Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd
Krogkoncernen Brasseriegruppen förlorar sina alkoholtillstånd, skriver Expressen. Beslutet rör flera kända krogar i Stockholm, som East, Orangeriet, Prinsen och Villa Godthem.
Tidigare har Hufvudstaden nobbat ett ägarskifte hos krogkoncernen i två fastigheter i city där koncernen är hyresgäst.
– Det känns orättvist och som att vi granskas hårdare än kollegor, säger vd:n Filip Güven till Expressen.
I Brasseriegruppen ingår följande krogar, samtliga i Stockholms innerstad:
- East, Stureplan 13 I city (fastighetsägare: Vasakronan)
- Gastrotek Zink, Grev Turegatan 20 i city (brf)
- Il Tempo, Högbergsgatan 40 på Södermalm (brf)
- Orangeriet, Norr Mälarstrand, Kajplats 464 på Kungsholmen
- Pas D’art, Biblioteksgatan 6 i city (Hufvudstaden)
- Pontonen, Norr Mälarstrand, Kajplats 464, på Kungsholmen
- Prinsen, Mäster Samuelsgatan 4 i city (Hufvudstaden)
- Ricordi, Kungsträdgårdsgatan 18 i city (Riksbankens jubileumsfond)
- Trattorian, Norr Mälarstrand, Kajplats 464
- Villa Godthem, Rosendalsvägen 9 på Djurgården (Djurgårdsförvaltningen)
När det gäller Prinsen handlar det, enligt Expressen, bland annat om upprepade överträdelser mot bestämmelser i alkohollagen och betydande kapitaltransaktioner från en ekonomiskt olämplig finansiär och att bolaget därmed skaffat sig osunda konkurrensfördelar.
Brasseriegruppen har överklagat beslutet och begärt inhibition.
Angående delen med kapitaltransaktioner, har bland annat Hufvudstaden reagerat – och inte godkänt ett ägarbyte som hyresgästen velat göra.
Bröderna Filip och Daniel Guven, som driver gruppen, har sysslat med mat länge. År 2010 tog bröderna över den klassiska Stockholmsrestaurangen Prinsen av kändiskocken Peter Nordin. Därefter har nya affärsmöjligheter öppnats. och då med Nordin på tåget. Nordin valde att lämna koncernen 2017 för att förverkliga sin dröm att öppna upp hotell och restaurang i Italien.
Brasseriegruppen har varit ekonomiskt presset, och pandemin har påverkat läget negativt. Den 18 juni 2021 lämnade Brasseriegruppen in en ansökan till Stockholms tingsrätt om rekonstruktion. Expressen har tidigare berättat att skuldberget då växt till 151,3 miljoner kronor.
Filip Guven kommenterar politikeras beslut vidare, via bolagets hemsida:
– Under tio år har jag och min bror köpt och byggt om krogar för 400 miljoner. Överskottet har vi återinvesterat i verksamheten, för att öka gästupplevelsen och bidra till Stockholms närings- och nöjesliv. Våra restauranger, våra medarbetare, våra gäster är vårt liv. Vi tänker fortsätta kämpa och strida för vår sak. Jag tror med hela min själ att det finns ett rättvist och fungerande rättsväsende och att vi tack vare det kommer att vinna en rättegång där saken prövas.
Han fortsätter:
– Vi har skickat in överklagan och hoppas på snabb hantering. Vår förhoppning är att ett inhibitionsbeslut kommer inom kort, vilket ger oss rätten att servera alkohol tills vi får en dom i förvaltningsrätten. Vi är övertygade om att vi kommer vinna processen i förvaltningsrätten.
Det politiskt sammansatta tillståndsutskottet i socialnämnden, som drog in alkoholtillståndet, skrev följande i sitt beslut:
”Sammantaget har förvaltningen konstaterat en rad anmärkningar avseende företrädarnas ekonomiska förehavanden.”
Uppdaterat: Förvaltningsrätten upphävde på torsdagen tills vidare beslutet att torrlägga krogarna, bara en dag efter det att socialnämnden i Stockholm dragit in deras alkoholtillstånd.