Så här är den nya fastigheten som ska ersätta Läkarhuset tänkt att se ut. Bild: Skandia Fastigheter / White Arktitekter

Träbygge kan ersätta stora Läkarhuset vid Odenplan

Läkarhuset vid Odenplan är för gammalt och slitet och behöver ersättas med en ny, mer klimatsmart byggnad, menar fastighetsägaren Skandia som vill se en 10 meter högre byggnad i trä i dess ställe.

Annons
Markus Pfister fastighetschef kontor och samhällsfastigheter på Skandia Fastigheter. Foto: Linda Broström
Visa faktaruta

– Tyvärr har det gått lite för långt för den här kåken och så som man byggde på 60-talet var kanske inte tänkt att hålla så här länge, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter till Fastighetsvärlden.

Skandia Fastigheter har länge haft tankar på att göra förändringar på byggnaden på fastigheten Spelbomskan 9 vid Odenplan som länge behövt rustas upp. Efter att några höganäsplattor lossnade på fasaden revs flera av dem ner och byggnaden  utrustades då med nät längs med fasaden för att undvika olyckor.

– Jag jobbade själv där i huset för 30 år sedan och redan då var det i dåligt skick. Vi har i många år jobbat med att få till en förändring och nu fick vi upp ett ärende om detaljplan till staden, säger Markus Pfister.

Frågan om det skulle räcka med att renovera byggnaden eller om den skulle behöva rivas har undersökts. Senast för tre år sedan skickade Skandia betongbitar på analys där det konstaterades att det skulle innebära ett omfattande arbete att renovera huset.

– Om man ska behålla huset så måste man byta ut alla fasader och det som skulle bli kvar skulle bara vara ett skelett. Vi kände då istället att vi driver en ny detaljplan för att ersätta fastigheten med en ny, säger Markus Pfister.

Läkarhuset har på grund av problem med fasaden klätts med nät de senaste åren. Foto: Fastighetsvärlden

Den nya byggnaden kommer att sträcka sig 10 meter högre än den nuvarande vilket beror på att takhöjden för våningarna kommer att höjas. Bruttoarean kommer bli marginellt större med cirka 1.000 kvadratmeter. Planen är också att det nya huset ska byggas i trä.

– Ambitionen är att göra det så klimatsmart som möjligt och då kanske det blir trä eller en hybrid mellan trä, betong och cement, säger Markus Pfister.

Byggnaden Läkarhuset Odenplan färdigställdes 1964 och den enskilt största hyresgästen har sedan dess varit Praktikertjänst som kommer att flytta senast i december 2025. Här ligger även Akademibokhandeln, Lindex, Unilabs samt en privat kiropraktor. Flera av dessa aktörer har länge varit informerade om planerna och har uttryckt sin vilja om att återflytta till platsen.

Förutom centrumanläggningar i botten är resten av byggnaden tänkt att bestå av kontor men det kommer även finnas möjlighet till hotellverksamhet om så önskas.

– Odenplan skriker efter behov av kommersiella ytor och kontor. Vi är inte oroliga för uthyrningen då många hör av sig redan nu om ytor. Vi vill lyfta hela Odenplan och bidra med en aktiverad gata med servicebutiker och liknande för de som bor i området, säger Markus Pfister.

Just nu ligger förslaget ute på samråd och tidsplanen är att granskning ska ske under första kvartalet 2024 och att detaljplanen ska kunna antas under tredje kvartalet samma år för att sedan vinna laga kraft i början av år 2025. Med en uppskattad byggtid på cirka 2 år och en byggstart under 2026 kan det nya huset väntas stå färdigt tidigast år 2028

Spelbomskan 9 ligger precis intill grannen Spelbomskan 12 som ägs av Folksam Fastigheter som nyligen renoverade sina lokaler där bland annat Coop och Sats är hyresgäster.

Fasader längs med Odengatan, Gyldéngatan och Norrtullsgatan. Bild: White Arktitekter
Spelbomskan 9 gränsar till grannen Spelbomskan 12 från två håll. Foto: Stockholms Stad
Nya Spelbomskan 9 kommer enligt planen att bli tio meter högre än nuvarande Läkarhuset. Illustration: Skandia Fastigheter/White Arkitekter

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Sagax räddar kvar större hyresgäst

Förlänger och totalrenoverar. Varit hyresgäst i snart 20 år.

Tillbaka till förstasidan