Malibu Inc. Titania-koncernen har till dags dato investerat totalt ca 80 miljoner SEK i bolaget och projektet. Kostnader för mäklararvode och skatter efter försäljningen är inte medräknade. Fastigheten är obelånad. Fastigheten är i balansräkningen värderad till anskaffningskostnaden.

Titania köpte marken för projektet 2017 och drev en byggnadstillståndsprocess under 2 år som bl a innefattade lokalt bygglov i staden Malibu och ett speciellt tillstånd för byggnation inom den Kaliforniska kustlinjen som utfärdas av California Coastal Commission, en central delstatlig myndighet. Byggnationen har pågått i 3 år och har förutom husbyggnationen bl a omfattat konstruktion av angöringsväg, VA-anläggning samt strukturell förstärkning då marken ligger i en bergsluttning.

Titania vd Einar Janson beskriver:

”Bakgrunden till projektet är att jag köpte ett närliggande hus privat 2016 och blev intresserad av att Titania skulle anta utmaningen att utveckla något när jag ändå var där. För mig är Malibu intressant som case för alla som sysslar med fastighetsutveckling eftersom det är ett av de mest extrema exemplen på hur köpkraft och inneboende attraktivitet hos en plats å ena sidan och regleringar för, och svårigheter med, byggande å andra sidan kan driva upp priser till mycket höga nivåer och skapa affärsmöjligheter för professionella exploatörer som är villiga att ta risken.

Janson fortsätter:

– Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om. Projektet startades när vi var ett privatägt företag med bara tre delägare men nu när vi är ett noterat bolag har projektet generellt setts som för riskfyllt och udda av kapitalmarknaden i Sverige och det har varit svårt att visa värdet på tillgången vilket gjort att det snarast setts som en belastning. Är man bekant med marknaden i södra Kalifornien och Los Angeles-området specifikt är en byggrätt i Malibu bland det säkraste man kan ha. För svenska förhållanden jämförbar med en byggrätt för bostäder vid Östermalmstorg eller strandtomt på Djursholm, men i Sverige blandas det nog lätt ihop med ett semesterhus på vilken annan varm plats som helst med de risker som är förknippade med sådana projekt.

– Att sälja projektet i det här läget av färdigställande möjliggör för köparen att, efter eget tycke och smak, skräddarsy ytskikt och göra andra personliga val i utförandet. Möjligheten till egna val är en viktig faktor på premiummarknaden. Tillståndmässigt och konstruktionsmässigt är alla svåra moment redan genomförda vilket värderas högt av köpare, säger Jansson.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan