Tingsvalvet vill köpa RetailFast för 682 mkr

Tingsvalvet vill förvärva RetailFast. Fastighetsvärdet är 682 miljoner kronor. RetailFast blir största ägare i Tingsvalvet om affären går igenom. Tingsvalvet får då ett totalt fastighetsvärde om cirka 1,4 miljarder kronor. Målet är att nå minst 5 miljarder till år 2024.

Tidigare största ägare i Tingsvalvet (som sedan tidigare äger två fastigheter i centrala Karlstad) är P.E. Invest Aktiebolag med 10,5 procent av kapital och röster. Det bolaget kontrolleras av Pierre Ekelund. P.E. Invest gick in i Tingsvalvet i slutet av februari 2022. P.E. Invest har tidigare sålt fastigheter till RetailFast.

Ny storägare nu är Maxfastigheters gamla ledningsduo – som stått bakom RetailFast.

RetailFast Holding äger 14 fastigheter. Bolaget har ett totalt fastighetsvärde om cirka 682 miljoner kronor. RetailFast är ett fastighetsbolag som framförallt förvaltar fastigheter inom handel, lager och logistik och kontor med fokus på starka kassaflöden i Mellansverige.

En strategi för Tingsvalvet har presenterats av bolagetsstyrelse, inkl förslag till förvärv av RetailFast via apportemission, förslag till företrädesemission av units om 228 miljoner kronor.

Förvärvet av RetailFast och Unitemissionen är villkorade av att årsstämman som avses hållas den 23 maj 2022 beslutar i enlighet med styrelsens förslag om Apportemission och Unitemission.

Styrelsen har även beslutat att rekrytera en ny ledning med lång erfarenhet från fastighetsbranschen och som senast kommer från det tidigare noterade fastighetsbolaget MaxFastigheter i Sverige (som köpts upp av Stenhus Fastigheter) och är även huvudägare till RetailFast. Bolagets styrelse har slutligen även beslutat att undersöka möjligheterna att byta marknadsplats till Nasdaq First North Growth Market under andra halvåret 2022.

Tingsvalvet avser att 2024 uppnå ett underliggande värde på fastighetsportföljen uppgående till minst fem miljarder kronor. Vidare har Tingsvalvet definierat följande två operativa mål; dels att överskottsgraden ska uppgå till minst 75 procent, dels att den ekonomiska uthyrningsgraden ska överstiga 92 procent.

RetailFasts grundare Håkan Karlsson och Magnus Fält, har rekryterats av Tingsvalvet som VD respektive vice VD. Duon har omfattande erfarenhet av fastighetsmarknaden i Mellansverige, dels som grundare och operativ ledning av MaxFastigheter till och med mars 2022 och dels i sina nuvarande roller som delägare och styrelseledamöter i RetailFast.

Håkan Karlsson, delägare av RetailFast samt tillträdande vd för Tingsvalvet:

– RetailFast har kontinuerligt arbetat med att förvärva och utveckla attraktiva fastigheter för långsiktig förvaltning inom tillväxtorter i Mellansverige. Ledningen har verkat här under merparten av sina yrkesverksamma liv och genom det skapat ett mycket bra kontaktnät. Detta skapar i sin tur möjligheter för kommande attraktiva förvärv då den geografiska regionen till viss del är förbisedd av de stora fastighetjättarna. Genom Tingsvalvets apportemission av RetailFast, och den fullt garanterade Unitemissionen, ser vi att vi kan kapitalisera på dessa förutsättningar och nå vårt första tillväxtmål om fem miljarder SEK i värde på fastighetsportföljen.

Håkan Karlsson fortsätter:

– Förvärvet av de 14 välskötta och i princip fullt uthyrda fastigheterna i RetailFast stärker Tingsvalvets intjäning och kassaflöde betydligt och utgör således en utmärkt plattform för Tingsvalvets fortsatta expansion.

Tingsvalvet är ett fastighetsbolag som sedan 2019 fokuserat på att äga och förvalta två kontors- och handelsfastigheter i Karlstad, fastigheterna Mercurius 14 och 16. Vid förvärv av fastigheterna i Karlstad 2019 (från Randviken) uppgick fastighetsvärdet till cirka 700 MSEK. Efter förvärvet av RetailFast kommer bolagets fastighetsvärde uppgå till över 1,4 miljarder kronor.

Finansiell rådgivare till Tingsvalvet i samband med Unitemissionen är Arctic Securities AS, filial Sverige och legal rådgivare är Wistrand Advokatbyrå och Advokatfirman Kane.

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan